9 januari Jag väntar med att göra uppdateringar här på Aktuellt-sidan tills min hemsideexert hjälper mig att göra ett nytt år dvs 2015. Under fliken Utbildning - Utbildningsdatum finns nu vintern och vårens datum. Rider du lektion här och inte fått mail om det - maila mig direkt. Nu är alla våra ridhästar på stall och vi är i full gång med träningen - kul!

5 januari Fick två fina bilder på Freyjas dotter Vilja från Hocksbo och hennes hingstföl. Farfar är Mökkvi från Åleby och farmor är Nótt från Knutshyttan. Vilka spännande gener i Freyr! Ägare är Petra och Lars Lindberg. Åh, jag älskade att träna Vilja!

Extrainsatt kursdag efter förfrågningar: för er som rider lektion här är det kurs på trettondagen, dvs tisdagen den 6 januari. Maila mig om du vill  vara med.

Har hänt lite saker här de sista två veckorna av 2014. Underbare älskade överlevaren Týri blev kastrerad för två veckor sedan. Efter hans akuta bukhinne- och testikelinflammtion i december 2011 som resulterade i att han fick resistenta bakterier i såret efter buköppningen och att pungen sprack, har han tre bråck. Det var meningen att Týri skulle kasteras direkt, men han var länge i för dåligt skick för att klara det - nu var det dax. Allt har gått bra och snart ska Týri vara igång igen. Vi är så tacksamma över hans två superdöttar Týra och Freyja.

Vi har tränat Karins fina Feila under julen och Karin har nu varit här och hämtas sin sötnos. Vi har haft mycket trevligt besök av Åse! Och nyår firade vi tillsammans med Karin - mysigt!

Bilden är tagen i december 1992 på Ryggebol Byväg, Stenkullen av vår vän Björn Jerdborg. Så unga vi och våra kära hästar var. Vi rider på Muninn frá Hindisvik och Týra frá Enni. På NM 1994 tog de brons i femgång resp. tölt T1. Nu är båda tyvärr hästhimlen. Och på förra seklet red man i skor och med pannband.....

Gott Nytt År önskar IA & Denni

Samtidigt vill vi passa på att tacka våra samarbetspartners, hästköpare, stoägare, elever, vänner och hästar för året som gått! Ett särskilt tack till Elise L , Malin Z och Elin L som passat vår gård när vi varit borta.

År 2014:

Januari: Arrangerade vi vår första kurs med Jói Skúlason – mycket bra! Flosi såldes till Jenny!

Februari: Åkte vi till Göteborg och hade minikurs med våra härliga hästköpare. TiH arrangerade TiH dagen på Edeby som blev mycket lyckad och fullbokad. Åkte jag, i egenskap av Utbildningsråd, tillsammans med Thorvaldur till på Wången för att få en inblick i Hippologutbildningen.

Mars: Hade vi en till uppskattad Jói kurs.

April: Var vi på Island och ansvarade för TiH tävling, den första internationella, tillsammans med Trausti Thor och Horse Expo. Denni passade oxå på att bryta några revben som gjorde att årets tävlingssäsong blev mycket kort. Amor såldes till Lena!

Maj: Denni tävlade Divar i tölt, T1 och fyrgång V1 med fina resultat. Gjorde oxå några bra starter med Sjór i tölt T1. Sedan var säsongen slut.

Juni: Började kanonduktiga Elise Lindman sin sommarpraktik här hos oss. Favorit i repris!!

Juli: Styrde vi kosan mot Falsterbo där vi presenterade TiH tillsammans med Pether Markne och Sara Silfverberg. Mycket roligt! Tack Anna Björnsson för inbjudan. Ordnade några av våra hästköpare återigen en mycket lyckad "släktträff" hos oss. Det är nu en tradition!

Augusti: Eftersom vi inte var med på någon stortävling hann vi fixa iordning lite på gården. Jag var lärare på den sista Ridledarkursen innan SIFs utbildningar ska arbetas om. 1994 – 2014 = 20 år med dessa underbara kurser!

September: Åkte de sista stona hem efter en mycket lyckad betäckningssäsong.

Oktober: Arrangerade vi clinic här på Lindnäs – fullbokat och en härlig dag blev det! Tack alla som hjälpte till! Höll jag min första TiH kurs och det var på Kias nya fina gård. Denni och Åsa William var inbjudna av FEIF för att berätta om TiH på FEIF Committe Meetings i Malmö. En rolig helg.

November: Tog jag åter en resa västerut för att undervisa våra hästköpare på våra uppfödningar. På vägen hem blev det ett stopp hos vår vän Åse som fyllde år och fixade en härlig fest. Arbetade vi på som sjutton på gården, framförallt med byte av hörnstolp. Vi var väl de enda som tycket vädret var perfekt....

December: . Känns nu som året börjar om igen när våra hästar kommer in på stall och började ridas efter den årliga höstvilan. Denni har under året ridit flera lektioner för Pether och det är som alltid superduperbra!.

Njut av varandra, era hästar och julefriden!

18 december  Fick en underbar Luciabild från Katarina på hennes dotter och Skýrs son dvs Katarinas, Kias och vår avel ihop - vilken ljuvlig kombo! Vi firade lite tidig Lucia med Glöggmingel hos New Element vid Taxinge Slott.  Jättefin butik och med våra favoritmärken: 66 North, Euro Star, Mattes, Lacrosse mfl. till riktigt bra priser. Själva Lucia firade jag med vänner på ABBA-muséet därefter Indisk mat, övernattning hos Mamma och helgen avslutades tillsammans med härlig middag på Arphus. Tack alla!

Fodrat, skön och snygg är den här TiH- kavajen som heter Eldborg.

Fina julklappstips från 66 North med den

snygga Tölt in Harmony loggan broderat på.

Kavajen till vänster heter “Eldborg”. Rekommenderat pris inkl TiH brodyren är 3 100 kr. De tre examplaren vi har kvar säljer vi för 1 950 kr/styck inkl TiH loggan. Kavajen passar utmärkt att tävla i på höst, vinter och tidiga vårtävlingar.

Vi har två svarta Eldborg kavaler i storlek Woman L och en svart Eldborg i L. Obs - de är små i storlekarna.

Fleecen nedan heter “Vik”, är superhärlig och kostar 950 kr inkl TiH loggan.

Vi har en Vik Woman svart  M , en Vik svart XL och en Vik orange L. Obs - de är små i storlekarna. Maila oss om du är intresserad av ett snyggt och bra TiH-plagg på info@iaodenni.nu

Snäll och “cool” Denni poserar i fleecen Vik. Till vänster i svart och ovanför i orange färg.

Víva liknar sin mor Diva mycket.

11 december  Kom en bild på vackra

Víva som njuter av sin höstledighet. Lätt att se på bilden vem som är mor till den här skönheten. Flera av Divas avkommor får den här helt speciella looken. Älskar den utrålningen! Tack Tina för fint mail och härlig bild.

I tisdags kom Thomas och Britt och

hjäpte oss att med den årliga utmockningen av bäddarna Denni kör först ut allt han “når” med Avanten och sedan mockar vi ut resten för hand. Vad sägs om mindre än 2 timmar på åtta boxar? Undra på att kroppen kändes lite använd igår... Tack Thomas och Britt! Och imorgon ska vi börja ta in hästarna, sko dem och sedan rida igen.

För några veckor sedan hade vi trevligt

besök av Elise och Björk. Roligt att få följa deras utveckling. Också bra att allt lädret är som nytt i sadelkammaren. Tack Elise!

Liten Týra - så lik Venus. Och de är mycket släkt. Venus mor är Týras farmor och Venus far är Týras morfar. Týra är alltså Venus - fast en generation senare. Tänk om Týra påminner om alltid saknade Venus som ridhäst - det vore ju helt underbart!

10 december  Disas och Týris dotter, Týra

Disudóttir från Lindnäs, blir snart tre år. Ska bli så spännande att rida in henne och hennes syster Freyja Divudóttir nästa höst. Vi tycker att båda två är mycket fina!

Behöver din hjälp

När du går in på de länkarna som jag rekommenderas, nu senast till Ridsport och Hippson här nedan, kan du då se hela texten när du kommer in på resp. hemsida? Själv kan jag bara se en ruta - det går inte för mig att scrolla ner. Men på Denni´s Mac och Kristers PC funkar det utmärkt. Maila mig om du har samma problem som jag: info@iaodenni.nu  Tack på förhand!

8 december Disa igen, nu inte i “shit trot” utan i kanontölt. Bild från februari 2009.

Disa slappnar av, Islandshästen

7 december Både Ridsport och Hippson hade var sin läsvärd artikel om ridning i morse på deras resp hemsidor: www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/elisabet-lundholm-avspandhet-gar-fore-anspanning.htm  Elisabet var speaker för dressyren på Falsterbo i somras och var riktigt intresserad! Hon ställde frågor till Pether Markne och mig under tiden Denni red Divar på dressyrbanan minuterna innan själva Grand Prixen började. Kul! www.tidningenridsport.se/Fakta/Traningstips/20141/12/Top-class-pa-clinic-med-Christoph-Hess/?lg=1  På bilden rider Denni Disa i avslappnad trav och hon söker framåt nedåt. Disa går i “shit trot”.

4 december  Hittade den här bilden i Denni´s dator. Blev först så glad att se Skýr - “min” stora Freyja. Blev sedan så ledsen över hur det blev med Skýr. Trots allt underbart att se att Skýr är lycklig på den sista bilden som finns på honom. Hoppas att Skýrs småsyskon Týra och Sjódis påminner mycket om honom som ridhästar.

Tack kära elever för årets alla trevliga och roliga lektioner! Nu är den terminen slut och ett ca två månaders uppehåll hägrar. Ni som rider här får ett mailutskick i början av januari med vintern och vårens utbildningsdatum. Och stort tack för alla mail, meddelande, samtal , presenter m.m med innehåll som gör en ridlärare stolt, tacksam och glad!

26 november Länsstyrelsen i Södermanland arrangerar två kurser i början av nästa år. Båda kurserna är förlagda till Plevnagården i Malmköping. Det första kursen heter “Hästägande”:

www.lansstyrelsen.se/sodermanland/Sv/kalender/2015/Pages/hastagande.aspx

Den andra kursen heter “Hästföretagande”:

www.lansstyrelsen.se/sodermanland/Sv/kalender/2015/Pages/hastforetagande.aspx

Gå gärna in och läs om kurserna. Jag tycker att de innehåller bra och mycket intressanta ämnen. Dessutom till en låg kostnad. Hoppas vi ses!

Fler sådana här dagar tack! November när den är som allra allra bäst. Dessutom nytt inlägg under “Tänkt & tryckt”.

24 november  Bilder från fjällen

Mirre mailade några härliga bilder från hennes och Rjomis fjälltur i somras. Ser underbart ut - lite annat väder än vi har nu utanför fönstret. Rjomi från Lindnäs är efter Askur och Týra och har blivit 11 år gammal. En superfin häst - både vacker, stor och har bra gångarter (femgångare). Tycker även hans färg är jättefin. Rjomi såg ut som en gräddbakelse när han föddes och döptes därför till”grädde”.

20 november Ovan är en bild på vår höstvila - byta hörnstolp i tio hagar och sex  “staketgator” mellan hagarna dvs i hörnstolp räknat 16 hagar. Vi är snart klara! Nu hoppas vi att de här nya hörnen av norrlandsfura håller livet ut. I vår ska hörnen i beteshagarna och trädgårdshagarna oxå bytas. Denni räknade ut att vi har minst 120 hörn. Vi är mycket tacksamma över det perfekta stängselvädret - alltså perfekt för att vara sen höst. När vi tränade hästar under november månad var det min värsta månad på hela året. Nu när hästarna vilar och vi jobbar med annat och gör många roliga saker tycker jag om november  Vi är friare och kan göra mer som vi vill. Inga hästar in och ut, ingen mockning, ingen ridning m.m. November har hittills innehållet: 50-årskalas, träffa vänner på Västkusten, utmärkt föredrag av Thorvaldur K på SIFs höstmöte, hovslagartävling, träffa isländsk vän, megabra clinic på Arphus, julmarknad på Sparreholms slott och lektioner med underbara elever som ger så mycket glädje.

18 november Makalöst bra clinic hade vi nöjet att få följa på vackra Arphus i söndags. Vi åkte dit tillsammans med Karin och det var fler än 20 islandshästryttare till där - kul! Pether Markne pratade och Alexandre Markne, Per Sandgaard och Helena Persson red på superfina hästar på olika utbildningsnivå och med olika temperament. På en av Helenas hopptävlingshästar red både Helena och Per - mycket intressant att få se. Att tänka på: “Du har alltid ett val”, “Tar hästen upp huvudet - följ med med händerna upp - håll absolut inte ner händerna” , “Innerskänklen mot yttertygeln”, “Alla hästar har styrkor och svagheter - blanda det lätta och det jobbiga”, “Ha inte bråttom - ta det lugnt , en häst är en unghäst till den är ca 7 år”, “Var prestigelös - de är ryttarna på toppen”. Läs gärna mer här:www.hippson.se/artikelarkivet/sportkollen/forsta-clinicen-pa-arphus-gard-var.htm  Vilken underbar eftermiddag! Hittade oxå drömsoffan i butiken Arphus olika rum. Dream on!

12 november  Mira har supersöta kattungar (igen)!

SjórIsland4b

Fadern till unghästen som är till salu är Sjór. På bilden provrider Denni Sjór i mars 2012 på Armót, Island.

11 november  Första Sjóravkomman som

är till salu finns just under fliken ”Till salu”. Kika gärna in där.

