Vill du läsa mer om Denni Design och Sadeln, Betten,  Tränsen, Tyglarna, Pannbanden, Schalockerna och Stiglädren.  Gå då in på länken “Denni Design” här till höger och klicka sedan längst upp till höger för att välja produkt.

Kika gärna på den här filmen: https://vimeo.com/368834094/5cecde66cf

23 januari Efter lektionerna nu på fredag den 24 januari åker vi till Fredrik Rydström & Mimmi på inspirationskväll. Vi kommer att ha med vårt sortiment och dagen till ära erbjuder vi 10 % rabatt. Tid: 16 -19.  Hoppas vi ses!

22 januari Det absolut roligaste som hänt den sista tiden är att våra älskade vänner, Lena & Krister Ågren, har köpt finfina Týra Disudóttir från Lindnäs av oss <3 <3 <3 Det känns så bra – kunde inte bli bättre! Vi är så glada! Varmt lycka till med en härlig, rolig, fin och snäll häst!

Nu börjar vi närma oss ett hästantal som fungerar för oss att ha. Idag har vi åtta hästar: fem ridhästar: Alisa, Freyja, Sjódis, Saedis och Sér, avelsstoet Disa, 3-åringen Safira och så Týri som bor hos, och tränas av Robin Haraldsen. Nu ska en ridhäst till säljas - sedan är antalet ridhästar perfekt för oss: fyra stycken. Jag är grymt sugen på att betäcka ett eller två ston i år. Men, det är det där – ska hästantalet minskas är det ju inte supersmart att göra fler hästar......

22 januari: På fredag, den 24 januari, är det sista dagen att anmäla sig till SIFs kurs Ridteori 2 som jag ska hålla hos Johanna Elgholm på Edeby Gård, Mariefred den 15 – 16 februari. Eidfaxi är arrangörer. Mejla mig om du vill ha info om kursen.

16 januari  Är tacksam och överväldigad över det mycket stora intresset att rida lektion/kurs här på Lindnäs! På torsdagarna har jag ordinarie tid för 7 lektioner - helt galet när det är nästan 20 personer som vill rida privatlektion då. Jag har löst det genom att sätta in lektioner på onsdagar oxå.

Nu har jag satt in onsdagarnas och torsdagarnas lektionstider under fliken “Utbildning” och klicka där på “Lektionstider” uppe i högra hörnet. Kolla att dina tider stämmer - mejla mig annars.

14 januari  Dataproffset, tillika hemsideproffset, Krister Ågren har fixat bildspelet! Oj, oj - mina elever är på G. Torsdagskvällarna är megapopulära - vad sägs om nästan 20 elever som vill rida privatlektion samma kväll? Idag ska jag försöka få till ett fungerande schema!

Varför bildspelet är i ministorlek kan man läsa under texten “God Jul” här nedanför.

7 januari  Månadens tips för Januari finns nu utlagt!

6 januari Julefriden är slut. Längtar redan till nästa Julefrid. Men, till dess kör vi! Datum för vintern och vårens utbildningar finns nu under fliken “Utbildningar” och klicka där på “Utbildningsdatum”. Nytt för i år: Träningskurs! Rider du lektion här och inte fått mejlet med datumen: mejla mig bums.

Tack för 2019

Gott Nytt 2020!

GOD JUL

ÖNSKAR

IA & DENNI

24 december  Tänkte liva upp oss som bor i södra Sverige med ett bildbevis på att vi haft både snö och sol, alltså förr i tiden. Skulle sätta bilden i bildspelet på startsidan, men glömde att minska storleken på bilden. Först blev bilderna megastora, men när jag hade “jobbat” ett tag  - som det dataproffs jag är - blev de pyttesmå. Satte då bilden här  på Aktuellt istället. Foto: Mirjam Horn. Over and out - nu satsar jag på JULEFRID<3

17 december  Sistaminuten Julklappstips från Denni Design!
Vi vill gärna tipsa om dessa produkter som vi själva använder dagligen:

Schalocken passar flera olika sadelmodeller och är svensktillverkad i EU-miljöcertifierat tyg,

Huvudlag, Nosgrimmor, Pannband och Tyglar i vegetabiliskt garvat engelsk läder,

Bombers Icelandic Range - handgjorda bett från Sydafrika,

Otöjbara Denni Prestige Stigläder eller varför inte slå till med en

Denni Prestige sadel direkt eller kanske en

Denni Design mössa för 150 kr?

Fri frakt på alla julklappar. Kika in under fliken “Denni Design” uppe till höger. Välkommen att mejla din beställning till oss:  info@iaodenni.nu

10 december Nyhet -  nu är vi själva oxå återfärsäljare av Denni Designs produkter: Denni Designs Remtyg, Denni Designs Schalock, Bombers Icelandic Range, Prestige Denni Sadeln och Prestige Denni Stiglädren!

5 december  Jag har satt in en extra kursdag på trettondagen, som i år infaller måndag den 6 januari.

1 december  Nu finns Månadens tips för december under dess flik. Handlar den här gången om grenspecifik träning och så ett 33 år gammalt tips från Einar Öder<3

28 november  Jag är så glad – för första gången på många år längtar jag efter att komma igång och rida efter höstvilan. Är riktigt inspirerad och om du som läser detta missat följande så skriver jag det igen: jag älskar mina hästar<3

26 november November månad blev för mig en månad i utbildningens tecken och dessutom på engelska. Förra veckan deltog jag i FEIFs seminar för ridlärare som examinerar. Utbildningen hölls i dagarna två på vackra Ledingenäs norr om Stockholm. Det blev två mycket bra och lärorika dagar. Föreläsningar varvades med att titta live på de olika FEIF ländernas examinationsprogram som används för de som vill bli ridlärare.

Sydafrika 4- 15 november Nu har vi varit i Sydafrika! Helt galet att vi kom iväg (eller speciellt jag som inte gillar långa flygresor), men det har gått jättebra! Allt började med att vi blev inbjudna av Bombers (bettillverkarna som Denni samarbetar med) på utbildning hos dem. Själva utbildningen bestod av tre delar: teori, praktik och avlutades med en heldag med examination. Utbildningen var bred och hade mycket bra och kunniga  föreläsare inom områdena: hästens munhåla och tänder, hästens biomekanik, hur bett och sadel påverkar hästen, hästens hovar och skoning och hur olika mundelar och sidostycken påverkar häst och ryttare. Jag lärde mig mycket, men var nervös inför examinationen. Faktiskt mest för att den var på engelska.  Efter utbildningen kan Denni och jag stolt konstatera att vi är godkända: Bombers Accredited Bit Fitters! Ett stort plus var att alla deltagare var enormt trevliga och roliga och så även förelsarna och alla på Bombers. Oxå roligt och intressant att få besöka Bombers fabrik. Vilket enormt arbete det är att ta fram ett enda bett! Stort tack till bästa Taina och Annika som passade gård och djur så att vi kom iväg!

2 november  De sista två veckorna har vi gjort “bokslut” dvs ridit hästarna de sista ridpassen innan den årliga höstvilan. Dessutom fotat tre av hästarna: Týra, Freyja och Saedis. För mig är det viktigt att det sista ridpasset inför vilan blir ett lyckat ridpass. Och det fick jag, till min stora glädje, till på alla mina ridhästar: Alisa, Freyja, Sjódis och Saedis! När skorna tas av och de blir “barfota” står de och hoppar i boxarna. På vägen ut till de stora hagarna en bra bit från stallet är de som yra höns: de spritter i dem av lycka att få gå ut i stora nya hagar och bara vara hästar. Det är en sådan lycka att se dem – ögonen lyser!

Månadens tips för november är nu skrivet och finns här på hemsidan: ett för mig pinsamt tips.

Info till mina elever: troligen blir det lektioner runt trettondagen – jag mejlar ut info om det i början av december. Sedan kommer senvintern och vårens utbildningsdatum som vanligt i början av januari via mejl. Och de första tiderna brukar vara i vecka 4. Tack för i år – Ni är underbara!

30 oktober  Dagen innan fyra fullproppade dagar med lektioner först och Ridteori 1 hos Johanna på Edeby dag 4, söndagen den 20 oktober, blev jag sjuk. Tur att jag har 10,0 i vilja (enligt Thorvaldur Arnasson 1988) för det behövdes de här dagarna. Mina elever är underbara så de dagarna flöt på. Jag lyckades t.o.m. få lock för öronen, tur att jag ska prata mer än lyssna...

Ridteori 1 är en kurs för alla som vill ära sig mer om hästar och ridning och dessutom första steget för att utbilda sig till Ridledare, Ridlärare och Hästtränare. Kursen var proppfull – vi var drygt 30 i teorisalen. Jättekul! Denni hjälpte mig att göra PP som bestod av ca 10 bilder kvällen före. Det lyckades han bra med.

I kväll tas skorna av på den sista av våra ridhästar och imorgon släpps alla ut på den årliga höstvilan. Jag red Divadöttrarna Seadis och Freyja sista gången idag innan vilan. Vilka hästar! Sjódis, Týra och Alisa är redan avskodda sedan någon/några dagar. Vi passade på att fota Týra, Freyja och Saedis före vilan. Jag är jättenöjd med bilderna trots att kameran slutade att fokusera som de ska och vill bara ta en bild då och då. Nu ska vi kolla om det går att laga kameran annars får det bli en ny.