Hörnstolparna är bytta på ridhästhagarna

De andra hagarna tar vi i vår eftersom hästarna går där nu. Nu är det bara resten kvar: sätta upp järntråden, köra till tippen m.m. Under tiden Denni roade sig med hagarna passade jag på att åka till Västkusten och träffa de fina “släktingarna” och deras härliga ägarinnor, umgås med underbara vänner och fira kära Åse på hennes stora dag. Vilken fest!

DivarMichaelaBangjuni14stor.jpg

4 november Är grymt stolt och glad för Diva, Divar och Magnis fina BLUP. Mamma Diva har 126 och hennes två söner båda 128. Men BLUPEN i all ära - det viktigaste är att de alla tre är så underbara individer. Tack mamma/mormor Freyja för allt. Du är trots allt bäst! Fotot av Divar har Michaela Bång tagit.

Divar, liten

Så här såg Divar ut för sju år sedan när hingstarna släpptes på höstvila i samma hage som idag. Då var han bara 1 år gammal. Redan då utrycksfull och vacker som en dag.

2 november  Hösten flyger iväg

Idag släppte vi ut de två sista hästarna på höstvilan, Divar och Týri. De var så uppspelta och glada att man blir helt varm i hjärtat. Nu väntar drygt 1 månads ledigt från ridning för vår del. För att inte njuta för mycket ska ca 40 hörnstolpar bytas ut i våra hagar närmast stallet. Det lär ta tills mitten av november. Hoppas det sköna vädret håller i sig. Lärdom: köp norrlandsfura direkt!

1 november  Åkte en snabbis till

höstmötet och lyssnade på Thorvaldur Kristjánssons utmärkta och intressanta föredrag om exteriör och ridegenskaper.

Nytt under “ Månadens tips”

Förväntansfulla och lite spända väntar vi på tåget som ska ta oss till Malmö.

Efter presentationen var vi glada och stolta och tog en härlig promenad i Malmö. Stannade en stund på ett underbart torg i den gamla delen av staden.

Legenden Reynir Adalsteinsson “uppfann” Töltfimin. Foto: Maike Morbach

27 oktober  Just hemkomna efter en

mycket lyckad presentation av TiH på FEIF Committé Meeting i Malmö i lördags. Kicki Flank hade förberett en snygg Power Point och Åsa William och Denni var de som skötte presentationen. Vilken de gjorde strålande tycker en helt opartisk IA. Det var stort intresse för TiH och vi fick många frågor och spännande förfrågningar. Det känns riktigt roligt efter allt slit och alla timmars ideellt arbete. Dessutom fick vi träffa många trevliga personer som är aktiva i de olika sektionerna.

Arphusapril12

Passa på att gå på clinicen på Arphus

söndagen den 16 november! Världens  bästa Pether Markne pratar och Per Sandgaard och Helena Persson rider. Pether har lärt oss så makalöst mycket. Han är dessutom rolig och det är alltid givande att ta del av hans kunskap. Läs mer här: billetto.se/arphus  Dessutom kommer “Arphus Olika Rum” vara öppet och där finns hur mycket fint som helst. Hoppas att vi ses!

22 oktober  Igår fotade jag Magni på hans första uteritt. Han är 3 år, mor är Diva från Gategården och far är Viktor fra Diisa, med 128 i  BLUP (samma som storebror Divar från Lindnäs). Magni passade då på att töltsätta sig själv och gick i alla fem gångarterna - alla klockrena, stora och fina! Underbart lynne. Vilken stjärna! Idag tog Denni av honom skorna och nu går han ihop med brorsonen Isidor på höstvila. Så fint  med en vit och en svart.

I söndags hade jag nöjet att ha kurs på Kias nya fina gård fem minuter  från Vallentuna centrum. Kvällen innan passade Divars tre delägare på att träffas i Kias härliga hem och gå igenom allt viktigt eller kanske allt annat... Bjöds på mycket gott från det att jag kom till Kia tills jag åkte hem dagen efter. Oj så mycket mumsigt Elin bakar - tur för mig att jag inte bor närmare.  Deltagarna på söndagen är alla inackorderade på gården och så var såklart även Emmy och Elin med. De flesta hästarna är uppfödda av Kia och två var efter Skýr. Kul! Härligt med välridande ekipage med bra sits på fina hästar!

Tack alla för en underbar dag!

Först och främst vill vi tacka de 100 deltagarna som deltog i vår clinic och bidrog till både att den blev slutsåld och till att dagen blev så trevlig!  Stort tack till vänner och samarbetspartners som tillsammans var ca 20 st. De enastående vännerna:

Elise kom dagarna före och hjälpte till med allt möjligt som att tvätta alla hästar och några t.o.m. två gånger. Sedan red hon föredömligt på Ingrid och Anders fina Björk från Rån under själva clinicen.

Familjen Persson som var ansvariga för hela fikat. Monica borde öppna café!  Monica, Johanna och Malin har varit med och skött fikat och även gjort iordning hästar och gård på alla clinics som har här på Lindnäs.

Makalöst bra att vi fick åka med Divar två dagar före clinicen till Arphus och få kunskap och inspiration av Pether Markne.

Lena och Krister som högg in där det behövdes och Krister fotade också. På kvällen efter clinicen bjöd de på en sagolik trerätters middag ”to die for”!

Karin var också en fixare och sålde böcker och TiH produkter. Bl.a. sålde hon slut på Pethers signerade kanonbok ”Hästens Grundarbete”. Synd att vi inte hade fler exemplar. Vi sålde även vårt visningsex och vår egen bok…. Tack Cia för smidig bokleverans.

Jenny och Fredrik som hjälpte till att göra ridhuset så fint till clinicen.

Våra härliga samarbetspartners som var på plats:

Kristina från KRAFFT som vi samarbetet med sedan 1998.

Barbro från AGRIA där våra hästar varit försäkrade i sedan 1981 (då hette bolaget JFB).

Carro från Luc Childéric som vi tycker har de bästa sadlarna.

Ulf och Lotta som representerade 66 Norths kanonkläder, bl.a jackan jag hade på clinicen kommer från 66, euro-star vars snygga mörkbruna ridbyxor Denni bar, Devolt – underställ som gör vintern behagligare och Mattes vojlockar och sadelgjord som användes på de hästar Denni red på clinicen.

Lena som har Tagel och tenntråd och gör supersnygga personliga armband av den egna hästens tagel. Vi bär Freyja och Disa runt våra handleder.

Extreme Iceland med de makalösa upplevelserna på Island.

Caroline från Agersta som har det mesta när det gäller islandshäst. T.ex. följande produkter som vi rekommenderar: pälsskrapan FUR minator, LEOVET Silkcare conditioner, LEOVET Silkcare Shampo och Hovsalvan Alosin.

Tack till Mamma/svärmor Lisa som var på plats. Alisa är döpt efter Mamma Lisa.

Sist, men inte minst går största tacket till våra hästar Alisa från Lindnäs, Sjór frá Oddgeirshólum och Divar från Lindnäs och givetvis till stamstona Týra frá Enni och Freyja frá Tumabrekka. Utan Týra och Freyja inga hästar, ingen gård och inget ridhus.

Jag glömde ett berätta att Divar även ägs av Karin Westerlund och Kia Holmquist – extra pinsamt när de var på plats båda två. Förlåt.Tack till väderguden för årets sista riktigt varma höstdag med strålande sol! Roligt att så många passade på att stanna till och äta Grindas goda Gårdsglass på vägen till oss.

Varma hälsningar från IA & Denni

 

Clinic med IA & Denni Tema: Lösgjordhet - Ridbarhet

Lördagen den 11 oktober kl 13.00 - 16.00 är alla varmt välkomna på clinic hos oss på Lindnäs. Mitt i clinicen bjuder familjen Persson på traditionell fika. Clinicen kostar 350 kr inkl fika. Vi kommer även att bjuda in våra Samarbetspartners. Vid frågor maila info@iaodenni.nu Två dagar före clinicen kommer information inför clinicen finnas här på vår hemsida. Läs den. Hoppas vi ses!

Clinicen är nu fullbokad vilket gläder oss mycket!

 

15 oktober Förlåt att det inte kommer bilder och text om clinicen i lördags. Blev lite fullt upp här när kattmamman Miras mjölk tog slut i början av veckan. Nu nappar vi fem kattungar. Fick sötchocken idag när två av de små vid tredje försöket tog sprutan med välling mellan sina framben ocgh drog i sig alltihopa själva. Jag kunde släppa taget om sprutan o behövde inte göra någonting. Ska försöka fota det imorgon. Mest dåligt när det blir så här, men två bra saker: att det inte hände före eller under clinicen och att de små är fem veckor gamla.

En rättelse har kommit in från Gydjas nya ägarinna Nina på min text från den 26 maj i år: “Katarina Söderlunds fina uppfödningar efter “Lindnäshingstarna” Skýr från Lindnäs och Sjór frá Oddgeirshólum. Hästarna med de vackra långa halsarna heter Glaesir och Kopar från Bromma Gård. De har samma mor: Gyðja frá Sauðanesi (inget annat)

14 oktober Idag har jag varit på kurs på Skatteverket. Temat var “Moms vid utrikeshandel” - riktigt bra! Tänk att få lära sig så mycket utan kostnad. Men, lätt är det inte , inte ens för de riktiga experterna. Två frågor som jag hade kommer det svar på via mail när de kollat upp det. Undra på att det ibland är svårt när man sitter själv hemma och bokför handel inom EU och handel med tredje land (t.ex. Norge och Island). Tack till Skatteverket för lärorika timmar!

13 oktober Tack alla som gjorde vår clinic till en underbar dag! Längre text och bilder kommer.

9 oktober  Om du ska till oss på clinic och inte har fått något infomail igår  -  kolla då om mailet från mig ligger i Skäpposten eller i Spamfiltret. Maila mig om du inte hittar mailet där heller på info@iaodenni.nu Kan oxå ibland vara svårt att se från mobilen eftersom det är en bilaga med - se om du fått mailet från en vanlig dator.

Alisab!

Alisa var söt som socker och full av självförtroende redan som föl.

8 oktober  Nu har jag mailat information

till Er som kommer på vår clinic nu på lördag den 11 oktober. Är du anmäld och ändå inte fått infomailet? Maila då direkt till mig på info@iaodenni.nu Vi ser fram emot lördagen!

Alisafölgaloppb 

Och det var mycket energi redan då.

Tyglar med insydda helstopp - kanonbra!

1 oktober  Nytt tips under fliken “Vi

rekommenderar”. Den här gången handlar det om tyglar.

Nu håller vi på att förbereda oss inför

clinicen. Förutom alla deltagare kommer många av våra samarbetspartners och  flera av våra vänner. Vi ser fram emot en rolig och intressant dag i högt tempo. Utom själva ridningen som ska vara i olika tempon förhoppningsvis...

Glans är svart med vit stjärna och snygg!

I fredags blev vår clinic fullbokad och

det är vi så glada för! Nu finns det en kölista.

29 september Diva och Reynirs fine son,

Glans från Lindnäs, är här på träning. Tycker att han gör sig riktigt bra i svartvitt. Snart kommer hans ägare, Jenny Allert och Fredrik Byström, och hämtar hem honom igen.

Månadens tips för oktober finns nu under

fliken “Månadens tips”.

26 september Jag blev så ledsen, bedrövad och bekymrad när jag såg dokumentären Hästmannen - sista striden på TV igår kväll. Förstår ingenting och tycker det bara är för sorgligt. Varför bryr vi oss inte om människor?

Att vara på seminarie, föreläsningar, clinics m.m. är alltid roligt. På bilden från 2006 är Dan & Denni på Holar och deltar i FEIF seminarie.

25 september  Höstmötet den 1-2

november i Linköping blir riktigt intressant. På lördagen kommer den mycket skickliga avelsdomaren Thorvaldur Kristjánsson ha en föreläsning om Exteriör/Ridegenskaper. Den vill vi absolut inte missa. Som vanligt kommer Thorvaldur Árnason presentera årets BLUP - alltid lärorikt. Som grädde på moset har Rasmus Bagger föreläsning/ workshop för ryttare på alla nivåer på söndagen mellan kl 10.00 - 13.00. Rasmus är kanonbra - både Denni och jag har deltagit vid hans föreläsningar med mycket behållning. Mer info finns i senaste numret av Islandshästen.  Anmäl dig!

PetherMapril12

Divar och Denni i Arphus  fina ridhus.

24 september  Pether Markne har clinic

söndagen den 16 november!  Ryttare är Helena Persson, hoppning och Per Sandgaard, dressyr. Vi har redan bokat biljetter. Ska bli så kul. Pether är bara bäst! Läs mer här: billetto.se/arphus

Bara nio biljetter kvar!

Åh my dog - nu är det 91 biljetter bokade till vår clinic - det betyder att det bara finns nio bokningsbara biljetter kvar. Boka nu om du vill komma till oss på clinic.

Det fina vinnande domarlaget poserar!

23 september  Många vinnare i helgen!

Domarlaget bestående av Gunilla, Mia, Åsa, Lena och Haffi vann lagtävlingen på Tuna. Camilla och Stjörnudis vann både V1 och T1 (på fina 7,11) på Framtids klubbtävling. Stort grattis allihopa! Bra gjort!

Idag är det 77 biljetter sålda till vår clinic

vilket betyder att det finns 23 bokningsbara biljetter kvar. Anmäl dig nu om du planerar att komma. Helsyskonen Divar och Alisa funderar på att vara med.

Childéricen sitter fint på Glans från Lindnäs

17 september  Nu finns både Isidor och

sadeln med under fliken “Till Salu”. Kika gärna in där. Och nu på morgonen är det 60 personer anmälda till vår clinic. Idag är den stora vaccinations- och träckprovsdagen. Brukar oxå innebära verkning av alla oskodda hästar, men det har Denni redan gjort. Hela stoflocken ska in, men för första gången sedan 1995 har vi ingen hingstflock. Lakkrís har åkt hem till Kia och Magni står på stall och håller på att ridas in. Finns förväntningar på Magni: fin mor: Diva från Gategården och fin far: Viktor fra Diisa. Magni har själv 127 i BLUP!  Jag har uppdaterat Stallet, Stoflocken och Hingstflocken - flikarna finns upp till höger på den här sidan.

Fina lovande Isidor från Lindnäs är till salu

16 september  Lovande femåriga

femgångsvalacken Isidor är till salu! Hans far är Divar och hans mor Týra. Ska oxå sälja min Luc Childéricsadel. Mer info kommer om både häst och sadel.

Vårt Kundregister som det finns närmare

1000 personer i har jag nu arbetat med i en vecka. Rensat bort mailadresser som inte är aktuella, försökt ta bort alla som får fler än ett mail osv. Vill du vara med i vårt Kundregister och få utskick om hästar till salu, clinics m.m.? Maila isåfall mig på info@iaodenni.nu Idag är det 58 anmälda till vår clinic! Det är vi mycket glada och stolta över. Hoppas vi ses lördagen den 11 oktober.

Fotografen är den stolta modern och uppfödaren Katarina Söderlund.

15 september  Idag är det 54 anmälda

till vår clinic! Antalet stämmer inte på icesale eftersom där visas antalet sålda biljetter, inte antalet anmälda personer. Det gör att om en person bokar för fyra personer räknas det som en biljett. Vi planerar just nu själva clinicen för fullt: kontaktar våra Samarbetspartners, tränar våra hästar och tar emot anmälningar m.m. Varmt välkommen med din anmälan!

Vilket underbart ekipage på bilden!

Clara tränar Skýrsonen Glaesir från Bromma Gård på ett ypperligt sätt. Bilden visar barbackadebuten. Glaesir = stor, snygg, fina gångarter och utmärkt lynne = bra häst!

13 september  Oj, så nöjd Denni är med sin nya sadel. Den sitter som en smäck på alla våra hästar och Denni ser oxå ut att sitta fint i den. Tycker helt opartiskt att det är den snyggaste sadel jag sett. Tack Ellen! Läs mer här: www.sadelellen.se/hem

Vilken vacker bild på Divars 1 år gamla dotter Therna från Fröö! Uppfödare och ägare är Kristina Forsberg. Fotot  är taget av Anki Kjörsvik vid fölmönstring på Stenholmen.

Lena rättar till sitt pannband mitt under uttagningen. Smart att se när man tävlar.       Foto: Zannasfoto.se

3 september  Jag har nu fyllt i höstens

lektionstider. Kolla gärna att din tid/tider stämmer. Gå in under fliken “Utbildning” och klicka där på “Lektionstider” i högra hörnet. Maila mig direkt om det är något som är tokigt.

Lena Lennartsson har tävlingsdebuterat

med sitt fina sto Lippan och det har gått alldeles strålande! Anna Lindblom och härliga Soldan passade oxå på att tävla och det gick bra det med! Grattis båda två! Det har varit mycket roligt att följa Lippan och Soldans fina utveckling.

skylt

Den 11 oktober blir det clinic hos oss!

1 september  Här händer det mycket nu

Vi firade min födelsedag hos min Mamma i Stockholm och jag måste varit snäll eftersom jag fick så mycket presenter att man kunde tro att jag fyllde jämnt. Idag fick vi mycket trevligt besök av våra samarbetspartners från Agria: Anne Fornstedt och Rolf Byström. Här finns mer att läsa om det: www.iaodenni.nu/html/agria.html  Lite senare på eftermiddagen for Elise tillbaka till Falköping efter att ha varit hos oss hela sommaren. Tusen tack Elise för allt! Och snart ska jag få Paysonkonto, så att det går att anmäla sig till clinicen.

binstruktornov07b

Inför galoppen under ridprovsträningen på B-kursen i november 2007.

28 augusti  Just hemkommen efter en

makalöst trevlig Ridledarkurs på Bärby med underbara deltagare! Vilket intresse och engagemang! Dessutom perfekt att vara hos familjen Mandal/Hreggvidsson. Passade på att fylla år under vistelsen på Bärby och blev fint uppvaktad på morgonen av Jenny med té på sängen, ljus, sång, tårta och presenter. Senare på dagen blev jag oxå firad av deltagarna med sång och presenter. Stort tack allihopa! Den senaste veckan har det varit full fart och det fortsätter så åtminstone ett tag till.

Skyrgalopp - stor

Underbare Skýr och jag tränar galopp hösten 2011. Det var mycket roligt att träna Skýr i galopp eftersom hans galopp var så bra och för att jag gillar att arbeta i galopp.

iaomirjomi_sm

Ómi, jag och Rjómi. F: Ingvar Andersson

20 augusti Nu har jag mailat ut höstens

utbildningsdatum till alla som rider lektion här.  Om du rider här och inte fått något mail- maila mig så kommer det.

Betäckningssäsongen lider mot sitt slut

och vi är så tacksamma att det gått riktigt bra här på Lindnäs i år. Idag ska de två sista stona ultraljudas och vi hoppas på positiva resultat.

Pether Markne jan-09b

Pether Markne - simple the best! Vi har nu tio nya  signerade ex. av hans kanonbok “Hästens grundarbete” hemma. Läs den! Foto: Anna-Carin Collin. Häst: Disa från Hocksbo.

19 augusti  Makalös bra Pether Markne

lektion fick Denni (på hästryggen) och jag (på marken) uppleva igår. Ja, Divar upplevde den väl oxå - måste vara en upplevelse att gå korrekt på tygeln på böjda och raka spår... Åh, det var så bra så bra. Pether är simple the best (ihop med Freyja såklart). Tror att polletten trillade ner på riktigt.

Titta gärna in på Divar från Lindnäs egen

sida på FB. Du kan gå in utan att vara med på FB och då se alla bilder honom och hans fina föl, syskon m.m.

Makalösa Venus. Foto: Ingela Bjurenborg

Boka gärna in lördagen den 11 oktober -

då blir det clinic hos oss här på Lindnäs. Mer info kommer. Bilden är tagen av Ingela Bjurenborg under vår första clinic i maj 2007. Efter fem år med clinics och långt över 1000 deltagare bestämde vi oss för att göra några års uppehåll efter clinicen i juni 2011. Nu kände vi att det var läge igen - hoppas att vi har rätt i det och att många kunskapssugna personer dyker upp här andra lördagen i oktober. På bilden rider Denni underbara, härliga, fantastiska Venus från Hocksbo som är mor till Visa från Lindnäs och nu även till ett nytt svart stoföl! Stort grattis Sara! Visas far är Askur och den lilla nya är efter Mökkur.

Elise och Björk. Foto: Ingrid Fahlén

17 augusti  Elise och Björk har varit och

tävlat och det har gått riktigt bra! Så här skriver Björks ägarinna Ingrid:”Hej Ia! Roligt att se Björk och Elise på banan. Elise red så fint och bitvis var det så flott!!! Skickar några bilder från igår, en mycket suddig men det syns att B kan lyfta på benen och att Elise är duktig att rida. Kram Ingrid” De startade i T8 och blev 2:a i både uttagningen och i finalen. Stort grattis kära Elise! Som jag skrivit tidigare har det varit roligt att följa Elise och Björk sedan förra hösten. Duktig ambitiös ryttarinna och fin ambitiös häst, precis som det ska vara i den bästa av  världar! Elise har varit hos oss hela förra sommaren och hela den här sommaren. Den 1 september börjar nya äventyr för Elise.

66 North Vik Jacket Orange - så skön!

15 augusti  Vi har nio stycken TiH plagg

att sälja. Det är 66 North - fleecar och jackor, alla är broderade med den snygga TiH loggan. Vi har plaggen själva och är supernöjda. Du kan se vad som finns här:

https://www.facebook.com/pages/T%C3%B6lt-in-Harmony/416840061777692?fref=ts

Du kan gå in på Tölt in Harmony på Facebook utan att vara med i FB själv. Maila tilll info@iaodenni.nu om du vill köpa eller få veta mer om kläderna.

Du har väl sett att det nu finns  sex regionansvariga för TiH i Sverige? Läs mer här: http://toltinharmony.wordpress.com/

Nämen vad är det här? Jo det är Nína frá Kirkjubaer (som oxå är mor till Fidla från Westerlund) och hennes föl. Far är Divar från Lindnäs. Mitt namnförslag gick igenom: Diva Nínudóttir från Westerlund! LitlaDiva är en av de finaste fölen vi sett och hon rör sig som en miljon! Klart ägare och uppfödare Karin har lämnat Nína här i igen för att se om Nína och Divar kan göra en till prinsessa/prins!

PetherMarknebok

7 augusti  Makalöst roligt och helt

förståligt att Pether Marknes kanonbok “Hästens grundarbete” redan blivit slutsåld två gånger. Nu finns den igen i handeln. De tio signerade exemplaren som vi köpte är slut så vi tänkte köpa tio ex. till nästa gång vi är på Arphus.

Nedan finns ett Youtube klipp där Pether blir intervjuad i Falsterbo av en norsk kvinna om boken, livet och karriären. Hon tar upp att han precis har haft en islandsclinic ca 7 minuter in i intervjuen. Kul! Titta gärna här:

http://www.hippson.se/hippson-tv/pether-markne-om-livet-karriaren-och.htm

5 augusti  Underbar valpträff igår! Pappa Goliat och mamma Kira (längst till vänster på bilden ovan, kan vara mycket stolta över sin fyra “valpar”. Mycket trevliga ägare har Hera, Spadi, Zeta och Alve oxå. Tack Ingrid Fahlén för superfin bild. Och lite har de allt växt och mognat sedan bilden nedan, eller hur?

Elise och Björk fotade av Ingrid eller Anders. Bilden snodd från deras hemsida www.ranhastar.se . Det är mycket roligt att följa ambitiösa Elise och hennes arbete med hästarna.

31 juli  Ingrid och Anders har varit här 

och tittat på sin fina Björk som Elise har tränat i snart 1 år. De var riktigt nöjda med vad de såg när Elise red lektion för mig på Björk.

Malin Z´s Tía från Lindnäs är nu såld och

åkte förra söndagen till sin nya ägarinna. Vi önskar dem lycka till!

Hippologen har bäst examen! Mycket hög

kvalité är betyget på Hippologen vilket oxå är det bästa omdömet av alla SLU´s examina inom lantbruk och djur. Fantastiskt! Dessutom kul för mig att jag är Utbildningsråd på just Hippologen.

29 juli Divars delägare, Karin Westerlund, gjorde två Divarföl med hjälp av sina fina ston Fidla och Nina och hon fick verkligen utdelning. Hingstfölet Dante, på bilden till vänster, är 1 ½ månad och stofölet, på bilden till höger, är bara några dagar gammal. Roligt att Fidla och Nina är här igen för att betäckas. Nina har inte kommit ännu, men snart är hon och prinsessan här. Grattis till två kanonföl kära Karin!

28 juli  Det har sina fördelar att inte åka på NM, t.ex. njuta av en underbar helg i Uppsala och Stockholm. Frida Söderbäck har fotat när Divar/Fidlasonen Dante från Westerlund använde sin kompis som huvudkudde. Söta båda två tycker jag.

25 juli Vi fortsätter att vara glada för att det går så bra med Divar och Sjórs ston här på Lindnäs i år! Vilken härlig betäckningssäsong vi haft hittills! Och tre ston är dräktiga med fryst sperma: två  i Holland och en i Danmark.  Det är riktiga kanonston som använder fryst sperma (de är väl lite finare och vill ha specialinsemination antar jag).

DivarNMgaloppb

Divar och Denni på NM 2012F: M Schön

22 juli  Inget NM för Divar och Denni

I våras var Denni´s plan att satsa på NM med  Divar. Den 22 april bröt Denni flera revben efter att ha åkt efter en unghäst i hagen och landat på en sten. Efter det blev inte säsongen som vi tänkt oss. Under ett par månader fungerade det bäst att rida tölt, de andra gångarterna gjorde ont. Vi har nu tänkt om och får satsa på nästa år istället. På bilden rider Denni femgång på Divar vid NM 2012 i Sverige. Det var Divars första tävling någonsin. Bra debut med B-final i femgång på NM!

Diva är dräktig med ett foster!

Tvillingen försvann av sig själv under den senaste veckan. Så skönt! Tack underbara älskade Diva för att du är den pärla du är!

Ketill har fina föräldrar med 8,28 resp 8,68 i totalbedömning!

Divarsonen Ketill är till salu!

Vad månne bliva med en mor med 8,28 och en far med 8,68 i beömning? Läs mer om Ketill under fliken “Till salu”.

Årets släktträff är över och den var lika

trevlig som alltid. Vilka hästköpare vi har! I år fick vi nöjet att träffa Klár, Stirnir, Jesús och Glans med ägarinnor. Några ägare var såklart med och Nías ägarinna var oxå på plats. Dessutom följde lite löst folk och hästar, som hör ihop med “släktingarna” med av bara farten! Tack för en underbar middag!