Robin undrade bara om han kunde rida Týri på clinicen Mästarnas mästare dagen efter. Självklart gick det bra. Fick direkt efter clinicen dagen efter mycket härlig rapport från en glad Robin: Týri hade skött sig strålande! Åh, så roligt! Den fina bilden på Týri och Robin tog jag när vi var där på besök. Nu håller jag alla tummar för att det ska fortsätta att gå så här bra för Týri!

28 oktober Eftersom jag inte haft tillgång till vår hemsida under oktober tänkte jag berätta lite vad som hänt i etapper. Oktober körde igång med tre lektionsdagar på raken. Tisdagen den 8 oktober for vi iväg till Robin för att kika på våra hästar. Sér och Karins Frami har varit där på träning. Både skötte sig fint och fick följa med oss hem. Týri min Týri såg jättefin ut! Passar dessutom Robin mycket bra i storlek. Till sist tittade vi på Magni och det går bra med honom oxå. Lite sena åkte vi vidare till Marie Carlsson för att visa sadlar, remtyg och bett. Supertrevliga timmar som for iväg. Guldstjärna till F och S som stod ljus i transporten i fem timmar. Vi sa direkt: om de blir oroliga vill vi låna box/ hage. Behövdes inte – de stod och sov helt avslappnade.

Torsdagen den 10 oktober åkte vi iväg på årets första semester – hela två dagar i metropolen Örebro – som visade sig vara en underbar stad. På fredag kvällen kom vi tillbaka efter middagen (som varit mobillös eftersom vi hört från bästa Annika att allt var lugnt på gården). Va ser jag då: jo, tre missade samtal på rad med några minuters mellanrum från Robin. Då “visste jag” att Týri var sjuk. Så var som tur var inte fallet. Fortsättning på texten följer under bilden på Týri och Robin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 oktober Efter en hel evighet (kändes det i varje fall) utan min jobbdator är den äntligen hemma igen. Har fått dubbelt så stor skärm och väntar på det nya tangentbordet.  De gamla grejerna  är hela 13 år och har börjat klaga de senaste månaderna. När jag kommit ikapp på kontoret ska jag uppdatera hemsidan ordentligt, det lovar jag!

1 oktober Oh, my dog – idag har jag varit på ridttur och njutit av att ha en helt galet fin och  dansande häst vid min sida. Jag tror att Freyja är den bästa häst vi fött upp. Så tacksam att vi har Freyja nu – känns som att vi behöver henne. Måtte hon leva i minst 20 år till. Tack mamma Diva från Gategården, pappa Týri från Lindnäs, mormor Freyja frá Tumabrekka och farmor Týra frá Enni - detta gjorde ni enastående bra!

30 september Förra fredagen, den 20 september, gick jag upp kl 03.50 för att åka till Wången och vara med om något helt fantastiskt. På Arlanda träffade jag Jenny och personal från SLU och HNS. Väl framme på Wången fylldes aulan av alla på Wången för att vara med när Eyjólfur Isolfsson installerades som adjungerande professor. Att lyssna på Jan Philipsson och sedan på Eyjólfur var underbart. Hela dagen var magisk och avslutades på Wångens värdshus där vi blev bjudna på en av de godaste tre rätters middagarna som jag ätit. Avslutningen med hemgjord lingonglass med lika hemgjord kolaåsås går knappt av beskriva. En historisk dag! När jag fick veta att Eyjólfur skulle stanna på Wången över helgen för att undervisa frågade jag Jenny om hon ville stanna med mig på lördagen och det ville hon. Så efter en god, lång och välbehövlig natts sömn fick vi fortsätta att insupa Eyjólfurs kunskap i både ridhuset och teorisalen under lördagen. Tack till lärarna på Wången för det! Mitt spännande uppdrag som SLU´s  Utbildningsråd för hippologen gör att jag får uppleva dagar som de här = tacksam!

24 september   Månadens tips för oktober satte jag ut redan nu och det heter: “Kunskap väger lätt! Det handlar omden allt mer missade och saknade teoriundervisningen.  Gå in under fliken “Månadens tips och läs. Kort utdrag ur texten: Det är här SIFs kurs Ridteori 1 och efter den Ridteori 2 (som kräver att man först gått Ridteori 1) kommer in. Båda de här kurserna ingår i utbildningen till Ridledare resp. Ridlärare, men de är också för alla som vill lära sig mer om ridning. Så gott folk: anmäl Er nu direkt till Ridteori 1 som SIF arrangerar och jag ska vara lärare på hos Johanna Elgholm, Edeby – strax utanför Strängnäs söndagen den 20 oktober. Sista anmälningsdag är den 25 september (läser du det här när anmälningstiden har gått ut – prova att komma med ändå, finns det plats så finns det). Ni som går Ridteori 1 nu kommer erbjudas plats att gå Ridteori 2 senare. Länk till anmälan (scrolla ner så kommer du till rätt kurs dvs söndag den 20 oktober):

 http://www.icelandichorse.se/UTBILDNING/Aktuellakurser/Ridteori1/

Vill du lära dig mer om ridning? Scrolla då ner en bit och läs om kursen ” Ridteori 1” som vänder sig till alla som vill lära sig mer om ridning. Är oxå en del av Ridledarutbildningen. Så den kursen är för alla utom de som redan gått Ridledarutbildningen.

23 september  Denni Design har fått en ny återförsäljare: Viktoria Östlund, Roslövsholm. Viktoria är både Agronom och utbildad på Hólar! Viktorias underbara förstaklassto Gloría från Skaneyland var inackorderade hos oss i två år fram tills hon och hennes man hittade sin drömgård i Skåne. Kika gärna in här: www.roslovsholm.se och klicka på “Butik”.

17 september Nu tycker jag det är den bästa tiden på hela året att rida. Idag har det t.ex varit ett ljuvligt ridväder. Inte varmt, inte kallt och inga insekter. Både fredag och lördag gick jag upp 04.30. När jag går upp så tidigt brukar jag tänka: varför går jag inte alltid så tidigt – man får ju så mycket gjort. Speciellt om man kör på till typ elva på kvällen. Igår visste jag precis varför jag inte går upp så tidigt oftare – det är skönt att sova några timmar till, så enkelt är det.

I fredags var det en spännande (och lång) dag, mer om den dagen senare. I ottan på lördagsmorgonen åkte vi till Equality Line strax utanför Karlstad för att tillbringa helgen där. Dagarna varvades med teori om bett och bettutprovning samt teori om sadlar, sadelomstoppning och sadelutprovning. Jag lärde mig mycket och kunskap är lätt att bära. Denni stoppade om en sadel på plats som fick mycket väl godkänt av Ruedi Gerber (som anses vara en av världens duktigaste). Jättekul!

Det roligaste som hände i söndags var att Týri min Týri gjorde tävlingsdebut med Robin i sadeln. Det gick strålande! Startade i T8 som vi kommit överens om. Landade på poängen 7,0. En domare hade 7,5. VM-domaren satte 7,0 och tyckte att han var fantastisk!!! Hade han varit lite rundare i formen så var det säkert en poäng till (citat). Heja Týri! Heja Robin! Nu väntar två lektionsdagar och sedan är det uppstigning 04.30 på fredag igen eftersom jag ska vara med på en galet rolig tillställning den dagen.

11 september  Det är tufft att minska på verksamheten. Det är tråkigt att behöva tacka nej till det mesta. Alla beslut är jobbiga att ta men det jobbigaste är att sälja de hästar vi fött upp. Speciellt en häst lämnar aldrig mitt hjärta - hen är med mig varje dag. Som mest hade vi 27 egna hästar, nu är vi nere i nio.  Men nu till det roliga: snart har vi bara fyra ridhästar kvar och som jag älskar dessa fyra hästar! Alisa, Freyja, Sjódis och Saedis = en galet härlig kvartett! Freyja måste vi få ha i många år - jag njuter av att bara titta på henne, jag älskar att rida henne och det är fantastiskt att se henne riden<3.

Vill du lära dig mer om ridning? Den här kursen vänder sig just till dig som vill lära dig mer om ridning och därmed kunna utveckla dig som ryttare? Söndagen den 20 oktober arrangerar SIF kursen “Ridteori 1 hos Johanna Elgholm på Edeby strax utanför Strängnäs med mig som lärare.
Ridteori 1 är oxå ett av förkunskapskraven för att bli Ridledare så den här kursen vänder sig även till dig som vill bli Ridledare och kanske därefter fortsätta att utbilda dig till Ridlärare. Teoriämnena under dagen är:
Gångartslära
Ryttarens sits och inverkningar
Lösgörande arbete
Hästens form och balans
En underbar mix av några av de viktigaste ämnena inom Ridkonsten. Om du vill gå den här kursen och om du vill ha mig som lärare - anmäl dig nu! Sista anmälningsdag är den 25 september. Mer info finns i länken nedan.
Hoppas vi ses söndagen den 20 oktober på Edeby!

www.icelandichorse.se/UTBILDNING/Aktuellakurser/Ridteori1/

6 septenber  Nu har jag uppdaterat Lektionstiderna eftersom jag fick ställa in fredagen den 20 september och flera elever var snälla och bytte tid. Kika in här: Utbildning” - Lektionstider”. Dock är anledningen till att jag ställde in god: ska till Wången och närvara vid en mycket spännande dag!