Falsterbo Horse Show 2014! Divar på Falsterbobanan Foto: Ylva Jonasson Armfelt

Oj boj så makalöst roligt att Tölt in Harmony fick vara med på Falsterbo i år! Vi har många att tacka (och såklart ännu fler än de som står här):

Anna Björnsson som bjöd in oss och var helt underbar, rolig och hjälpsam hela tiden. Hela hennes gäng med speakern Cima och flera andra var toppen!
Pether Markne som bara är världens bästa! Försöker lära oss att rida och ställde upp i Falsterbo på båda uppvisningarna. Är underbar, kunnig och rolig!
Sara Silfverberg som intervjuade Pether och mig vid den första uppvisningen på den nya Falsterbobanan.
Cecilia Sundh - det är tack vare vår vän Cia som vi har fått möjlighet att träna för Pether.
Tölt in Harmonys styrelse som är så proffsiga och stöttande!
Ylva Jonasson Armfelt som kom med 20 st Oddur Islandshästföreningsmedlemmar och tittade hela dagen.
Agneta och Anders Rolf och Åse Ericson som sponsrade vår resa!
Elise Lindman som passade vår gård, hästar, katter och Kira!
Riktigt roligt att Johanna Elgholm och Jessica Rydin islandshästclinicar med Anna Stenbeck, Caspar Hegardt och Emma Wahlstedt var så lyckade!

Stort grattis till Per Sandgaard som red så fint i 7-årsklassen med sin framtidshäst Charmeur (bra namn) och placerade sig 2:a resp 3:a! Så glada att vi fick se det!

 Divar på Dressyrbanan  Foto: Ylva Jonasson Armfelt

Trevligast: Peder Fredricson som log när han såg Denni och Divar och hälsade så artigt.

Charmigast: fransmannen som frågade: "Is it an Icelandic horse?" när han såg Denni och Sjór och jag sa: Ja. Då säger han: "So beautiful"! Fransmannen delar platsen med Pethers lilla valp Ebba.

Roligast: innan Denni skulle rida dagens andra uppvisningen, den här gången på stora dressyrbanan, ville han rida fram med Divar på framridningsbanan. Blir då stoppad av funktionären som säger att ponnyer och stora hästar inte får blandas. Och det är minst tre stora hästar på banan som värmer upp inför Grand Prix Küren som börjar direkt efter TiH uppvisningen. Så tittar funktionären på Divar och säger: rid in på banan - han ser ju ut som en stor häst! Kul syn att se Divar och stora välridna Grand Prixhästar ihop!

Och det speglar hela vår vistelse på Falsterbo: alla var trevliga, hjälpsamma och såg glada ut när de såg oss komma med Divar och Sjór.

 

15 juli Nu har Divar, Sjór, Denni, min nya cykel och jag kommit hem från Falsterbo! En rapport kommer, jag lovar - måste bara landa lite och jobba mycket innan jag sätter mig o plitar ner några rader. Roligt var det och vi blev mycket väl bemötta av alla! Och Diva är dräktig - vår underbara ljuvliga vackra drottning. Tyvärr med tvillingar, hoppas att den lilla tvillingen ger upp den närmaste veckan. Dräktigheterna fortsätter att gå kanon -  åtta av de tio som är ultraljudade är dräktiga!

Gillar bilden skarpt som Jenny Mukka tagit på Denni o Sjór den 8 juni på Örnäs!

Då gjorde duon ett härligt töltprogram som belönades som mest med 7,2 från VM-domaren Anne Fornstedt. Jag är impad över Denni´s två uttagningar med Divar några dagar senare på Sundbyholm. Först startade de i T1 och det var några saker, speciellt i ökade tölten, som behövde förbättras. Vi gick igenom hur Denni skulle ändra den till nästa start i V1 några timmar senare. Och det var då jag blev impad: Denni gjorde precis som vi önskade och Divar hängde på och poängen gick upp i snitt 1 poäng med härliga domarkommentarer. Bra gjort utan någon träning mellan starterna. Hände samma sak på SM 2010 med Venus. Först T1 start där arbetstölten landade på 6,5 - vi gick igenom vad som skulle ändras och dagen efter i V1 snittade de 7,5 istället. Även denna gång utan någon träning mellan. Bra gjort!

Tusen tack alla kära elever för era fina ord i mail, på meddelande och i era bloggar! Det glädjer mig så mycket och det är ett rent nöje att undervisa er!

Visst är den härlig min cykel i de isländska färgerna?! Bäst är cykelkorgen!

9 juli  Älskar min nya cykel som Denni

köpte till mig idag. Den kommer inte bli ihopblandad med alla svarta cyklar, vilket var ett problem på VM där 90 % av cyklarna var just svarta och sedan blev ju min dessutom stulen = dubbelfel. Hoppas att den här cykeln kommer med hem från Falsterbo.

Månadens tips finns nu under fliken

“Månadens tips” - ett kort, men nyttigt tips den här månaden.

Amandajuni14

Amanda o Buffy på prisutdelning! På Finntorp är det aktiviterer nästan jämnt, men just den här bilden är tagen vid den första tävlingen på annan plats!

8 juli  Idag fyller min ridande systerdotter

Amanda 10 år. Grattis! Är mycket nöjd med presenten vi kommit på till henne och hennes lillasyster Miranda. De ska åka till Carina Julebäck och rida islandshäst! Min syster Frida är ordförande i Finntorp Ridklubb och alla tre rider lektion där varje vecka.  Hela familjen har sommarställe i Malmköping och är här alla lediga stunder året runt. Det är underbart att ha syster Frida nära bl.a. eftersom hon alltid ställer upp om det händer något med våra hästar när vi själva inte är hemma. Tack kära syster för det! För övrigt tycker jag att fler barn som rider islandshäst skulle kombinera det med att rida på en bra ridskola och lära sig grunderna och hitta en korrekt sits.

Elise och Ingrids fina sto Björk.

8 juli  Äntligen är Elise tillbaka efter en

Landsmótpassningsvecka hos Åse. Toppen tycker vi! Elise har med sig två hästar hit, hennes egen 3-åring efter Reynir och lånehästen Björk.

Två till som imponerade mycket på

Landsmót var Gisli och Trymbill frá Stóra-Ási som kom tvåa i A-flokken. Makalös fin ridning. Denni red Trymbill när han var på Island för 2 år sedan och den hästen är verkligen välutbildad och riktigt bra  grundriden.

7 juli  Efter två somrar med krångliga ston som kommit hit med infektioner och/eller inte brunstat själva där Divar, vår veterinär och vi, tillsammans med förstående stoägare, jobbat som dårar för att komma upp i 80 % dräktighet känns det helt fantastiskt den här säsongen. Alla ston har brunstat som klockor - de som är ultraljudade är konstaterat dräktiga och resten väntar på ultraljud!!

Essbedömningen2011b

Den här guldklimpen - Divas och Laufis förstaklasson, Ess från Lindnäs, har varit hos oss på träning i fyra veckor eftersom hans ägarinna, Sofie Stoltz, precis fått barn. En sådan häst är ett rent nöje att ha på träning! Det är tre år sedan vi sålde Ess, men det kändes direkt som han aldrig varit ifrån Lindnässtallet. Verkade som han trivdes mycket bra.

Förra onsdagen var vi hos Pether med 

Divar och tränade inför Falsterbo. Hur bra som helst - som alltid. Vet inte exakt vad det är med Pether som gör honom så makalöst bra, tror det är hela konceptet och såklart den genuina kunskapen och till det en perfekt pedagogik. Och extra kul den här gången eftersom Denni fick en ny Aha- upplevelse.

Och till er som undrar hur det gick för mig

med att beställa en vojlock som passar till Childéricsadeln - det gick åt pipsvängen. Först fick jag den största vojlock jag någonsin sett - slutade på korset. Fick sedan en som bara är vanligt fel o för stor. Kvalitén är superbra så jag har behållt den. Firman vägrar att göra en som passar.

6 juli Gick ju hur bra som helst att Streama Landsmót och dela upp helgens lediga stunder med Pether Marknes kanonbok “Hästens grundarbete” och de fantastiska hästarna på Landsmót. Bäst utan någon som helst tvekan var Loki och Siggi Sig i uttagningen och finalen av årets B-flokk. Skönt att domarna oxå tyckte så: det fantastiska paret vann på 9,39! Titta här på uttagningen och njut om du inte redan har gjort det: www.hestafrettir.is/video-af-syningu-loka-fra-selfossi

Kärlek fint fotat av Clara Söderlund. Glaesir verkar rätt nöjd med att bli älskad.

Leiri från Skarpäng är en underbar

Divarson som älskas av hela familjen Holmquist. Lätt attt förstå!

Bilden på Leo och Skýrsonen Glaesir från

Bromma Gård är bara helt ljuvlig. Tycker lyckan och kärleken lyser i Leos vackra ögon.

FeliciaBapril14b1

Duktiga Felicia på finfina Káinn!

Vilka fina prestationer på SM!

Tänkte nämna några ekipage som vi fått nöjet att följa: Camilla på sin underbara Stjörnudís kom 2:a i B-finalen i tölt T1! Felicia startade sitt första mästerskap på ett strålande sätt: vann fyrgången, T2 och fyrgångskombinationen på sin finfina Káinn. Jag skrev o gratulerade henne via Denni´s FB och berömde hennes sits och inverkan. Då visste jag inte att hon tilldelades Feather Prize - så bra val av domarna! Felicias sits är ett föredöme. Matilda kom tvåa i tölten! Isa red B-final i femgång- härligt! Frida red fort i passgrenarna. Och en till som red fort och bra (fick oxå  Feather Prize) var Thorvaldur!

Thoravldurfeb11b

Snabba som sjutton och fint är det oxå!

Felicia, Matilda och Thorvaldur ska rida NM! I Avelschampionatet fick Seidur superfina 8,59 i ridegenskaper och tog silver i klassen 7 år och äldre. I samma klass kom Kyndill på bronsplats med 8,35 i totalbedömning. Både Seidur och Kyndill med Reynir i sadeln. Jag har sett dem med sina ordinarie ryttare: Camilla och Frida. Stort grattis allihopa!! Bra gjort! På ryttarfesten presenterade Ulrika Backan Tölt in Harmony i ridhuset. Eveline och Ingrid red Nivå 1 och Nivå 2. Nästa gång som TiH visas är på Falsterbo den 11 juli. Oj, boj - nu måste vi träna som sjutton.

Elise66Vík

27 juni Igår skulle jag fota alla fina TiH plaggen som vi har. Denni och Elise var fotomodeller. Jag sa först till Denni att se glad ut - det gick sådär.... Då ändrade jag taktik och sa att han skulle se arg ut - det gick strålande tycker jag (se ovan). Sa samma sak till Elise och visst ser hon aggressiv ut -  man blir nästan rädd. Nu har vi så många snygga TiH plagg, från 66 North och Klisterdekaler. Allt finns på TiH FBsida och vi jobbar på att få in det på TiH hemisda oxå.

I väntrummet hos tandläkare Cecilia Sundh

25 juni  Pether Marknes bok slutsåld!

Den första upplagan av Pethers bok “Hästens grundarbete” är redan slutsåld och en andra upplagan trycks nu för fulla muggar. Helt förståligt och superskoj! Vi har tre signerade ex. kvar som säljs i vårt fikarum.

Magni från Lindnäs har nu 127 i BLUP!

Divas son, Magni från Lindnäs, har nu tack vare sin mors BLUP på 126 och att hans far, Viktor fra Diisa höjde sin redan höga BLUP till 128, hela 127 i BLUP själv. Blir spännande att rida in Magni i höst. Han har verkligen två kanonföräldrar! Hittills har Magni visat prov på extremt bra lynne vilket glädjer oss mycket. Vore iofs konstigt annars då hans mor har perfekt lynne och enligt ryktet även hans far.

Eidfaxis Nationella Tävling. Det underbara bilden på Divar har Michaela Bång tagit i den ökade tölten i fyrgångsprogrammet. Tack Michaela!

Här kommer rapport från senaste tävlingen.Vi åkte till Sundbyholm på torsdag eftermiddag. Några timmar senare red Denni på banan. Först Sjór som gick bra på väg till banan, men verkade ha vaknat på fel sida när vi kom till själva tävlingsområdet. Som tur var kändes Divar bra o var (som alltid) på gott humör. Underbart att vara på Sundbyholm och ha tillgång till riktiga stallar. Direkt på fredag morgon startade Sjór i T1. Klassen började klockan nio och Sjór var nr 2. Nu gick han bra o var nöjd igen på vägen till banan och idag även på själva tävlinsområdet där uppvärmngen sker. Var makalöst fin i arbetstölt och i en ökning på travbanan några minuter före start -tyvärr var det som dagen innan när han kom in på själva ovalbanan. Vi får ändå vara glada över att uppvärmingen gick så bra och vem vet: en dag till så hade Sjór kanske dansat runt även på ovalbanan. Poängen landade på 6,43 och som bäst 7,0 7,0 och 7,5 i ökad tölt. Fina kommentarer i: Arbetstölt: bra tempo, fina rörelser, stabil takt,tempo och form, Tempoväxlingar: bra takt x flera, bra temposkillnader, bra ökning, Ökad tölt: bra takt, flotta rörelser, bra balans, bra tempo, fina rörelser.

Så var det Divars tur att starta i T1 och hans program var fint och resulterade i 6,67. Arbetstölt: alla fem domarna skrev bra takt!, bra form, bra tempo  Tempoväxlingar: bra steglängsökning, flotta rörelser Ökad tölt: vägvinnande steg, bra balans i kurva, fina rörelser, flotta rörelser. Belönades med 7,5 i både tempoväxlingar och ökad tölt. Några timmars paus och därefter Divars fyrgångsstart i V1 och nu gick det riktigt bra! Divar var så fin och poängen jämna och totalt 6,67. Ökade tölten gick kanon och galoppfattningen från skritt satt perfekt. Det enda som inte funkade var skritten som den här gången för första gången i år var lite överilad.  Arbetstölt: bra takt från alla domare utom en som skrev: very good beat!, fina rörelser o hållning, fina röresler, vacker överlinje, good outline Ökad tölt: bra takt (från alla domare), fina rörelser, smidig, mkt bra tempo, utrycksfull, vacker hållning, stora rörelser, very good tempo Trav; bra takt o tempo, fina rörelser, bra energi, bra form, vacker överlinje, outline & beat is good  Skritt: bra takt,  Galopp: mkt bra övergång, bra form, fina rörelser, bra takt, trevlig form, fina steg. Som bäst 7,0 i arbetstölt, 7,5 i trav, 7,0 i galopp, två st 7,0 och tre 7,5 i ökad tölt!  Sjór kom 6:a och Divar 3:a i T1 och 5:a i V1. Annars var det roligaste att Eidfaxi arrangerar utmärkta tävlingar och att Thorvaldur tog storslam i passgrenarna! Grattis!

Dagen kan summeras så här (utifrån de tre starterna): började jobbigt, blev helt ok och slutade riktigt bra!

Glad Midsommar kära vänner!

 

Skyrgalopp - stor

18 juni Idag är en fruktansvärd och sorglig dag. “Min” stora Freyja, Skýr från Lindnäs, har lämnat oss.  Läs mer på skarpang.com

Skyr17feb12b

Skýr i februari 2012 - en underbar häst som aldrig fick visa världen vad han kunde.

16 juni  Skýrs avkommor är riktigt fina:

bra exteriör, väl separerade gångarter, rena gångarter med fin aktion, bra överlinje och hals gör att de är lätta att forma och sist, men inte minst är de samarbetsvilliga - de är helt enkelt gjorda till ridhästar, precis som Skýr själv. Vi sålde Skýr som femåring i februari 2008. Tyvärr fungerade det inte så Skýr kom tillbaka till oss i april 2009, dvs som sexåring. Sedan dess har vi försökt få ordning på den skada han hade när han kom tillbaka, vilket vi 5 år senare kan konstatera att vi inte lyckats med. Så sorgligt för alla inblandade. Läs mer här: skarpang.com

Sjor3juni14

Här kommer en rapport från det trevliga SM-kvalet på Örnäs den 8 juni. Dagen började med Sjór i T1. Programmet var riktigt fint och Sjór såg fantastisk ut! Tyvärr var det några missar. VM-domaren Anne Fornstedt kom ut på 7,2. Alltid roligt när domaren med mest erfarenhet har högsta poängen. Oxå roligt att läsa Carro Wintzells kommentarer som speglade väl vad som visades på banan. Carro kom ut på 7,0. Tot fick Sjór 6,83. Att bli glad av: först o främst att Sjór var så fin, att Katarina kom o tittade på sin häst, o dessa kommentarer: bra takt x många, stora rörelser, flotta rörelser, bra tempo, vacker hållning, mjuka ökningar med vackra rörelser, fina rörelser, bra tempo , form & aktion, bra flyt. Fick en 7,5:a i arbetstölt och två 7,5:or i ökad tölt och en 7:a i tempoväxlingarna.

Sedan var det Divars tur att starta i T1. Blev ett fint program som belönades med 7,0 totalt. Att bli glad av: att Divar är underbar, att delägare Karin kom o tittade, och bra takt, bra ökning, jämn energi, bra steglängsökning, stora röresler, fin hållning, fin ökning, flott rörelser, bra takt o energi, trevlig form, stora röresler fint flyt, fin siluett! (av Nina i arbetstölt), tre  7:or i arbetstölt, tre 7:or i tempoväxlingarna och tre 7,5:or i ökad tölt. Och så till sist Divars fyrgång: Mkt jämn bedömning av domarna och totalpoängen blev 6,67. Ett fint program med bara en miss: galoppfattningen från trav. Nästa gång blir det galoppfattning från skritt istället - ska ändra gångartsföljden eftersom Divar har lättare att fatta galopp från skritt och tölt än från trav. Att bli glad av: bra takt, fint framåtgripp o form, fina rörelser o form, stora rörelser, bra takt o steglängd, fin hållning, fina rörelser, god steglängd, flotta rörelser, prydligt, bra val av tempo. Divar fick 7,0 i alla gångareter utom galopp (pga minus 1,0 för galoppfattningen annars hade det blivit 7,0 för galopp oxå). En bra dag helt enkelt. Ska snart skriva om Eidfaxis Nationella tävling. Den undebara bilden på Sjor är från träning på ovalbanan den 3 juni.

Ómi, huvud 2 liten2

Ómi dagarna efter höstbedömningen 2007

Ómi från Stav = 20,87 s!

Divar, Týri och Alisas far, Ómi från Stav, sprang 250 meter på världrekordtiden 20,87 i helgen! Makalöst bra! Hösten 2007 var Ómi 5 år gammal. Någon månad efter höstbedömning (där han fick fina 8,29 och blev Sveriges högst bedömda 5-årshingst det året) sa Denni till mig `jag tror Ómi kan bli fruktansvärt snabb i pass´. Så rätt så!

Idag kommer Elise till oss och ska vara

här hela sommaren! Underbart!

Skýr4feb08 078bb

Skýr i februari 2009, samma dag som han såldes som femåring. En underbar häst!

12 juni  Det gick bra för Skýrs två döttrar

på bedömningen förra veckan oxå! Båda fick förstaklass för exteriör. Thorvaldurs fyrgångare fick totalt 7,80 och Kristinas femgångssto  landade på fina 8,02. Kul! Båda två visade av Eyvi.

I förrgår deltog jag i Hippologens lärardag

som startade på Bärby. En intressant och givande dag omgiven av kunniga och trevliga människor. På kvällen åkte vi till en kursgård och åt middag ihop med Flyinge, Strömsholm och SLU´s personal. Oxå det mycket trevligt - synd bara att jag skulle ta bilen hem sent sent.

Anna Lindblom har tävlat med sin fina

Soldan för första gången. och det gick riktigt bra! Poängen i T8 blev 5,50 med 6,0 från en domare. Grattis!

FidlaKiavPlatenb

Tildra och Frida flyger fram i galopp. Kul med kommentarern att Tildra är samarbetsvillig! Vilka bra “Dökkvidagar”.  Foto: Kia von Platen.

11 juni Fjärde generationen Freyja i första

klass. Freyja - Tindra - Fidla och nu även Tildra från Lindnäs, vilken rad av fina förstaklasston! Ägare och uppfödare till Tildra från Lindnäs och ägarinna till hennes mor Hrimnirdottern Fidla, är Sara Blad. Hennes smeknamn på Fidla och Tildra är “mina chokladpraliner”. Och vi är oxå stolta som fött upp både Tindra och Fidla. Ryttarinna under bedömningen var Frida Dahlén som även tränat Tildra under våren. Stort grattis Sara, Frida och Tildra - härligt med förstaklass för både ridgegenskaper och exteriör! Tildras far är Dökkvi frá Mosfelli. Dökkvi hade inte bara Tildra som blev högst bedömda sto, 7 år och äldre utan oxå den högst bedömda häst under hela bedömningen: Grim med Johan Häggberg i sadeln. Grim fick tot 8,39 med fina 8,49 i ridgenskaper!

8 juni  Nu flyger dagarna iväg. Det roligaste som har hänt sedan sist är att Sara Blads egna uppfödning Tildra från Lindnäs (ja, hon är född här o bodde här i tre år) har blivit förstaklassto! Tildra är världens bästa Freyjas dotterdotterdotter! Bra gener där som Sara skrev. Grattis kära Sara - så underbart! Bilder kommer. Disa är dräktig med Sjór. Och idag var Denni och tävlade på Örnäs SM-kval. Mycket trevliga tävlingar och nu är Sjór SM-kvalad i Tölt T1 på 6,83, Divar i V1 på 6,67 och Tölt T1 7,00. Utförligare rapport kommer. Och det börjar komma finfina ston till Divar, både för handbetäckning och via fryst sperma. Kul!

tiamaj13b

Tía och Vignir på väg mot 8,5 i tölt

4 juni  Tía från Lindnäs är till salu

Läs mer om det här häftiga töltstoet under fliken “Till salu”. Video finns.

Förra helgen var Isa här med sina fina

helsyskon som har underbara ljuvliga Vaenting frá Thjótandi som mor och underbare kraftfulla Skýr från Lindnäs som far. Två mycket fina unga hästar som det var roligt att äntligen få se! Jag tyckte valacken var mest lik Skýr med stora rörelserna både fram och bak och Rakel(stoet) var så lik Vaenting. Och jag är ju svag för både Skýr och Vaenting.

DivarJennyMukkamaj14stor

2 juni  Yes! Första stoet dräktigt i Holland med Divar via fryst sperma! F: Jenny Mukka

1 juni Lägger inte in någon bild, blir bara så irriterad när det inte funkar. Här kommer en hälsning från en tacksam och sjuk ridlärare. Tacksam för att jag senaste tiden fått så makalöst fina mail från mina elever. Tusen tack allihopa - jag är så glad att ni är nöjda med lektionerna, det värmer verkligen. Tur i oturen att Denni brutit revbenen så att jag inte är på tävlingar hela helgen och sedan direkt packat om till avelsbedömning utan får vara hemma och vara sjuk. Och kroppen är en makalös apparat. Jag började bli sjuk i måndags, höll mig helt ok till direkt efter sista lektionen i fredags. Så fort den tog slut började jag frysa, och sedan tog det inte många minuter innan förkylningen verkligen blommade ut. Tack kroppen för bra timing!

FridaHerbertmaj14b

Frida och Herbert Foto: Zannas foto

29 maj  Frida har tävlat med sin “Herbert

och det går framåt. Bäst funkade Gaedingakeppnin där de kvalade till SM med 8,0 poäng och följande omdöme från domarna: ”a fresh horse with great potential”! Grattis!

Hemsidan håller på att krångla och det

den tycker minst om är bilder - så det går lite upp och ner för mig. Hoppas att det löser sig. Krister hjälper mig som tur är. Snart har vi kanske ordning på bilderna oxå.

Veraföl.14 b

Men hur söta var de här två då?

Den sötaste hästen vi fött upp, Vera från

Lindnäs har fått föl! Stort grattis Jenny och Fredrik och Åsa (som äger fölet). Så skönt när allt har gått bra.

Ny saluhäst: Juni från Västanåsen

Juni är efter Skýr från Lindnäs. Läs mer om henne under fliken “Till salu”.

Duktiga Felicia och Kainn har varit i farten

igen och bra går det! De vann T2:an med 6.47 och vann även gaedingakeppni GDT på 8,150. Stort grattis!

SkýrGlaesirKopar b

Fina bröder med några års åldersskillnad

26 maj Katarina Söderlunds fina

uppfödningar efter “Lindnäshingstarna” Skýr från Lindnäs och Sjór frá Oddgeirshólum. Hästarna med de vackra långa halsarna heter Glaesir och Kopar från Bromma Gård. De har samma mor: Gyðja frá Sauðanesi

Brodir fra Slippen, som är till salu höjde

sin redan fina fyraårsbedömning nu i helgen till hela 8,23! Läs mer under fliken “Till salu”. Det går bra för Slippenuppfödningarna! Grattis Jói och Stina!

binstruktornov07b

Cirkeln och volten är sluten. Den här bilden togs vid B-instruktörskursen 2007. Det är träning inför examinationen som hölls några månader senare. Jag är inte felplacerad mitt i volten utan försöker ha alla elever runt mig inför att en elev ska arbeta självständigt i galopp på fyrkanstspåret och på övre volten.

25 maj Cirkeln sluts efter 20 år!

I februari 1994 blev jag godkänd ridlärare för islandshäst och efter att tillsammans med Johan och Jenny gått bredvid Eyjólfur när han höll B-instruktörskurser blev vi tre godkända utbildare i januari 1997. Under de tre utbildningsåren fick vi vara lärare på Ridledarkurser och SIFs första arrangerades hösten 1994. Jag var en flitig lärare på SIFs utbildningar mellan 1994 - 2007. Sedan tog jag några års paus för att satsa på utbildningen hemma på Lindnäs i samband med att vi byggde ridhus. Nu i augusti ska SIF ha den sista Ridledarkursen, därefter ska utbildningarna arbetas om. Och jag ska vara lärare- cirkeln är sluten 1994 - 2014!

PetherMapril12

Så här såg det ut för två år sedan förra veckan var det betydligt fler hinder.

En Pether Markne lektion som gjorde

Denni salig fick vi uppleva förra onsdagen. Divar hade gjort stora framsteg sedan senaste lektionen (två veckor tidigare) och säkert Denni oxå. Var en underbar lektion att titta på med mycket galoppträning. Pether är en gudagåva som ridlärare, tål att ältas - tydliga och få  instruktioner som är enkla att följa med och förstå. Precis som en ridlärare ska vara! Oxå nyttigt att vara i en miljö med storhoppande hästar överallt. Här hemma har hästarna flyttad ut i sommarhagarna och sommarkaren är utplacerade - sommaren är här minusgraderna är ett minne blott.

SjórCarolina Jurstedt

Sjórs speciella blick Foto: Carolina Jurstedt

18 maj  Disa och Diva kommer betäckas

med Sjór frá Oddgeirshólum i år igen! Vi är så nöjda med deras ettåringar Saedis Divudóttir från Lindnäs och Sjódis Disudóttir från Lindnäs att vi bestämde oss för att göra två favoriter i repris. Förra året fick båda madamerna vila från betäckning,  så nu hoppas vi att de är på hugget i år. Är du oxå intresserad av att betäcka ditt sto med häftiga Sjór? Gå isåfall in på fliken “Hingststation” och scrolla ner (förbi den den stora gulsvarta Divar - oj vad de tjatar om honom hela tiden) då kommer du till den stora musblacken Sjór

Vilket tillfälle - en av världens bästa uppfödare har nu mkt spännande hästar till salu!