5 september Nu finns Månadens tips för september ute. Denna gång handlar det om att klippa hästen eller inte.

4 september Förra helgen tävlade flera av mina elever på Eidfaxis KM. Några av dom var och “tjuvtränade” dagarna före - smart upplägg. Jag är både glad, stolt och imponerad över deras prestationer! Det är en ära att få följa ekipage år efter år och se deras utveckling. Tacksam!

28 augusti  Jag älskar mina hästar<3!

26 augusti I lördags for vi iväg till storstaden och min Mamma för att fira min födelsedag. Sent på kvällen gick vi en promenad längs vattnet. Det kändes som vi var utomlands: varmt, strandpromenad och ledigt. Stockholm är en fantastisk stad och det är nästan alltid fint väder på min födelsedag, så även i år. Tack till bästa Annika som passade gård och djur!

Nu har jag fyllt i alla torsdagstider (och även två onsdagar) här på hemsidan under fliken “Utbildning” - “Lektionstider”. Gå in och kika att dina tider stämmer. Om inte - mejla mig.

23 augusti Förra söndagen lämnade vi Lindnäs för 1 dygn. Mycket nostalgi blev det: startade med att vara turister i vår gamla hemstad Uppsala. Åt jättegod mat på en ny indisk restaurang mitt i stan. Sov ut på hotellet och tillbringade förmiddagen efter frukost med att från sängen titta på VM i dressyr. Våra kompisar Jullan och Antonia red grymt bra! Klart bra förmiddag.

Mitt på dagen styrde vi kosan mot Bärby där vi sammanstrålade med Karin. Robin visade oss Sér, Frami, Magni och Týri. Alla fyra såg fina ut. Magni startade tölten på ett underbart sätt – han har så fint uttryck och profil. Sér travade med lovande steg – blir roligt att få se tölten när den kommer. Frami skötte sig perfekt och töltar som han aldrig gjort annat. Och Týri, min Týri, är så fin – älskar att se honom dansa fram med hans helt speciella rörelsemekanik.

Sedan fortsatte nostalgituren med att vi åkte till vår förra gård Hocksbo, vi bodde där 1994- 2003 dvs i 9 år. Det är första gången vi såg Hocksbo sedan vi åkte därifrån för 16 år sedan. Nya ägare är en kompis till oss och hans flickvän. 20 år efter Robban hjälpte oss att bygga altanen i Hocksbo så köpte han Hocksbo (för tre år sedan). Många minnen kom upp när vi tillbringade några timmar på vår gamla gård. Härligt att märka att de som äger Hocksbo månar om gården och gör den så fin!

14 augusti Nu finns höstens utbildningsdatum under fliken “Utbildning” - “Utbildningsdatum”. Rider du lektion här och inte fått datumen via mejl - mejla mig bums.

13 augusti Nu är Månadens tips för augusti äntligen klart och finns under fliken “Månadens tips”.

31 juli Alla “överlevde” torsdagen och fredagens värmeböjla som tillbringades i paddocken. Varför vara på en sandstrand vid havet när man kan vara i en gruspaddock vid stallet?  Fick en intressant fråga om nosgrimma och viktboots som jag har svarat på. Kika in undr fliken “Fråga Ia & Denni så finner du både fråga och svar. På bilden: älskade Divar utan nosgrimma, boots och spö - ser ut att gå finfint!

24 juli Måndag och tisdag hade vi den årliga “släktträffen” på Lindnäs. Släktingarna i det här fallet utgörs av hästar vi fött upp, deras ägare och ibland några fler hästar. Som alltid jätteroligt att träffa alla och på måndagskvällen blev vi bjudna på en god och rolig kväll på Campingen i Malmköping! Idag har jag en mellandag mellan lektionerna, men redan imorgon kommer ett nytt gäng, bl.a. 5 tjejer från Göteborg och en av hästarna är en häst som vi fött upp. Ska bli jättekul att få se henne igen!. Så torsdag – fredag står jag under parasollet i paddocken eftersom vi har lyckats pricka in årets varmaste dagar.

18 juli  Här har hänt en del grejer: Týri har vi lånat ut till Robin Haraldsen. Just idag har Týri varit hos Robin på Bärby i fyra veckor och rapporterna vi får om Týri är verkligen glädjande – än så länge verkar det vara en “match in heaven”! Det gläder oss enormt särskilt med tanke på vilken otur fina fina Týri haft i sitt liv. Kanske vänder det nu och Týri får tur och flyt i livet. Förra veckan hämtade Robin Magni som han har köpt av oss.  Vi passade på att fota Magni några dagar före han åkte ifrån oss. I samma transport åkte Sér och Karins Frami med för att fortsätta sin utbildning hos Robin. Och just det: en sadel följde oxå med! Om några veckor planerar vi att hälsa på Týri, Magni, Sér och Frami. Det ser jag fram emot!

Fredagen den 5 juli och söndagen den 7 juli kommer vi vara på SM i Norrköping. Vill du träffa oss - kom till RideQ s monter där vi kommer att berätta om våra erfarenheter av att använda HeadQ.  Hoppas vi ses!

4 juli  Nu är Månadens tips för juli utlagt - kolla in under fliken “Månadens tips” här till höger. Denna gång om “galoppklockan”.

3 juli  Denni Design är i år igen stolta Silversponsorer till Svenska Landslaget. Passa på att gå till landslagets Guldsponsor, Karin Åberg, när Ni är på SM och kika där på våra remtyg och schalocker. Remtygen är i engelsk läder av högsta kvalité och är enkla och stilrena i sin design. Vill slå ett extra slag för de unika tyglarna Single Stop och Double Stop:
Single Stop har enbart stopp på insidan och ger ett bra grepp samtidigt som de är snyggare och smidigare eftersom stoppen endast är på insidan. Double Stop har stopp både in- och utsidan och ger ett mycket stadigt grepp. Kolla oxå in Tygeln Hunter Grip R som har ett fantastiskt grepp. Se hela sortimentet här på vår hemsida under fliken “Denni Design”.

2 juli  Upptäckte att jag missat att uppdatera fliken “Sålda hästar” på 3 år... Nu är det gjort: http://www.iaodenni.nu/html/salda_hastar.html

25 juni  Än så länge har juni varit en riktig skitmånad. Några dagar efter bedömningen fick vi fick ett sorgligt besked och fick hastigt åka iväg till Island. Nu hoppas vi att de sista dagarna i juni blir lite bättre.

Trevlig Midsommar

önskar

IA & Denni

5 juni  Precis hemkommen efter att ha tillbringat 2 dagar på vackra Wången som utbildningsråd på Hippologen.

3 juni  I helgen visade vi Alisa på avelsbedömning. Exteriören gick strålande och ridbedömningen gick inte alls. Vi trodde att hon kunde höja poängen för hals vilket hon oxå gjorde, dessutom höjde hon både huvud och ben till 9,0 vilket gjorde oss mycket glada. Vi vet inte varför det gick som det gick med ridningen och är ledsna för det.

31 maj  Idag gjorde jag ett tillägg till Juni-tipset. Finns under fliken “Månadens tips.

Nu är Månadens tips för juni utlagt. Det heter: “Lägg upp stigbyglarna”. Måste bara tillägga att Sjódis syster Saedis (Diva och Sjór) oxå är fantastisk! 2013, en klart bra årgång.

30 maj   Jag tror jag hittat min häst!

Igår kände jag när jag red på Disa och Sjors dotter Sjódis att detta är ju min häst! En stor fyrgångare med utmärkt galopp. Dessutom mycket lik mormor Freyja i sättet: klok, bestämd, modig, envis, lugn och självsäker. Bestämmer över alla fyrbenta hon möter och gärna även över de tvåbenta. Hon har (minst) en rolig egenhet: när vi rider ut vill hon inte vända hem utan fortsätta bortåt. Hoppas att Sjódis och jag får många år tillsammans. Jag har tränat Sjódis under en längre tid och blivit mer och mer förtjust i henne (och hon i mig).

På bilden: Sjódis som föl. Jag har beskrivit i Månadens tips för februari i år hur jag fick Sjódis att tycka om mig, ja faktiskt att få henne att helt ändra inställning till mig.

27 maj Nu finns Denni Design

Schalocken även i Mörkrött. Kika in under fliken “Denni Design” här till höger och klicka där på “”Övrigt” uppe i högra hörnet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 m aj O h m y do g - vå ra sj u ri dh äs ta r är to kp ig ga. In te lät t fö r os s at t m at ch a de ra s en er gi.  M en, vi gö r vå rt bä st a.

1 7 m a j I d a g f yl le r m in äl s k a d e s y st e r y st e r: F ri d a 5 0 å r! H j ä rt li g a g r a t ul a ti o n e r p å h ö g ti d s d a g e n F F F F ri d ol in < 3

15 m aj Ja g to g fö rr a ve ck an en pa us fr ån Li nd nä s på dr yg t 24 ti m m ar oc h fo r till St oc kh ol m. Tr äf fa de m än ni sk or so m be ty de r m yc ke t för mig: Jenny & Karin & Mamma. Klart ett bra dygn! 