Slippen har bedrivit målmedveten sedan 2008 och har redan nio bedömda uppfödningar - alla i förstaklass och genomsnittsålder är 4,6 år och genomsnittspoängen är 8,18!! Nu har Jóhann R Skúlason och Stina Larsen följande unghästar till salu:

Demba fra Slippen BLUP 114

Sök fra Slippen BLUP 107

Glás fra Slippen BLUP 110

Anita fra Slippen BLUP 114

Gráda fra Slippen BLUP 120

Gröf fra Slippen BLUP 111

Dessutom är förstaklasstoet Gerpla frá Blesastödum IA IS2003287803 till salu. Rid: 8,65 Ext: 8,06 Tot. 8,42. Gerpla är dräktig med Helgnýr fra Pegasus. Säljaren vill gärna behålla fölet. Dräktighet med valfri hingst på Slippen kan ingå i köpet. Video på Gerpla:

http://www.youtube.com/watch?v=RSWJD0UfRn4

Fyraåriga Brodir fra Slippen totalbedömd till 8,00, 146 cm hög är oxå till salu.

Välkommen att höra av dig till Stina Larsen för mer info på stina-is@hotmail.com och titta gärna in på deras hemsida: www.jrs.is

Härlig bild på Felicia och Kainn!

15 maj  Divars dotter Hrönn från Gröna

Gången var här häromveckan med sin ryttarinna My och uppfödare Susanne och Camilla. Vilken makalöst fin häst! Vi som äger Divar blev riktigt stolta. Blir roligt och spännande att följa Hrönn! Samma kväll var det “Divar collection” dvs två Divaravkommor, två Divarsystrar (på pappa Ómis sida), en Divarbror (på mamma Divas sida).

14 maj  Duktiga Felicia har tävlat med sin

fina Káinn frá Flugumýri under våren och det har gått jättebra! Stort grattis!!

Krister rider på den egna uppfödningen, fyrgångshingsten Stari från Bredhall, som några år senare tog VM-silver i avel! Mor är Lenas sto Kolbrún von Kuldadóttir frá Ormstödum. Det stoet sprutade ur sig fina hästar. Far är Askur från Håkansgården

13 maj  Jaha, nu har mannen på bilden

fixat vår hemsida ännu en gång - så nu funkar det med bilder igen. Säger det igen - vad skulle vi göra utan Krister Ågren? Jag är nu på väg till Posten för att skicka en skiss av en vojlock som passar till våra Luc Childéricsadlar. Tredje gången jag klipper till ett schabrak och skickar iväg för att få en optimal vojlock. Önska mig bättre lycka den här gången än de två andra gångerna - det blev ingenting. Nu känner jag att jag är nära.... Och mitt springande som gick så bra - var nere på en enda paus - när min högra höft gick i strejk. Jaha, två gamla ridskador just i den höften gjorde sig väl påminda. Så deppigt. Nu blir det sjukgymnast istället. Tanter ska inte springa utan cykla eller gå med stavar har jag fått höra efter höftstrejken......

Just nu kan jag inte sätta in bilder - förutom en halv Pether Markne... denna cypervärld kan göra mig helt matt.

Fantastiske Divar fick flera 7,5:or i ökad tölt i sin första T1/V1! Foto: Jenny Mukka

Divar och Denni gjorde en härlig debut i tölt, T1 och fyrgång, V1 på Örnäs!

Igår åkte vi med Divar till Örnas kvaltävling. Det visade sig bli en underbar kväll med en Divar som var på strålande humör. Så roligt att vara med sin häst när den är nöjd, glad och tillfreds. Först ut var fyrgången och efter ett lugnt program slutade poängen på 6,53. Några fina kommentarer: bra takt, avspänd, fint flyt, fina rörelser, bra steglängd, stort steg, stora rörelser, fin form, bra val av tempo, avslappnad, gott framåtgrip, stadig form, flott aktion. 7,0 x 2 och 7,5 i ökad tölt, och 7,0 i skritt. Någon timme senare var det tölt och nu red Denni med mer energi i arbetstölten och fick två 7,0 och följande fina kommentarer: bra takt, god energi, bra takt, stabil form och takt, bra takt och tempo, trevlig form, mjuk och inga fler saker stod dvs allt var positivt! Så kom steglängsökningen som gav en 7,0 och: mjuk ökning, stora rörelser, bra ökning, fin avsaktning, bra steglängdsökning och så ökad tölt som belönades med en 7,0 och två 7,5! och bra takt, fina rörelser, stora rörelser vilket gav en totalpoäng på 6,93 med 7,2 från en domare. Mycket bra debut i fyrgång och tölt! Tack Örnäs och domarna för utmärkt kval! Därefter åkte vi hem, jag och min revbensbrutna man som inte kan sitta ner i trav, fatta galopp eller spänna bukmusklerna, men det gick ju bra ändå!

Pether Markne jan-09b

Pether, Denni och Disa på vår ridhusinvigning i januari 09. F: A-K Collin

9 maj  Falsterbo och Pether Markne

Förra onsdagen red Denni för Pether- superbra som vanligt. Varje gång vi är där så känner vi efteråt - vi måste dit snart igen. Så mycket kunskap är bara helt underbart! På Falsterbo Horse Show i sommar ska Pether, Denni, jag och Sjór presentera Tölt in Harmony! Läs mer här: http://ishestnews.se Kul! Tänkte när jag får lite tid skriva mer om händelserna som jag skrev om igår, den 8 maj. Vi har oxå haft en “Divarcollection” - en lektionskväll med fem Divarsläktingar efter varandra.

Sjór120705

Sjór och jag sommaren 2012. Vi är barnsligt förtjusta i Sjór. Foto: Ingrid Fahlén

8 maj  Det har hänt så mycket sedan

den 15 april (när jag skrev senast). En makalöst fin Divaravkomma har varit här på ridlektion, Sjór har kvalat i Tölt T1 på fina 6,60 - med 7,0 på från VM-domaren, flera elever har gjort fina tävlingsresultat, Divars spermier har anlänt till Holland och visade sig vara av utmärkt kvalité när de användes på de två första stona, Amor, som är den senast sålda hästen, har varit här med sin nya ägarinna på lektion och det går så bra för dem. Och Lindnäshästarna Nía, Klár, Stirnir, Jesús, Glans och Víva har varit här på lektion. Kul!

Stari1

Denni visar Lena och Kristers fina uppfödning Stari från Bredhall.

Tusen tack till Krister Ågren som har

ett sådant tålamod med vår hemsida och med mig. Nu har han ännu en gång hjälpt mig att få igång hemsidan. Han och Lena visste nog inte vad de gav sig in i när det gav oss i 40-årspresent att göra vår hemsida. Den presenten räckte länge och hoppas att den räcker lite till (hoppas jag i varje fall). Det  kanske inte Krister och Lena önskar...

7 maj  Äntligen är hemsidan igång igen. Har varit lite jobbigt att vara utan den

särskilt när de nya utbildningsdatumen för våren och sommaren skulle ut. Jag har nu uppdaterat Utbildningsdatum och Lektionstider under fliken “Utbildning”. Kolla att just dina tider stämmer. Om inte - maila mig direkt. Dessutom har det kommit en fråga och ett svar till “Fråga Ia & Denni” och Månadens tips för maj , som än en gång handlar om Mikropauser. Hoppas lära mig hur jag får in bilder på hemsidan imorgon.

SjórFEIFDisab

TiH högt och lågt en hel vecka! Fast just den här bilden, på Denni och Sjór, är från FEIFseminariet i Uppsala september 2013 när vi presenterade TiH. Foto: Disa Reynisdóttir.

15 april  Oh my dog nu har vi kommit hem

efter en fullspäckad Tölt in Harmony-vecka på Island. Denni var på Island söndag - söndag och jag onsdag - söndag. Fredrik Rydström kom på måndagen och åkte hem med oss på söndagen. Trausti var oxå igång hela veckan. Jag kommer att skriva mer om både veckan och själva tävlingen, men just nu är det fullt upp med ridning, skilja föl (1-åringar...) från sina mammor, verka unghästar, flytta runt hästarna och planera lektioner. Jag återkommer.

Välkommen Malin Z och Tía från Lindnäs

till just Lindnäs. Förra veckan flyttade Tía “hem” igen. Och med henne kom såklart även Malin (även om hon inte bor här). Och tack Malin för gårdspassning när vi var på Island!

Torsdagen den 10 april klockan 20.00 under Icelandic Horse Expo kommer den första internationella Tölt in Harmony tävlingen gå av stapeln. Kvällen börjar med FT clinic. Därefter demonstration av TiH och så till sist själva TiH tävlingen. Många toppryttare kommer att delta! Vinnaren av tävlingen får Eidfaxis eftertraktade Töltfimihorn. Biljett kan köpas i “dörren” och den kostar 1 500 ISK dvs ca 90 SEK, ca 10 Euro. Hoppas vi ses! Läs mer här: horseexpo.is

Vivajuli12b

Víva och hennes ägarinna Tina!

9 april  Víva är oxå AA!

När vi tränade Víva trodde vi hela tiden att hon var 5-gångare, men det lyckades inte med passen. Bestämde oss då för att visa henne som 4-gångare. Har efter det sett henne i hagen i galopp gå över i flygande pass vid ett tillfälle. Och nu har vi fått svar: hon är AA i sin genotyp. Det betyder att de två 4-gångarna, Ess och Víva - båda bedömda i första klass, som är visade efter Diva båda två är AA.

Plötsligt händer det: Uppfödning, Våra

avelsston, Våra uppfödningar, Stallet, Stoflocken och Hingstflocken är uppdaterade!

Gårdsägaren Kia rider kurs på Klár från Lindnäs för fotografen Trausti Thor.

Grattis x 4!

Megastort grattis till vår vän Kia Holmquist med döttrarna Emmy och Elin som äntligen blivit med gård! Läs mer här: skarpang.com Och stort grattis till kära Jenny Mandal som fått utmärkelsen årets kvinna på landsbygden av Hushållningssällskapet i Uppsala. Mycket välförtjänt!  Det tredje “grattiset” går till Emma Barigård som nu kan titulera sig som B-instruktör. Roligt att få följa din träning till ridprovet Emma. Sista, men absolut inte minsta, grattiset går till kära Karin Westerlund - du vet varför! Härligt att kunna gratulera fyra driftiga kvinnor till deras bravader!

Týri1okt11b

Týri som på bilden är 5 år gammal är AA i sin genotyp. Týris två avkommor är oxå AA.

7 april  Oj, så många AA hästar vi har

fött upp. I förra veckan kom svaret på analyserna från studien av gångarter hos islandshästar för de hästar som vi skickat in. Att våra femgångare var AA är såklart helt naturligt. Det som är förvånanade är att våra “fyrgångare”, i varjefall alla utom två oxå är AA,  och att unghästarna vi har alla är AA (som är testade). Följande av våra hästar som vi trott var fyrgångare eller som vi inte visste om de är fyr- eller femgångare är AA i sin genotyp: Týri från Lindnäs, Ess från Lindnäs, Glans från Lindnäs, Amor från Norrhamra och Flosi frá Blesastödum. Spännande!

Vilken underbar vår vi har! Divar ex: 8,67!

3 april  Nu är det dags för April i Divar-

kalendern. Tack för de fina kommentarerna om vår Divarannons! Kul att så många gillar den. Roligt oxå med alla förfrågningar om naturlig betäckning och fryst sperma. Snart är de första 14 doserna på väg till Holland. Spännande!

Tack Jenny för underbart inlägg efter

lektionen förra veckan. Kika in här och läs: www.jennygoransson.se

Tack till Björn Jerdborg, Stina Johansson och Ibiz reklambyrå för den fina annonsen i sista numret av tidningen Islandshästen! Vi tycker helt opartisk att den är superfin! Tack oxå till Zanna Hofvander, Ingrid Fahlén och Herdis Reynisdóttir som har fotat.

Enastående Divar! Foto: André Welle

31 mars Nu finns mer info om Divar under

fliken hingststation. På bilden är Divar på väg mot 9,0 i flygande pass och VM-brons. Vi tycker att det är en fantastisk bild!

Måste bara skriva att mina elever är helt

underbara! Torsdagen och fredagen ägnades åt dem i ett dessutom magisk vårväder. Sådana lektionsdagar ger energi istället för att ta. Tack till er alla! Och till er som inte var här just de här dagarna: ni är oxå helt underbara - så det så! Mysigt oxå att få träffa Divas dotter Víva med ägarinna!

Nu är Amor hemma hos sin nya ägarinna Lena. Vi har redan fått flera underbara rapporter och Amor kan vara lycklig som  fått en kanonägare! Vilket par!

Härlig mail från Lena igår: “Haft ännu en fantastisk ridtur. Han är så underbar så det känns som att jag aldrig vill kliva av honom!!! Imorgon blir det en skogspromenad (ca 30 min), för hand, med lite klättring och måndag är det vila som gäller. Känner mig lycklig i hela kroppen.” Också kul att Amor direkt fick nya kompisar.

Denni och Sjór frá Oddgeirshólum. Far: Saer frá Bakkakoti. Foto: Zannasfoto.se

I lördags steg vi upp i ottan för att åka med Divar och Sjór till Vintermästerskapen. Först ut (som sist) i T8:an var Divar. Det bästa med hans start var uppvärmingen - en glädje att se Divar skritta runt med långa kliv helt avslappnad och nöjd i det  totala “uppvärmingskaos” som rådde i nya ridhuset. Divar fick 6,50. I sista startgruppen i samma gren startade Sjór. Veckan innan såg jag Sjór två gånger, en gång i ridhuset och en gång i paddocken, och båda gångerna var han kanonfin. Så även på värmingen och fortsatte att vara jättefin under själva tävlingsmomentet. Tack för alla fina kommentarer om Sjór under själva ritten och efteråt! Poängen blev 7,37. Denni strök båda hästarna i finalen som planerat. Glada och nöjda åkte vi hem vid tiotiden - konstigt så mycket man kan hinna före lunch vissa dagar - och även konstigt hur lite man kan hinna före lunch andra dagar... Jag älskar Sjórs blick och ögon - och båda hans döttrar tittar med precis samma blick på mig varje gång jag fodrar. Kan inte riktigt förklara - men Sjórblicken går liksom rakt in. Sjórs smeknamn är Sure Baby. Tack Zanna för underbart foto!

Sadlarna vi ridit i på träning, tävlingar och avelsvisningar sedan 2001.

20 mars Ellen o Co & Childéricsadlarna

har nu äntligen fått en egen hemsida. Kul! Kolla här: sadelellen.se/intro Vi har ridit i Childéricsadlarna sedan 2001, dvs i 13 år. Vi är mycket nöjda med sadlarna på alla sätt och vis. Kan varmt rekommenderas!

Roligt och intressant test:

wemind.wordpress.com/2007/10/23/200 Jag använder båda hjärnhalvorna lika mycket - Denni bara den ena (vilken ska jag inte avslöja). Och du då?

En dålig bild av den fina Marsbilden.

18 mars Och här kommer Marsbilden i

Divarkalendern. Den bilden blev lite lång o konstig när vi fotade av kalendern, men orginalbilden är fin!

Jaha, hur går det med mitt springande?

Jag har fortsatt att springa två gånger i veckan. Första tre gångerna med åtta (!) pauser, sen några gånger med tre pauser och nu de två senaste gångerna med endast två gåpauser. Fattar inte riktigt hur det kunde gå från åtta till tre pauser på tre dagars springuppehåll. Men, gärna amer av den typen av förbättring! Idag tror jag på två gåpauser, men vem vet - det blir kanske bara en...

Här ligger vi lite efter, men bättre sent än aldrig: Februarimånad i Divarkalendern!

Oh my god vilken ryttare!

12 mars  Makalöst bra Jóikurs här på

Lindnäs i helgen! Denni red Divar och Sjór och jag red Rúna och Alisa. Jag är så himla nöjd och glad - kändes som jag fick mycket bra instruktioner  och nu är det bara att sätta igång. Så tacksam över Jóis hjälp och över mina kanonston. Tack Jói, tack Diva och tack Freyja! Det var en härlig helg med fina hästar och trevliga duktiga elever. På kursen kommer det sex elever utifrån och det är riktigt roligt och intressant att följa deras utveckling oxå. Nu längtar jag till nästa Jóikurs och då måste jag ha gjort tydliga framsteg. Rúna som jag red på förra kursen var mycket bättre nu. Hon ska såklart bli ännu bättre och det ska även min sötlök Alisa.

          

Min älskade Freyja har jag nu runt min handled i form av ett underbart och så vackert

armband som min vän Lena Ågren har gjort. Det blev två Freyjaarmband och jag älskar båda! Tänk att Freyja inte bara är världens bästa häst utan dessutom har det finaste  taglet. Har sparat hennes tagel i 11 år och tänkt på att göra ett armband (snarare få någon annan att göra det) och så började Lena göra de allra vackraste armbanden jag sett av just hästtagel! Titta in på “Tagel och tenntråd” på Fb så får du se ännu fler vackra saker gjorda av hästtagel och även av bara tenntråd. Lenas mamma är konstnär med just tenn som specialitét. Roligt när talanger går i arv!

Alisa - söt som en tok och dessutom flott!

3 mars  Jag börjar bli mer och mer förtjust i

Divars hellillasyster Alisa! Hennes steg är så lika mormor Freyjas. Och hon är så nöjd med sig själv. Börjar kännas som min häst och hon gör mig glad. Älskar hennes sätt att “slänga” upp frambenen - tänk att Freyja satte dit det två generationer senare.

Jaha - hur går det nu med mitt springande?

Första gången var ju vidrig med åtta gåpauser på 800 meter och saliv som rann ur munnen - just en snygg syn. Andra o tredje gången fortfarande åtta pauser, men mindre saliv. Och konstigt nog: fjärde och femte gången bara tre gåpauser. Åt rätt håll!

Divar och Denni på Hingstfestivalen förra året. Foto: Melina Svendén

2 mars Både Divar och Sjór skötte sig fint vid deras starter i T8 på Vintermästerskpen

På väg till Strömsholm hämtade Denni mig vid tåget eftersom jag kom direkt från Wången där jag varit några trevliga dagar i egenskap av Utbildningsråd tillsammans med Thorvaldur Árnason. Denni red båda hästarna i Röda ridhuset på kvällen och det såg bra ut. Sedan var det bums i säng. Upp tidigt: Divar startade i allra första startgruppen och Sjór några grupper senare. Vi är nöjda med båda hästarna: Divar landade på 7,10 och Sjór på 6,70. Däremellan kom Johanna Elgholm på sin nya fina hingst Háleggur. Grattis! Som planerat strök sig Denni ur finalerna (alltså om han kom i final skulle han styka sig och det gjorde han - både kom till final och strök sig....). Vi åkte hem efter att hästarna hade ätit betforsoppa, druckit och vilat drygt en timme i boxarna. Det enda tråkiga var att Denni skadat ett finger samma dag som jag åkte till Wången. Först efter Denni ridit klart med finger i bandage som stod rätt upp (fult och oböjbart...) i handske med fyra fingar sa Denni att det var svårt att rida med en annan tygelfattning och stelt ömt finger. Bra att han sa det efter och inte innan starterna - jag hade i så fall inte velat att han red med blåsvart ont finger. Nu är fingret bättre - tur det annars hade det varit sjukhuset i morgon. Tusen tack till alla Vintermästerskapsarrangörer för ert trevliga beötande och till Frida, Malin och Malin för hjälpen med hästarna och Kira! Och tack till Elin som passat gården när vi var i Göteborg och på TiHdagen ihop med Malin!

25 februari  Igår blev jag positivt överraskad över handlingskraftiga ärliga människor!

Tydligen har det cirkulerat åsikter om Denni´s tävlingsstart i helgen på FB, vilket vi inte haft en aning om. Denni fick veta det igår på dagen när det kom en förfrågan direkt till hans egen sida på FB. Denni tänkte på det när han var ute i stallet på eftermiddag och kom fram till att han skulle ta bort den tråkiga tråden på sin logg. När han kom in och gjorde det hade det kommit meddelande från Vintermästerskapen. De ville bara berätta att de tog helt avstånd från de tråkiga kommentarerna (som vi fortfarande inte sett, förutom det lilla på Denni´s egen sida) och några timmar senare kom ett utmärkt inlägg på Vintermästerskappens egen sida på FB. Allt detta på helt eget initiativ! Så fantastikt med människor som reagerar helt själva och gör något! Stort tack till personerna bakom Vinternästerskapen och vi känner oss alla fyra så välkomna på lördag!

Amor i februari 2014

23 februari  Nu finns video på saluhästen

Amor från Norrhamra och även nytt pris. Här finns videon:

www.youtube.com/watch?v=91Vp9Bmq1lk&feature=em-share_video_user 

Priset på Amor är 48 000 kr exkl moms dvs 60 000 kr inkl moms. Läs mer om Amor här:

www.iaodenni.nu/html/till_salu.html

Ja, vad ska jag ha för bild här. Det blir i varjefall ingen före och efterbild. Nej, det blir ingen bild alls....

Plötsligt händer det - jag har börjat springa

När jag jobbade hos Peter och Jenny i början av 80-talet sprang jag gärna på kvällarna. Då var jag smal och vältränad och flög fram. Fortsatte sedan att springa en del i slutet på 80-talet och det gick oxå ganska bra. Sedan hade jag 10 års uppehåll och gjorde ett försök i slutet av 90-talet som slutade med att jag ramlade i halkan vid första tillfället. Efter det har jag inte sprungit alls utom när jag ska hinna se Denni på tävlingsbanan (brukar försöka ha med en cykel) och vid veterinäbesiktningarna. Igår var det dax för första gången på 15 år och det gick urdåligt. Sprang ca 800 meter och fick göra 8 gåpauser. Det enda som är bra att det kommer bli grymt lätt att bli bättre! Here we go!

Divar som Canvastavla. F:Disa Reynisdóttir

16 februari  Divar har blivit tavla och det

är den ena av Divars delägare, Karin Westerlund, som fick den i julklapp från oss. Divars andra delägare, Kia Holmquist, fick en likadan tavla men med ett annat motiv: Skýr från Lindnäs. Canvastavlorna är gjorda av:

www.klisterdekaler.se

Nu finns Divar oxå på Facebook som Divar från Lindnäs (såklart). Gå gärna in och kika på honom.

Halsband och armband gjorda av tagel från Milla f. Bredhall och tenntråd som är tvinnad och knuten, sydd på svart renskinn och knäppning av en renhornsknapp.

Ett armband gjort av tagel från två älskade trotjänare; Doddi f. Thorustadir och Kolbrún von Kuldadottir frá Ormsstödum, sammanflätat i en fyrfläta med tenntråd sydd på brunt renskinn och med en knäppning av en renhornsknapp.

De här superfina arm- och halsbanden har

vår vän Lena Ågren gjort. Så mycket i ett: vackra, unika och minnen av älskade hästar, riktiga kontsverk. Jag har sparat tagel från världens bästa och alltid saknade Freyja och funderat i drygt 10 år vad jag ska göra med det. Såg för några månader sedan att man kunde beställa armband av sin hästs tagel på nätet. Tur att jag inte hann göra det eftersom Lenas armband är så makalöst fina. Jag har tittat på Freyjas tagel och till min glädje har jag sparat alla hennes nyanser i svansen dvs från rött till svart. Nu ska jag bara välja vilken av alla fina armband som jag ska önska mig. Ni som har FB kan gå in på Tagel och tenntråd och kika - där har Lena lagt ut ännu fler modeller (som gör det nästan omöjligt att välja, speciellt för mig som aldrig kan välja någonting).

Fina TiH koppar finns nu att beställa!

11 februari  Dagen efter TiH dagen blev

de här fina TiH kopparna färdiga. Var tänkt att de skulle vara klara  i lördags, men vi beställde lite sent. Finns det intresse kan vi sälja dem i vårt fikarum. Annars finns de att beställa här:

www.klisterdekaler.se

Vår samarbetspartner och vän, Kia

Holmquist, har gjort en ny fin hemsida. Titta gärna in på den:

skarpang.com

Det här ekipaget, Denni och Sjór, var med på TiHdagen. Foto: Herdis Reynisdóttir. Dessutom red Emmy Ahnfelt två hästar, Caroline Ahlberg en häst och Johanna Elgholm tre hästar. Tack till er fyra modiga ryttare för att ni ställde upp! Att vara hos Johanna på Edeby fungerade utmärkt! Och Fia bjöd oss på så goda fikor och lunch!

10 februari  Nu är TiH dagen genomförd!

Makalöst roligt med det stora intresset - vi var 57 personer som ägnade hela lördagen åt TiH. Tack alla! Jag ska ta reda på en mans namn som jag nämnde, men ej kom ihåg vad han hette - det kommer (hoppas jag). Har bett Åse om hjälp. Boken jag rekommenderade heter i varje fall Ridhandboken 1 och finns att beställa här:

www3.ridsport.se

Läs gärna mer om själva dagen som avslutades med TiH första årsmöte här:

ishestnews.se

skyr.blogg.se

toltinharmony.wordpress.com

Vi hoppas såklart att det snart kommer TiH kurser och tävlingar runt om i landet!

TiHLogganb

6 februari  Den här veckan håller vi på och

förbereder oss inför den stora Tölt in Harmonydagen nu på lördag. Vi blir närmare 60 personer - så roligt! Och till er  som är på kö: det kommer fler TiHdagar. Och till er som ska deltaga: läs mitt inlägg under det här. Sedan sist har det hänt en del: vi har varit på filmfestival i Gbg och sett helt annorlunda och kanonbra isländsk film, träffat kära vänner och finfina uppfödningar med sina trevliga hästägare. Kul!

Förrförra veckan satte årets termin igång

och det var riktigt roligt att träffa gamla och nya elever!

Nöjd Denni har pimpat sin kära Mac!

Till dig som ska delta på TiH-dagen:

gå in här toltinharmony.wordpress.com och läs vår info och hur du ska förbereda dig inför själva dagen. Du ska bl.a. skriva ut sju dokument. Sprid gärna detta till alla deltagare du känner. Vi ses!

30 januari Nytt under “Vi rekommenderar”

TiH har på gång supersnygga produkter

tillsammans med, www.klisterdekaler.se/islandshast/tolt-in-harmony t.ex. dekalen som Denni satt på sin Mac. Finns redan nu några saker - gå gärna in och titta.

Denni verkar gilla vår fyndlåda. Han får nog passa på att besöka vårt fikarum lite oftare...

29 januari  Nu har det hänt igen: Denni är

inte så ofta i vårt fikarum och missar därför “fyndlådan” - där allt bortskänkes. När han gick in i fikarummet häromdagen gjorde han fyra “fynd” dvs hämtade tillbaka våra grejer. Han var mycket glad att ingen annan hann fynda innan han gjorde det själv.

28 januari  SIFs utbildningssektion bjöd in

oss ridlärare till möte. Jag åkte dit tillsammans med Johanna. Det var ett givande och trevligt möte och det är mycket nytt på G. Spännande!

27 januari  Så roligt att TiHdagen är

fullbokad. Och det finns nu en kölista. Vi kommer vara närmare 60 personer som träffas på Johanna Elgholms vackra gård Edeby och ägnar hela lördagen den 8 februari åt Tölt in Harmony. Under den här veckan (finns inte där ännu) kommer info till dig som ska delta på TiH hemsida som du ska ta del av innan själva TiH dagen. Här är hemsideadressen: toltinharmony.wordpress.com

Háleggurb

Háleggur och Malin. Foto: Jenny Mukka

Fina hingsten Háleggur är till salu!