14 maj  Nu finns Månadens tips för maj utlagt. Tipset heter: Är vi så rädda för kolik att vi fodrar ihjäl våra hästar? På första sidan i bildspelet när man kommer in på vår hemsida har jag nu satt en bild på älskade Diva, världens högst bedömda islandshästexteriört, i perfekt hull!

Nyhet 10 maj:  Hela kollektionen finns nu i Brunt med mässingspännen. Jag har oxå lagt till rekommenderat utpris på alla produkterna. Gå in och kika under fliken “Denni Design” här till höger och klicka där på “Träns” uppe i högra hörnet.

7 maj I söndags hände det bästa: min älskade syster Frida kom och hjälpte oss att köra ut sommarvattenkaren. Att få sådan hjälp är den finaste “presenten” jag kan få. Och så fick jag dessutom presenter av syster yster. Tack Frida!

3 maj  Nu har jag satt in allas lektionstider under fliken “Utbildning - Lektionstider. Kolla att dina tider stämmer - om inte - mejla mig direkt. Tittar ut på äppelblommor i nollgradig kyla som är snötäckta. Konstigt, men nu borde det inte börja brinna lika lätt i skog och mark i varje fall.

2 maj Dagarna på Västkusten gick i full fart: vi åkte ner på lördagen och anlände till Karin (som var gift med min Pappa och som jag bodde med från jag var 8 –15 år) tidig kväll. Karin körde mig nästan direkt till min Klassträff. 37 år efter vi gick ut 9:an skulle vi ses igen. Vi träffades för 35 år sedan, så det var verkligen på tiden. Riktigt roligt att träffa de 15 som kom – alla verkade må bra. Jag kände igen en (pinsamt) och alla kände igen mig. Konstigt. Karin bj
öd Denni på en jättegod middag och efter klassträff resp. middag möttes Denni och jag på stan.
Mysigt att efter en god drink vandra sakta genom Göteborg mitt i natten. Söndagen startade med frukost hos Karin och sedan bar det av till Lollo & Sebastian och Margret i Lindome. Där tillbringade vi hela eftermiddagen, mycket trevligt! På kvällen åkte vi till Lena & Krister och åt en galet god middag. (efterrätten skulle jag kunna ätit hur mycket som helst av, vilket jag oxå gjorde...). På måndagen njöt vi en stund av solen för att sedan bege oss hemåt. Tack till Annika som passade gården och djuren vilket var guld värt! Tack alla underbara vänner för härliga dagar med semester och arbete blandat.

25 april Den här våren har inneburit långt mer arbete än vi hade räknat med. Vi vet vad lösningen är: sälja flera ridhästar. Hoppas att vi når målet med bara fyra ridhästar innan vintern. Mycket arbete gör oss såklart trötta, men det som gläder oss är våra underbara hästar. Vilka roliga hästar vi har att rida hästar nu! Den ena är roligare än den andra. Jag brukar alltid avsluta riddagen med den flotta tokstollan Saedis. Hon har humor så hon gör mig nästan alltid på riktigt gott humör, jag faktiskt i princip alltid. Bra när man är trött att avsluta ridningen med en busig häst som slänger upp frambenen som mormor Freyja.tack Týri, Alisa, Magni, Freyja, Týra , Saedis och Sjódis för att just ni är våra ridhästar och för att ni är så fina och roliga att rida!

Söndagen den 28 april från kl 14 kommer vi vara hos Louise Löfgren strax utanför Lindome i VästSverige. Vi kommer att ha med oss Denni Prestige sadlar i alla storlekar. Sadeln finns i 6 olika storlekar (på säte) och kåplängd XS, S, M, L, XL och XXL. Bomvidderna är från 27 – 37. Bommen, som det är livstidsgaranti på, går att värma om och ändra vidden på, och det kan man göra flera gånger. Denni anpassar stoppningen själv till ryttare och häst på plats vid leverans. Hör gärna av dig via PM eller mejl om du är intresserad av att prova sadel.

21 april I förrgår mejlade jag senvåren och sommarens utbildningsdatum till alla som rider lektion här på Lindnäs. Mejla mig bums om du inte fått mitt mejl.

GLAD PÅSK

ÖNSKAR

IA & DENNI

17 april Nu skenar tiden igen. Det var jätteroligt att ha medlemmar från Eddas Islandshästförening här förra lördagen. Vilken härlig energi och glad stämning de kom med. Tack Edda!

Jag har fått i uppdrag av SIFs US (Utbildningssektion) att uppdatera befintliga Kursbeskrivningar och Lärarhandledningar. Dessutom färdigställa detsamma för det nya steget: Ridlärare II, vilket blev klart förra fredagen!

Vi håller oxå på med det sista med TiH som behöver göras nu när FEIF tagit över konceptet. Helt underbart att TiH nu är en FEIF gren – man får nypa sig i armen. Ibland lönar sig miljoner ideella timmar!

Jag ser fram emot en LUGN Påskhelg.

10 april Vi får frågor om storleken på huvudlagen. De åtta hästar som vi tränar nu passar alla perfekt i Huvudlag Alisa. På dem alla kommer spännet precis mellan öronen. Huvudlag Divar passar hästar med stora huvuden som t.ex Divar själv.

Text under fliken Denni Design - Träns: Huvudlag Divar: Passar islandshästar med stora huvuden. Huvudlag Alisa: Passar islandshästar med små till medelstora huvuden. Finns med spännen resp. hakar. Engelskt läder av högsta kvalité.

5 april  Nu håller vi på att förbereda morgondagens clinic. Divaavkommorna Freyja Divudóttir, Magni och Alisa, alla från Lindnäs, planerar att vara med. Vi hälsar Edda Islandshästförening varmt välkomna!

3 april  Nu finns Månadens tips för april här på hemsidan! Det är en fortsättning på förra tipset, dvs det handlar om hörnpasseringar.

Den 12 och 13 april kommer Denni att åka på sadelresa till bl.a. Nykvarn, Stockholm, Vallentuna och Norrtäljetrakten. Ni som redan har Prestige Denni D sadel får gärna höra av Er via vår mejl  info@iaodenni.nu  om Ni vill ha era sadlar kollade. Denni ändrar på stoppningen vid behov på plats (det ingår när vi säljer sadlar).
Denni kommer också att ha med sig nya sadlar. Sadeln finns i 6 olika storlekar (på säte) och kåplängd XS, S, M, L, XL och XXL. Bomvidderna är från 27 – 37. Bommen, som det är livstidsgaranti på, går att värma om och ändra vidden på, och det kan man göra flera gånger. Denni anpassar stoppningen själv till ryttare och häst på plats vid leverans. Hör gärna av dig via mejl till  info@iaodenni.nu  om du är intresserad av att prova en sadel.

2 april  Idag ska vi beställa Denni Design träns och tyglar i brunt med mässingspänne. För att få en uppfattning om hur mycket och av vilka artiklar vi ska beställa ber vi dig som är intresserad av produkterna i brunt skicka mejl till info@iaodenni.nu  Tack på förhand. På bilden Freyja Divudóttir i Denni Design. Här finns alla produkterna (i svart) samlade: http://www.iaodenni.nu/html/trans.html

26 mars Här kommer en liten uppdatering. Diva och Sjórs son Sér har varit på inridning hos Elli & Antonia i en månad och det var roligt att se honom under ryttare. Nu går han sedan några veckor ihop med bästisen Frami. De två kallas “musarna”” pga av att de alltid håller ihop och att båda har ärvt pappa Sjórs färg. De två kycklingarna, Divars söner Ljómi och Dante, har åkt vidare på nya äventyr. Deras smeknamn uppkom på samma sätt: både isabeller och så höll de ihop. Ganska rasistiska alla fyra faktiskt....

Johannes Sandsten Atlason har varit här och hjälpt Denni att sko hästarna. De delade på våra sju ridhästar och det var perfekt att få alla skodda samma dag.

Vi är tacksamma för den hjälp vi får från duktiga människor. Samtidigt känns det konstigt att vi inte gör allt själva. Tänker på hösten-98 när vi på två månader red in 20 hästar och de flesta var dessutom hingstar, vi i det här fallet = mest Denni. Och att Denni ytterligare ca 10 år tidigare slog sitt eget rekord och skodde 21 hästar själv på en dag.

Det är väl på grund av att vi arbetat under många många år galet mycket som gör att vi behöver hjälp nu, men det är oxå pga det som vi bor på den här fantastiska platsen omgivna av underbar egenuppfödda hästar. Livet ger och tar helt enkelt.

17 mars Idag är det 40 år sedan min Pappa och jag åkte och hämtade min första egna hund, irländska settern Aia (Á ia – på franska till IA). Efter att jag längtat efter en egen hund i sex år var lyckan total!! Den 29 januari 1979 föddes Aia, den 18 februari såg jag henne första gången, den 20 februari valde jag henne och som sagt den 17 mars kom hon hem til oss på Ljungängsbacken 7 på Hisingen.

12 mars Nu på torsdag och fredag är det äntligen lektioner/kurs här på Lindnäs. Som jag skrivit tidigare rekommenderar vi de som bara rider en lektion att inte stalla in hästen i stallet utan bara rida sin lektion och sedan lasta direkt. Det är dessutom nyttig träning för en häst att stå och vänta ett tag i ett släp.