Nu är Malins härliga hingst, Háleggur från Hyndevad till salu. Han är 10 år gammal och har en totalbedömning på 8,41 med 8,33 för extetiör och 8,45 för ridegenskaper. Det gjorde  honom till 2010 års högst bedömda hingst. Háleggurs far är den kända Hrafnfaxi från Vestra Geldingaholti. Läs mer om Háleggur under fliken “Till salu”.

25 januari  Åh så roligt det är att rida efter

kanonkursen för Jói förra veckan! Vi är så inspirerade och träningssugna!

Disamföljuni12

Tur att det här inte är ko med kalv utan Disa med stofölet Týra Disudóttir från Lindnäs sommaren 2012.

24 januari  Tur att vi har hästar och inte

kor. Och tack till den som slängde en konservburk på vår åker så att vi fick in den i vårt hösilage! Fick en liten chock när jag hittade en söndrig konserburk intrasslad i hösilage i boxen när jag skulle mocka. Burken låg där vi fodrar och hästen hade ätit upp så mycket som det gick utanatt få i sig den söndriga burken. En ko i det läget hade ätit upp burken och sedan dött. Härligt med folk som har svårt att finna soptunnan.

Telefon och nät har varit sönder här ett par dagar (kabelfel). Nu är nätet igång, men inte telefonen. Får se om allt går igång i helgen eller allt går sönder igen....

Jói och Denni fikar efter sista lektionen före avfärd mot Arlanda.

18 - 19 januari superbra Jóikurs på Lindnäs

I helgen hade vi det stora nöjet och äran att ha världens bästa töltryttare som instruktör hos oss. Inte bara det - Jói visade sig vara en magnifik instruktör oxå: kunnig , engagerad, noggrann, trevlig, rolig - ja helt enkelt fantastisk. Denni red Divar, Týri och Sjór och jag red Rúna. Vi hade själva tre platser (Týri och Sjór delade på en plats) och så kom det fem elever utifrån. Härlig stämning på läktaren var det oxå. Igår vilade våra kurshästar, men nu ska vi ut i det strålande vädret och rida fullmatade med inspiration. Jag o Rúna har mycket att ta tag i inför nästa kurs i mars. Tack Jói!

Jennys första ridpass på hemmaplan på sin nya hingst: Flosi frá Blesastödum 1A!

17 januari  Förra lördagen kom Flosis nya

ägarinna, Jenny Vestlund, och hämtade sin häst. Det har gått så bra när Jenny ridit Flosi här på Lindnäs och Flosi gillar verkligen Jenny. Kul! Bilden är tagen när Jenny rider Flosi första gången på hemmaplan. Ett mycket lyckat första ridpass! Stort lycka till Jenny med en härlig häst!

Samma dag kom Britt tillsammans med sju tjejkompisar för att få deras överrasknings-50-årspresent: att rida på en hingst och ha Denni som instruktör. Hingsten blev Sjór och lektionen var riktigt lyckad. Britt grät av glädje när hon fick känna på Sjórs tölt. Grattis Britt!

Stjani rider fina Hrönn från Ljungsdal

15 januari  Ny bild på fina Skýrdottern

Hrönn från Ljungsdal. Läs mer här:

louiseostjani.se/tj-nster-2/hr-nn.html

Hrönn är oxå med under vår flik “Till salu”, gå in där och scrolla ner en bit så hittar du Hrönn. Det är riktigt roligt för Skýrs ägarinna, Kia Holmquist , och för oss att vi får höra så mycket positivt om Skýrs avkommor. Deras ägare är mycket  förtjusta i dem! Och Kia äger själv Klár från Lindnäs som är efter Skýr och Týra. Klár är en underbar häst med härliga gångarter och mycket aktion. Vanliga kommentarer om Skýrs avkommor är: trevliga, lätta att rida in och töltsätta, har enkelt för att arbeta i en korrekt form, naturligt bra överlinje, stora rörelser, mycket aktion. Kul!

Skvisa från Hocksbo som tavla.  Konstnär är Katja Ehrenborg.

Skvisa har blivit tavla och visst känner

man igen “min” madam. Tack Lotta för bilden och Skvisa är ju såklart din “madam”.

Nu är alla vinterns och vårens

torsdagslektioner ifyllda under “Utbildning” “Lektionstider”. Kolla att dina tider stämmer, om inte - maila mig. Ska du rida lektion här och inte fått mail av mig igår ang. detta- maila mig då oxå.

Stallet, Stoflocken och Hingstflocken är

nu uppdaterade. Flikarna finns upp till höger. Har bara kvar att fylla i den nya bLUPen.

Januarimånaden i Divarkalendern!

Denni och  Sjór på FEIFseminarium på Agersta i september 2013.  Foto: Disa Reynisdóttir

T i H dagen lördagen den 8 februari!

Nu finns all info om T i H dagen och hur du anmäler dig här:

toltinharmony.wordpress.com

Alla som är intresserade av T I H är varmt välkomna!

Hoppas att vi ses!

Butikens dag lördagen den 11 januari!

Nu på lördag har Agersta sin härliga

årligen återkommande Butikens dag. I år kommer bla. Mari Zetterqvist Blockius som jag hade det stora nöjet att ha som lärare när jag gick Pedagogikutbildning på Strömsholm tillsammans med bl.a. Jenny Mandal 1996. Mari är helt suverän! Jag kan verkligen rekommendera alla att lyssna på hennes föreläsning. Dessutom är hon mycket trevlig. Läs mer här: www.agersta.com

Nytt under “Vi rekommenderar”

Just nu sitter jag och försöker få till

anmälan till T i H dagen via PAYSON. Hoppas jag klarar det, annars ringer jag Jonas Bring. Ska precis börja nu. Hela tidsprogrammet och planeringen för dagen är i varje fall klart så mycket snart ska det gå att anmäla sig. Hoppas att vi se där!

Glömde berätta hur och varför den här bilden togs. Jo på julafton firade vi vår 20-åriga förlovningsdag och tog då en bild på oss själva - Denni sprang snabbt..... Och vi står framför JULTALLEN. Det visar sig nu att den är mycket bättre än en gran: barrar inte alls och mycket gladare än en gran  eftersom grenarna går uppåt (det kom min Mamma på). I fortsättningen blir det  jultall istället för julgran hos oss.

6 januari  Otroligt att den närmaste gården

räknat från Lindnäs (vars ägare plogar vägen, tar vårt hösilage, kommer med halm och ger oss havre till Divar när han ska ha till VM m.m.) ska börja tillverka glass! Nästan för bra för att vara sant. Vi fullkomligt älskar glass. Tack Åse för tipset: www.atl.nu/lantbruk/fr-n-jord-och-skog-till-glass

Idag hade jag årets första lektioner och

det känns roligt att vara igång igen. Det var Emmy som tränade Tölt in Harmonyprogrammen, Nivå 1 och 2. Kul!

Tänk att artiklen om Denni om tävling,

utbrända stjärnhästar och Töltfimi blev läst av så många: ishestnews.se/svensknyheter/julhalsningar

Gambrá från Nötbacken i början av dec.

5 januari  Divarsonen Gandalf med den

speciella färgen har en helsyster: Gambrá från Nötbacken. Gambrá är uppfödd av Malin Annell, ägs av Lisa Teverud och tränas av Robin Haraldsen. På bilden rider Robin och Therese Flodin fotar. Häftig, stor och vacker fyraåring (blir fem i sommar) ur Divars första årgång. Och mor är såklart min favvo Grágas! 

Idag har vi fått finbesök av Johanna

Persson - kul att ses och oxå att höra att duktiga Johanna fortfarande håller några ridlektioner!

Divar och Grágas son Gandalf

4 januari  De nya utbildningsdatumen för

vintern och våren har jag nu mailat till er som rider lektion för mig här på Lindnäs. Hör av dig till mig om du inte fått mailet. Jag ser fram emot en härlig och lärorik termin för oss alla!

På bilden är Grágas tillsammans med sitt

fina Divarföl Gandalf. Tack Cecilia Keränen för bilden! Tänk om Gandalf får behålla sin helt speciella färg. Det får framtiden utvisa. Grágas är ett av mina “favortbetäckningsston”.

Skýrsonen Klár är så fin!

2 januari  Oj så snäll jag måste varit 2013

eftersom jag fått makalöst fina julklappar!

Nyårsafton firade vi med Divars delägare

Karin och Kia med dotter Elin och hund Sannie här på Lindnäs. Blev en härlig (och mycket sen) kväll med mycket prat och mycket gott. Vi avslutade middagen med Kias Nobelglass - magiskt god! Vi måste nog inhandla en glassmaskin. Tack kära vänner för en underbar kväll - natt och förmiddag!

Nu finns det fina Tölt in Harmony saker

här: toltinharmony.wordpress.com/2013/12/23/nu-kan-du-kopa-fina-tih-produkter  Och fler kläder och saker kommer!

Vid óskum öllum vinum og vandamönnum naer og faer gledilegra jóla og farsaeldar á komandi ár!

Vi önskar alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Samtidigt vill vi passa på att tacka våra samarbetspartners, hästköpare, stoägare, elever, vänner och hästar för året som gått! Ett särskilt tack till Kaisa N, Elise L, Malin Z, Elin L och Anna N som passat vår gård när vi varit borta. Och till Johanna P och Frida med döttrarna Miranda & Amanda som ryckte in och hjälpte Elise när en unghäst fick svår kolik när vi var på VM i Berlin.

År 2013:

Januari: Började det riktiga intresset för Töltfimi ta fart. Denni presenterade Töltfimi på SIFs domarseminarium och jag kom på namnet "Tölt in Harmony". Freyjas dotter, Skvisa, såldes till Lotta Hellberg vilket är en perfekt köpare!

Februari: Åkte vi till World Tölt i Danmark som var en upplevelse. Roligast var att Jói vann tölten. Åkte jag till Göteborg och hade minikurs med våra härliga hästköpare.

Mars: Sålde vi delar i Divar till våra vänner Kia Holmquist och Karin Westerlund! Bestämde oss för att starta Tölt in Harmony föreningen och fick enkelt ihop en superbra styrelse.

April: Red Denni årets lektion för Pether Markne med Divar och för första gången var jag oxå med. Jag red Týri. Hur bra som helst! Divar var med på årets Hingstfestival på Stenholmen och passade på att göra årets första tävlingsstart, vilket gick fint.

Maj: Denni visade Divar, som höjde sin bedömning till 8,68 med kanonfina 8,70 i ridegenskaper! Divar gjorde ett härligt femgångsprogram på Eidfaxis tävling och fick över 7 . Gjorde oxå en fin femgångsuttagning på Sleipnirs nationell helgen efter Avelsbedömningen. Denni hade ridkurs på Hvanneyri på Island. Åkte jag, i egenskap av Utbildningsråd, tillsammans med Thorvaldur till på Wången för att få en inblick i Hippologutbildningen.

Juni: Fick Disa och Sjór ett fint stoföl. Hon heter Sjódis Disudóttir och är brunblack. Började kanonduktiga Elise Lindman sin sommarpraktik här hos oss. Tack Elise!

Juli: Fick Diva och Sjór ett fint stoföl - favorit i repris! Hon heter Saedis Divudóttir och är oxå brunblack. Sålde vi fina Divasonen Glans till Jenny Allert och Fredrik Byström. Återigen perfekta köpare och, precis som Lotta Hellberg, köper de sin andra häst ifrån oss. Visade Denni Divar på Avels-SM och vann Avelschampionatet i år igen. Ordnade några av våra hästköpare återigen en mycket lyckad "släktträff" hos oss. Det är nu en tradition!

Augusti: Tog Divar VM-brons i Berlin, en hundradel från silvret!

September: Åkte de sista stona hem och Divar kunde till slut landa på en dräktighetsprocent på hela 90 %. Var Denni och Sjór med på FEIFs domarseminariet på Agersta. Mycket roligt!

Oktober: När årets BLUP presenterades visade det sig att Divar har hela 128 i BLUP! Makalöst! Kom Tölt in Harmonys officiellt igång och fick oxå en egen hemsida.

November: Blev Divar utsedd till Sveriges högst bedömda 7-årshingst 2013 i samband med en mycket lyckad höstkonferens i SIFs regi. Kom T i H ut på Facebook och fick snabbt över 3000 "gillare". Tog jag åter en resa västerut och hade den här gången lektioner hos Åse på vägen för att sedan hamna i Göteborg och undervisa våra hästköpare på våra uppfödningar. Börjar oxå bli en härlig tradition!

December: Kom Divar hem efter sex veckor på Salsbro där han, med hjälp av Zofi, fixat många doser fryst sperma. Känns nu som året börjar om igen när våra hästar kommer in på stall och började ridas efter den årliga höstvilan.

Njut av varandra, era hästar och julledigheten

hälsar IA & Denni

 

Divarkalender13b

Januaribilden i den fina Divarkalendern

23 december I lördags var jag på Posten

och hämtade Divarkalendrarna. Igår lämnade jag in dem på en Post (i butik) som har söndagshämtning. Så med lite tur ska ni som har beställt kalendern få den idag. Förlåt att det blev sent, men det krånglade med en bild. Kalendern är superfin med många bilder på Divar, men även på hans mor Diva, far Ómi och flera av hans avkommor! Som jag skrev tidigare beställde vi några extra ex. så önskar du en Divarkalender maila till oss: info@iaodenni.nu . Den kostar 200 kr inkl moms och porto (självkostnadspris).