Nedre stallet (vårt stall) är stängt och jag kommer sätta på sommarvattnet i kursstallet (övre stallet).

Vi kommer kräva hästägarförsäkring av alla hästar som kommer utifrån. Du kan fylla i länken och mejla dokumentet till mig alternativt skriva ut blanketten och ta med till oss. Kom ihåg att skriva under.  https://wp.ebox.nu/hastagarforsakran

Detta gäller

Ryttare/elev och ev. medföljare har ansvar för att:

Byta kläder och skor.

Tvätta kläder och utrustning i 60 grader.

Tvätta händerna med tvål och handsprit.

Göra rent hjälm och skor med virkonsprej.

Använd olika handskar i olika stall.

Ryttare med häst utifrån har ansvar för att:

Hästen under de senaste tre veckorna inte visat några tecken på smittsam sjukdom.

Hästen under de senaste tre veckorna ej vistats i stall där smitta eller misstanke om smitta förekommit.

Ta tempen på din häst innan du besöker Lindnäs.. Att tempa varje dag är att föredra. Tempa gärna också de andra hästarna i samma stall.

Låt inte hästarna hälsa på varandra. Låt ej din häst gnaga, slicka eller klia sig mot ridhussargen.

Låt inte någon från ett annat stall än ditt leda/klappa hästen.

Undvik att hänga din utrustning ihop med andras.

Tack för visad hänsyn och varmt välkomna hälsar IA & Denni

7 mars  Nu har gjort två tillägg till Månadens tips för mars månad. Hoppas att det är lättare att förstå mina tips nu.

6 mars Idag var jag på vårdcentralen för att ta diverse prover. Jag kände mig trött, hängig, glåmig, tjock och seg i huvudet dvs allmännt som en riktig läckerbit. Efter hjärtat var kollat, ekg taget, pulsen kollad och sänkan tagen tittar läkaren på mig med viss förvåning och säger: “Du är vältränad”. Jag förstår hennes förvåning när hon såg denna trötta klart otränade kvinna framför sig. Alla världen är på topp och jag blev genast på bättre humör. Jag är vältränad, så det så - det är bara det att man får ha minst 5,5 års högskoleutbildning och lång erfarenhet för att förstå det. Hur som helst - nu är jag klart gladare än före läkarbesöket.

4 mars: Månadens tips är nu klart. Denna gången handlar det om hörnpasseringar. Och vad är det för skillnad på hörn och kurvor?

1 mars   Nu har jag lagt till en text och länk till mitt svar på frågan från den 14 februari.  Kika in på “Fråga IA & Denni”.

28 februari  Mycket roligt med Týris framsteg! Igår när jag red Týri trampade han över ca 20 cm i skritten vid uppvärmningen och drygt 25 cm vid avskrittningen och till det: helt jämnt på höger resp. vänster sida.

Förra sommaren trampade han knappt över alls och dessutom ojämnt mycket. Så jag är mycket mycket nöjd nu!

Hur har jag arbetat med skritten? Vet att Týri har en bra skritt i grunden med bra övertramp. Jag började arbeta från marken. Han skrittade med korta ojämna steg o så fort jag smackade, för att hästen jag jobbar med ska öka sin steglängd i den gångarten som den arbetas i, började han småtrava. Han hade glömt mitt kommando för steglängsökning. Där började vi. Upprepade och upprepade tills Týri kom ihåg och började länga steget istället för att småtrava. Sedan har jag fortaätt från marken och lagt till uppsutten skritträning (jag har hela tiden även ridit honom parallellt med arbetet från marken). Skritten har blivit bättre och bättre och igår var vi i mål! När jag rider kollar jag ofta hästens övertramp i skritt för att ha koll på att det är som det brukar för just den hästen och att det är jämnt på båda bak.

Idag fyller älskade Kirisen 11 år! Efter två allvarliga sjukdomar hösten –17 och –18 hoppas vi nu på många friska år tillsammans med henne.

26 februari Tyvärr har jag ställt in lektionerna/kursen nu på torsdag den 28 februari och fredag den 1 mars pga smittoläget. Igår mejlade jag ut den infon till alla som rider lektion här på Lindnäs. Ser fram emot att nästa utbildningstillfälle i mitten av mars istället!

18 februari  Men hallå - det är VÅR! Vi satte ut vattenbaljorna i ridhästarnas hagar redan den 13 februari. Helt galet. Förra året satte vi ut dem i mitten mars och det var oxå rekord, men det slog vi ju med en hel månad i år. Får se sen när vi springer in med baljorna när vintern anländer igen...

15 februari Vi har fått fler återförsäljare till Denni Designs Tränskollektion: Agersta och På Bettet! Kika in här för att se de fina produkterna och vilka våra återförsäljare är: http://www.iaodenni.nu/html/trans.html

13 februari Fredag och lördag red Denni kurs för Thorvaldur Arni Thorvaldsson hos Elli och Antonia. På fredagen fick Freyja och Týra följa med och på lördagen Freyja och Týri (som är far till både Freyja och Týra). En mycket bra och inspirerande kurs var det. Och jag som bara tittade på lärde mig mycket. Thorri, han kan rida han! Týra har aldrig gått så bra som hon gjorde första gången jag red henne efter kursen och dagen efter det red Denni henne och sa att hon var Magisk! Mest beröm av Thorri och Elli fick pappa Týri. De blev båda två väldigt förtjusta i honom. Thorri sa: Det är en fantastisk känsla att sitta på honom (vi kan bara hålla med) och Elli sa: Där har både du och Denni en tävlingshäst. Äldst är bäst!  Tack Thorri och tack Elli och Antonia för att vi fick vara med.

Planen är att sälja både Týra och Týri, men när vi åkte hem i bilen sa vi till varandra: vi vill inte sälja någon av dem. Och när vi åkte hem efter lektion för Per Sandgaard för några veckor sedan sa vi: vi vill inte sälja Týri. Det går bra för oss med försäljningsplanerna.....

11 februari   Otroligt glädjande nyheter på TiH´s hemsida: toltinharmony.wordpress.com

FEIF to take over TiH

We are proud and happy to inform that FEIF last week decided to incorporate TiH into the FEIF Rules and Regulations and to immediately take over the responsibility for the diciplin. This has been a goal for TiH from the start and we are proud and happy that it now is a fact. This means that the previous TiH organization is shutting down its operations. It is with great joy we now hand over TiH and we wish Tölt in Harmony a great future within FEIF!

Thank you all friends of TiH for a great journey – it’s been a pleasure.

// The board of Tölt in Harmony

1 februari  Tro det eller ej, men Månadens tips är klart på självaste 1 februari. Bra där IA!

31 januari Förra lördagen åkte Denni och jag till Hästhuset i Gnesta för att rida lektion med Freyja och Týri för Per Sandgaard. Jag som alltid blir nervös när jag ska visa min häst för islandshästryttare/tränare är inte alls det när jag ska rida för dressyrtränare. Konstigt kan tyckas, men jag vet vad det beror på. De vill se hur ridbar min häst är + hur jag rider och bryr sig inte om hur “flott” den är i tölt - då slappnar jag av och rider vilket gör att min häst såklart blir mycket finare än när jag spänner mig och ska “visa upp oss”. Hur som helst gick det bra och Per var kanon att rida för! Både Denni och jag sa att det vi vlll är att “lära oss rida” och så fick vi träna på det. Vi red i grundgångarterna (förutom Denni som “tjuvtöltade” lite fast det var ju inte meningen). Týri skötte sig utmärkt! När jag red honom hemma efter lektionen fick jag en av de allra bästa töltupplevelser jag fått på honom - ridbar, rakriktad, formad dansade han fram i tölt. Underbart! Freyja har oxå gått galet bra nu i veckan.  Mer grundridning och “tralopp” till folket! Tack Malin & Per för att vi fick vara med.

25 januari Oh my dog: Sjórdöttrarna Seadis och Sjodis är galet fina! Jag har tränat dom själv i några veckor och idag red vi ut tillsammans och de var båda fantastiska. Gillar båda två skarpt, så mycket karaktär. Speciellt Sjódis, hon är så himla bestämd och påminner dessutom om Skýr att sitta på. Och tokroliga Saedis som kastar upp sina framben hej vilt i luften. Om någon undrar så är ingen av dem till salu....Tack Disa och Diva - det gjorde ni bra!  Trevlig helg!

23 januari  Idag är det 40 år sedan min första egna hund, Aia, föddes. Åren går...

22 januari  Ny info finns under fliken “Denni Design” och klicka där på ”Sadel”:

“Denni anpassar stoppningen på plats, så att den blir optimal för just dig och din häst”

21 januari  Jag har uppdaterat sidan “ Denni Design” - ” Träns” med två bilder på de underbara helsyskonen Divar & Alisa när de använder prototyper till Denni Designs kollektion redan 2014. Kika in på sidan och kolla.

Nu finns Månadens tips för januari här på hemsidan. Bättre sent än aldrig.

18 januari  Jag ska börja skriva Månadens tips. Den här gången kommer det handla om “Inkallning” eftersom jag har fått en förfrågan om det plus att jag tycker om att mina hästar kommer när jag ropar på dem. Det första djuret jag lärde inkallning var mitt älskade marsvin Nasse som jag fick när jag var 6 år. Nasse var oxå det första djuret i min ägo.

16 januari  Nu har jag lagt in vinterns och vårens lektionstider under fliken “Utbildning” - “Lektionstider”.  Och idag fick Alisa skor så nu är alla våra sju hästar igång. Förutom Alisa även Týri, Magni, Freyja, Týra, Saedis och Sjódis. Tycker helt opartiskt att vi har galet fina hästar!  Glädjande: vi har fått en ny inackordering: Annika med hennes häst Bragur. Känns fantastiskt bra! Inte mycket som smäller högre än att komma ut i stallet på kvällen och mötas av mockade boxar och rengjorda vattenkoppar och krubbor. Dessutom är Bragur mycket trevlig, lättsam och snäll.

8 januari Igår kväll mejlade jag vinterns och vårens utbildningsdatum till er som rider lektion här. Har du inte fått mejlet - mejla mig. Datumen finns oxå under fliken “Utbildning” - Utbildninsgdatum”. Varmt välkommen med din anmälan!

Just det: min dator hoppade över att ta emot mejlen från den 21 dec tills igår (helt ologiskt eftersom den kom igång idag, men valde att ta emot mejl från igår). Så om jag inte svarar på ditt mejl, mejla igen.

2 januari Här har det mesta tekniska krånglar sedan dagarna före jul. Började med att Mejlen blev “galen” och hämtade alla mejl vi fått 2016 – 2017 om och om igen. Kommer väl in en sisådär 15 000 mejl innan datorn gav sig. Sedan började nätet glappa för att slutligen ge upp mitt på dagen på julafton trots att vi hämtade en ny router. Så kvicknade nätet till några timmar förra torsdagen och en timme på fredagen för att sedan dö igen. I går kväll gick elen och precis när jag började fundera på var vi skulle hämta vatten till hästarna nu i eftermiddags kom den tillbaka. Och strax efter att elen kom igång fick vi hjälp med nätet. Plötsligt verkade allt funka för första gången på två veckor. Men då slutade tangentbordet och musen till min stationära dator att gå (den datorn var väl ledsen eftersom ingen använt den på två veckor). Nu funkar bord o mus igen och jag ska sätta ut nya kurstider här på hemsidan innan nästa tekniska grej går sönder. God fortsättning önskar vi Er alla!

 

God Jul & Gott Nytt År önskar IA & Denni

 

19 december Äntligen börjar vi få ordning på Denni Designs sidor här på vår hemsida. Kika gärna in under fliken “Denni Design” här till höger. Och gå sedan vidare och titta på alla bilder och info under flikarna “Sadel” “Träns” “Bett” och “Övrigt” uppe i högra hörnet.

I “bortskänkes” hittade Guris fina dotter min Mammas arbetskläder från när hon var personchef på SJ och skulle ut i verkstaden. Mamma hade oxå de kläderna när hon hjälpte oss med utomhusarbete . Det satt långt inne hos mig att säga farväl till dessa kläder. I fickorna låg Mammas handskar...

12 december Denni Designs alla

remtyg håller Denni på att fota nu. Så fort han är klar kommer bilder ut både här på vår hemsida och på FB.

Nytt Månadens tips är ute nu!

11 december  Många aktiviteter....

Förra helgen åkte vi till SIHS. Vi skulle egentligen åkt fredag - lördag, men remtygen från Denni Design fösvann i Västerås och kom först på fredag eftermiddag. Snopet att missa islandshästarna, speciellt den här gången. Men vi fick se Rebecca & Diva vinna sin klass på ett magiskt sett. Hon kan rida hon! Och vi fick se küren och såklart leverera varor till Karin Åberg. Förra torsdagen for vi iväg till Rickebasta för att vara med på Peter & Saras julglögg. En fantastisk anläggning skaper de tillsammans. Denni hade med sin produkter som även kommer att säljas på Rickebasta. I söndags hade vi vår loppis på Lindnäs. Tycker att det blev en jättetrevlig tillställning och jag tror många fyndade.  Och det är ju det som är meningen med en sådan dag.

7 december  Vi har många  prototyper och prover av bett, träns och tyglar som kommer att sälja på Loppisen  till mycket förmånliga priser.  Idag har vi ägnat hela dagen åt att sortera det.  Imorgon  ska vi sortera all begagand utrustning till Loppisen. Oj, oj mycket grejer blev/blir det. Har du/ni tänkt komma, men inte anmält er ännu - gör det isåfall nu direkt.  Varmt välkomna!

_______________________________________________________________

 

3 december Precis som de sista åren har jag nu satt in en extra kursdag i början av januari: Fredagen den 4 januari 2019. Välkommen att boka som vanligt till mig via mejl.

 

30 november  Nu har vi bestämt när “Loppisen”börjar på andra advent: kl 15.00. Anmäl dig på FaceBook eller genom att mejla oss på  info@iaodenni.nu    Varmt välkomna!

________________________________________________________________

Söndagen den 9 december kl 15.00  är alla välkomna till oss på Lindnäs.
Till våra hästar använder vi nu utrustning från Denni Design. Det gör att vi har en hel del begagnad utrustning i gömmorna. Därför bjuder vi in till “Loppis”. Passar väl perfekt när årets julklapp är det återanvända plagget. Denni kommer oxå presentera Denni Design produkterna för intresserade. Vi bjuder på julfika såklart. Mer information kommer, håll utkik.  Varmt välkomna!

______________________________________________________________

22 november  Tack för det här året!

Utbildningsåret 2018 är till ända och jag tackar alla mina underbara elever för året som gått!  Tror jag planerar in en extra kursdag strax före trettondagsafton. I början av januari kommer senvinterns och vårens tider ut. Både info om det extra kurstillfället i början av januari och senvintern och vårens tider kommer till er som rider här via mejl som vanligt. Visst är det en underbar bild på Ragnhild och hennes snabba passhäst när de väntar på att komma in i ridhuset?

16 november Äntligen är “Månadens tips klart. Denna gång handlar det om spö: ska man alltid rida med spö och när är det lämpligt att byta spöhand? Divar bjuder fint fram i perfekt balans med lugn mun utan spö, boots och nosgrimma.

7 november Förra veckans alla ridlektioner gick som en dans - tack till alla mina underbara och duktiga elever! Och tack till Nina som hjälpte oss att ta av Sea, Sjó och Týras skor. Nu är stallet tomt och alla hästar är ute på den årliga höstvilan. Sér går nära stallet eftersom jag fortsätter några veckor med hans inridning. Kom ju lite av sig när han kastrerades. Igår skilde vi av Safira från Disa. Inte en dag för tidigt. Trodde att Disa skulle vänja av henne själv, men icke. Om några veckor fyller Safira 1 ½ år.... Jag trodde att Safira skulle bli ledsen och orolig eftersom hon är så kär i sin mamma, men icke. Vi gör som vi brukar (fast i vanliga fall vid ca 9 månaders ålder) , tar stoet från flocken och går iväg. Släppte Disa tillsammans med Sae och Sjó utom synhåll för Safira och hennes vänner Alisa, Freyja, Týra och Vilja. Och nu kommer det konstiga Disa, som brukar vara lugnet själv, är vansinning över vårt påfund. Igår sprang hon och gnäggade hela dagen. Mjölkar dessutom som värsta mjölkkossan. Det är det jag alltid sagt: gamla Freyja och Disa var mjölkkor anställda av Arla i deras förra liv.

Denni och jag håller på att ta ner övre Dökkvihagen. Lite vemodigt att ta ner en hage. Tänker på när vi satte upp den, våren 2004 - ett annat liv. Samtidigt känns det skönt.

Kira blev akut sjuk förra söndagen. Jag trodde inte att hon skulle klara sig. Fantastisk insats av Katrineholms djursjukhus - op. måndag, tillbaka på tisdagen för dropp hela dagen, satte ut medicinen i söndags och det går åt rätt håll! Vi har i snart 11 år försökt få henne att bara “prata”, trots det blev jag varm i kroppen när hon skällde till för några dagar sedan. Första glädjeyttringen sedan insjuknandet. Nu styr hon runt med tratten som värsta huliganen. Kommer man inte fram är det bara att trycka tills buskar, möbler o.dyl. ger vika. Dock får hon inte galoppera och det håller hon stenhårt på - drar nog i op.såret. Älskade Kira.

28 oktober Nu har jag satt ut lektionstiderna för torsdagen den 15 november (det extrainsatta datumet) här på hemsida under fliken “Utbildning” - Lektionstider”.

26 oktober Pustar ut igen efter ytterligare några intensiva dagar. Kias ridhus var oxå superfint! Verkligen “ljust & frächt” att rida och undervisa i. Efter ridhustitt, god lunch och  trevligt umgänge for vi iväg till Brunmåla för att lyssna på Jens Fredricsons föreläsning om de friska hästen.  Galet bra! Tack Kia för en heldag!

Nu har vi börjat släppa ut våra hästar på den årliga höstvilan. Det är så härligt när de förstår att de ska ut på vilan. Först tas skorna av och sedan går vi ut till de stora hagarna och då blir de helt uppspelta. Än så länge är Freyja, Týri, Alisa och Magni utsläppta. På tur nästa vecka står Týra, Sjódis, Saedis och därefter Sér. Och jag har ägnat en del av dagen till att få ihop lektionsdagrana nästa vecka. Härligt att 35 lektioner är inbokade de första dagarna i november. Intresset att rida lektion är på topp! Har precis uppdaterat lektionstiderna här på hemsidan för torsdagen den 1 november

23 oktober Pustar ut efter aktiva dagar. Vädergudarna var med oss i lördags och solen sken över Lindnäs när Friggs alla fantastiska funktionärer anlände i en superlång buss från Västtrafik. Snabb summering: Freyja var galet fin på clinicen, Alisa helt ok, Magni så duktig i arbetet från marken.  Familjen Bergs ridhus är bara läckert och det blev en härlig eftermiddag där. Nu ska jag fräsa iväg och titta på Kias nya ridhus i ytterligare en, för mig, ny konstruktion.

17 oktober   Det stundar en helg i utbildningens tecken

Håller som bäst på att planera helgens begivenheter. På lördag kommer funktionärer från lokalklubben Frigg med vår vän Åse hit på gårdsbesök inkl clinic. I dagsläget planerar Alisa, Freyja Divudóttir och Magni att vara med. Får hoppas att de inte ändrar sig. Alisa kommer i varje fall inte göra det - hon är med på det mesta. Och på söndag är Denni inbjudan till Anna-Lena och Erkkis ridhusinvigning för att föreläsa om Ryttarens sits. Ska bli så kul att se deras ridhus. Det är en konstruktion som jag aldrig sett tidigare. Men först två dagar med lektioner tillsammans med mina härliga elever.

Bilden på Freyja Divudóttir tog jag i lördags. Hon är allt bra underbar den bruna guldhästen.

12 oktober: Nu har jag satt in två extra utbildningsdagar eftersom det finns intresse för det: Torsdagen den 15 och fredagen den 16 november. Du som rider lektion här på Lindnäs bör precis ha fått ett mejl om det, hör av dig till mig annars.

Nu gjorde jag ett tillägg till svaret på frågan den 4 oktober, så om du redan läst den - gå gärna in och läs igen.

11 oktober Jag fick en intessant fråga som jag nu har svarat på. Kika in under fliken “Fråga Ia & Denni”.

10 oktober  Igår kasterades de sista två hingstarna på Lindnäs. Så nu är vi hingstfria för första gången på 25 år. Det känns underbart!

3 oktober I lördags fotade vi Týri på favoritsträckan. Han var jättefin och vi fick många underbara bilder. En av bilderna kan du se ovan (den har inte varit med på FB, inte ännu i varje fall..).

2 oktober  Oh my dog - våra hästar är galet roliga att träna nu! Tack Alisa, Freyja, Týra, Týri, Magni, Sjódis och Saedis!

27 september Nu har Kias unghingst, Ljómi, som är efter Divar och Karins unghingstar, Frami och  Dante, som är efter Sjór resp. Divar åkt iväg på inridning/träning till Antonia och Elli. Spännande! Samtidigt passade vi på att ta in Divas sista avkomma, Sjórsonen Sér. Han är helbror till Saedis. Karin och Kias unghingstar har bott hos oss på Lindnäs i drygt två år. Blir roligt att få se hur det kommer gå för vår fina hingstflock!

26 september Har ju glömt att berätta att jag för fyra veckor sedan var en heldag på Strömsholm i egenskap av Utbildningsråd för Hippologen. Med på mötet var oxå Thorvaldur, lärarna på Wången och Vignir och Jenny som oxå arbetar med Hippologutbildningen men inte är stationerade på Wången. En mycket bra och givande dag för islandshästens utveckling i Sverige. Stolt över min Utbildningsrådspartner Thorvaldur och lärarna på Wången.

Nu har jag änrtligen lagt ut Månadens tips för september. Bättre sent än aldrig.

Jag har ju haft problem att lägga upp nyheter här på hemsidan sedan i somras. Konstigt nog verkar jag löst det själv idag. Undrets tid är inte förbi hälsar en blivande datahacker!

Den 12 september räknade jag upp de sju hästarna i stallet som vi tränar  Måste ju lägga till att Týri är far till både Freyja och Týra. Så det är rena släktkalaset i vårt stall!

18 september  Mycket duktiga elever!

Som du ser på bilden har det gått kanonbra för Ragnhild B: både vinst och SM-kval! Fler som varit superduktiga är Jonna A, Amelie S, Rasmus, Camilla R, Mats A, Jenny C och Elin A. Stort grattis allihopa! Och flera av dem rider i Denni Prestige sadeln, vilket vi är så glada för.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 september  Åh Jullan red ju helt galet bra! Och iskallt att sätta personbästa i sin VM-debut! Älskar att se h e n n e ri d a. Mi n n s n är h o n k o m hi t o c h re d Di s a. H o n s at t b ar a u p p oc h re d s o m o m h o n tr ä n a d e isl a n d s h ä st ar d a gl ig e n oc h Di s a v ar h e n n es egen ridhäst. Nästan alltid när ryttare (ja, även mycket skickliga ryttare) som är vana att rida tregångare ska rida islandshäst så börjar de automatiskt leta tvåtakt i tölten vilket oftast resulterar i trav- eller passtakt. Men inte Jullan - hon red tölt som hon aldrig gjort annat.  Tänk vilken förmån att Jullan svängde förbi på väg till Pether och Per på Arphus och hjälpte oss med våra hästar. Tack Jullan och tack Cia! Och STORT GRATTIS JULLAN och fortsatt lycka till!

12 september Både Denni och jag tycker att vi har så roliga hästar att rida. Känner hamoni och lugn när vi arbetar med hästarna och är så stolta över dem alla sju! I stallet har vi sex Freyja barnbarn: Alisa, Magni, Freyja, Týra, Saedis och Sjódis, och en Týrason: Týri. Helt galet vad våra stamston Freyja och Týra har gett oss och fortsätter att ge oss varje dag. Nu ska vi titta på Jullan som strax startar på VM! Alla tummar hålls!

3 september Nu har jag satt in alla höstens torsdagslektionstider under fliken “Utbildning” - “Lektionstider”. Kika så att dina tider stämmer, om inte mejla mig.

Fredagarnas kurstider kommer som vanligt här på hemsidan under fliken “Utbildning” - “Kurstider” onsdagen före aktuellt kurstillfälle.

30 augusti  I inlägget nedan skrev jag: Eftersom jag aldrig haft en träningsrelaterad skada på en häst under 36 år - så kan jag faktiskt slå mig för bröstet och säga: jag kan rida hästar så att de är hållbara under lång tid (vilket inkluderade Denni oxå). När det gäller matematik på så här hög nivå räcker det inte med en 5:a i matte, det krävs mer. Det ska vara på 38 år, det är ju 38 år sedan jag köpte Hrimnir på Nordiska Mästerskapen på Jordhammar utanför Stenungssund den 10 augusti 1980!

22 augusti  Oh my dog, Týri is back! Den 12 juni hämtade vi hem Týri. Longerade honom en liten stund och provred honom mkt kort för att sedan låta honom vila två veckor (bra att isolera nya hästar för att slippa ev. smittspridning). Efter de två veckorna började jag träna honom. Jag har koncentrerat mig på lösgörande arbete. Man kan säga att det har gett resultat! Efter en vecka (de 4 juli)  tog han de första dansande stegen (de som han tillsammans med Diva nedärvt till sin dotter, Freyja med de magiska stegen). Han tog 4 - 5 sådana steg, men det räckte - då visste jag att de finns kvar och kan tas fram.

Jag har fortsatt att koncentera mig på att lösgöra Týri och nu kan jag säga det: Týri is back! I ca tre veckor har han nu gått strålande, så det är ingen tillfällighet. Fantastiskt att känna hans helt underbara steg och hans mjukhet och smidighet - det var ett tag sedan. Eftersom jag aldrig haft en träningsrelaterad skada på en häst under 36 år - så kan jag faktiskt slå mig för bröstet och säga: jag kan rida hästar så att de är hållbara under lång tid. Som en känd hästveterinär sa till mig: din ridning är rena rehaben för en häst  - du gör dem hållbara. Nog med skryt, men jag är så trött på att folk inte förstår hur mycket ridning, hästhållning, foder, hovvård m.m gör för hästens hållbarherhet. Punktur!

Bara för att jag sticker ut hakan så har vi väl en skada som är träningsrelaterad på en häst imorgon. Skriver vi, för Denni har heller aldrig haft en träningsrelaterad skada på någon häst. Om vi har det imorgon får jag skriva att vi klarade 36 år, sedan var det kört.

Beträffande Týri så tror jag att han tror att han ska få stanna hos oss. Måste hitta ett galet bra hem till honom, det är han värd. Vilken häst! På bilden är Týri 5 år gammal, tagen i oktober 2011.

19 augusti Jag har precis mejlat ut höstens utbildningsdatum till er som rider lektion här på Lindnäs. Rider du lektion här och inte fått mejlet, kolla först i din skräppost, finns det inte där heller - mejla mig. Datumen finns oxå här på hemsidan under fliken “Utbildning” - “Utbildningsdatum”. Varmt välkommen med din bokning!

15 augusti Nu finns fredagens lektionstider här på hemsidan. Höstens utbildningsdatum kommer i helgen!

I Månadens tipsr juli skrev jag om Vera från Lindnäs som inte vill vända hem när hon är på ridtur. Eftersom vi sålde Vera till Jenny och Fredrik före hon fyllt 1 år fick vi aldrig uppleva detta själva. Men nu har vi fått en sådan häst: Sjódis vill inte heller vända hem. Både igår och idag när Denni red henne blev hon sur när han skulle vända hemåt på grusvägen. Allra surast idag, troligen för att det var en väldigt kort ridtur. På vägen hem ville hon svänga in till grannen (bort från vår gård). Har jag sagt att hon är speciell? Men, vi tror att hon blir kanon, Disas och Sjórs och härliga dotter.

Hur fina var de inte på SM? Lollo och Dagfari fotad av Denni med Denni Prestige sadel, Denni Design vojlock och Bombers bett designat av Denni. Oj, blev lite väl mycket Denni här? Var tog Lollo, Dagfari och IA vägen?

7 augusti  Helt makaöst roligt att Lollo och Dagfari slår till med personbästa i V1 just på NM! 7,43 är ju en galet hög poäng! Lollo har jag känt sedan hon var 2 år och följt henne som ryttarinna under många många år. Förstår att mamma Margret är ofantligt stolt! Stort grattis Lollo och Margret! Jag vill oxå gratulera Jonna och Viska som vann SM-guld i V1 Junior och Amelie som knep bronset i samma gren på SM. Mats och Camilla fortsätter att leverera finfina resultat med sina egenuppfödda Granmyrahästar. Stort grattis till er alla! Alltid så roligt att få förmånen att följa sådana ekipage!

Amelie har gjort en strålande säsong med sin Fleygur. Mycket bra gjort speciellt med tanke på att de blev ett team först i våras.  Tidigt i våras kom Fleygur in i vårt ridhus. Jag frågade nästan direkt om han var till salu (vilket jag nästan aldrig, eller aldrig frågar). Tänkte att  om den hästen skulle säljas måste jag hitta någon i vår närhet som köper den. Men, Fleygur var absolut inte till salu. Jag berättade i varje fall för Denni när jag kom in efter lektioner att jag haft en mycket lovande häst på lektion, men att den inte var till salu. Efter en tid letade Amelie häst och då ploppade Fleygur upp i Denni´s huvud. Han ringde pch frågade ägaren Malin B om han var till salu, fast han inte var till salu. Och på den vägen är det. Ett mycket lyckat köp!

2 augusti Nu finns Månadens tips för augusti upplagt. Får frågor från träningssugna elever om när jag lägger upp höstens utbildningsdatum. Det gör jag i mitten av augusti. Som vanligt kommer de via mejl till er som rider lektion här på Lindnäs.

Årets släktträff var en succé (tycker vi): underbara hästköpare tillika elever, finfina hästar, mycket glass (tack Taina) och trevligt umgänge! Antalet lektioner blev 24 - bra gjort av oss alla i värmen tycker jag. Och makalöst söta och fina Vera hämtades av Jenny och Fredrik och är nu dräktig med Hrodur! Hon mellanlandade på sin uppväxtgård Lindnäs före avfärd mot Göteborg. Vera måste vara den sötaste häst vi fött upp.

Oboy - nu börjar strax den årliga släktträffen med Lindnäshästar. Helt imponerad av våra hästköpare som tar sig hit. Särskilt i år när vi prickat in årets tre varmaste dagar. Redan nu har gänget från Göteborg anlänt!

25 juli  Vi får frågor om hur det är med Týri. Han mår strålande! Han går i en jättestor kuperad hage med det godaste betet längst ner och vatten, saltsten och ligghall längst upp vilket gör att han på ett naturligt sätt bygger upp sin kropp. Jag tränar honom och han är fräsch, pigg och glad. Vilket är härligt! Bilden är tagen Týris första sommar. Det var så han tillbringade den: hopp, stuts och race, ofta hela spanska ridskolan. Det var bara att gå till hagen och fota - Týri var alltid på G.

I inlägget förra veckan var jag nog lite otydlig eftersom vi redan nu fått frågor om vilka hästar som är till salu.  Just nu är ingen häst till salu, men vi planerar att sälja flera hästar. När tiden är mogen kommer de ut på salusidan.

Sjódis fotad på långt håll några dagar gammal. Hon är ett sto med extremt bestämda åsikter och mycket krut. Det är jag som rider henne nu och jag blir med och mer förtjust i henne för var dag. Så lik mormor Freyja: jag tar ingen skit!

19 juli.  Long time, no see (eller hur det nu är på engelska). Hemsidan krånglar lite, men nu har jag temporärt kommit på hur jag ska överlista den tills den träffar dataexperten.

Vi får många frågor om något av våra ston ska betäckas. Och det är ju inte klokt att Diva (på sin tid) och Disa inte betäcks varje år.  Men, pga av hälsoskäl ska vårat hästantal minskas och det görs lättast genom att inte producera flera hästar. Därför har vi bestämt att betäcka ett sto vartannat år. Och för de som håller ordning på oss betyder det i år. Jag började kolla Disas brunster redan i början av mars. Men, sedan hände det som aldrig hänt oss förut: vi fick tillbaka en häst vi sålt. Och då ökar hästantalet och vi ska ju ha färre hästar. Därför fick vi ta det tråkiga beslutet att inte betäcka Disa i år heller. Hennes drygt 1 år gamla dotter, Safira , och Disa själv verkar nöjda med upplägget så vi har inte lagt oss i. Nästa år hoppas vi att hästantalet har minskat och då blir det betäckning!

Nu har vi sju ridhästar (i höst blir det åtta med Divas sista avkomma, Sér. )Vår plan är att sälja Týri och  Magni.  Sedan har vi de fyra 5- och 6-åriga stona: Freyja, Týra, Sjódis och Saedis. Där blir det galet svårt att välja vilka som ska vara kvar.  Denni kom hem efter en ridtur för några veckor sedan och sa: Sjódis blir oxå vrålflott. Oj boj vilka i-landsproblem. Att den 7:e ridhästen (eller den första beoende på hur man ser det) Alisa ska vara kvar är säkert  till 99 %.

7 juli  Helt fantastiskt att kunna följa hela Landsmót hemma från soffan! Lite taskigt att vi sitter med nerdragna gardiner för att kunna se skärmen eftersom det är strålande sol och kokhett ute och de som är på Landsmót fryser i 8 grader och regn. Just nu spelar Sverige fotbollsmatch och då passar jag på att skriva till dig (som de riktiga bloggarna brukar skriva....). Snart börjar Landsmót igen. Vilka hästar! Vilka ryttare!  Har i fantasin köpt några.

Nu har jag skrivit och lagt ut Månadens tips. Kanske ett lite känsligt ämne den här gången

30 juni Före hösten 2017 hade jag jag aldrig kunnat rida med varken ett rakt- eller ett gummibett. Har försökt flera gånger. Provade ett våren 2016 som Denni tyckte var jättebra och det tycker flera av mina elever oxå. För mig och mina hästar funkade det överhuvudtaget inte.

I höstas ville Denni att jag skulle prova Bombers Flexible Mullen. Jag ville inte ens prova eftersom jag visste att det inte skulle funka. Gjorde det ändå motvilligt och tog med mig ett huvudlag med ett “vanligt” bett till paddocken eftersom jag skulle byta så fort som möjligt.

Döm om min stora förvåning när både Alisa och jag bondade med Flexibel Mullenbettet direkt. Sedan dess är det mitt absoluta favoritbett som jag använder mest på nästan alla hästar. Jag rider oxå med andra bett, men inte lika ofta.

Igår när jag red Alisa, Saedis, Sjódis och Týri använde jag Flexible Mullen på alla fyra. De första tre vet jag gillar det bettet skarpt, men det var spännande att få se vad Týri skulle tycka om det. Och han funkade super på ett rakt gummibett! Han var helnöjd!

Tänk om någon skulle säga till mig förra sommaren att ett rakt gummibett skulle bli mitt absoluta favoritbett: då skulle jag veta det var helt fel. Så kan det gå.

Saedisnov17b

Saedis är en kul typ som trivs med livet!

26 juni  Plötsligt händer det

Jag har tränat Diva och Sjórs dotter, Saedis, under en tid och hon är både riktigt rolig att rida och väldigt flott. Jag blir alltid glad av att rida henne. Dock har jag känt den senaste veckorna att vi inte utvecklas utan att ridningen fortsätter med en pigg, glad o busig häst som fräser runt med mig.

Saedis har vilat sedan i torsdags då hon fräste runt på vanligt manér med mig i sadeln. Igår dubbellongerade jag henne i ridhuset och i början skuttade hon runt utan att ta något på allvar, men i slutet tog hon sig samman och formade sig och travade runt i en balanserad trav i form. Idag hade hon blivit vuxen och lydde minsta vink och till det lika glad som vanligt. Vad hände? Trillade poletten ner i natt?

GLAD MIDSOMMAR

ÖNSKAR

IA & DENNI

19 juni  Är så glad över de hästar vi fött upp och alla fantastiska människor som köpt dem. Tittade precis igenom listan på hästar vi sålt under 20 år och alla köpare har vi kontakt med och de flesta träffar vi med jämna mellanrum. Senast i fredags var Rúna och Isidor här med sina ägarinnor. Som alltid kul att träffa “våra” hästar och extra kul när båda två går så himla bra. Tack Taina och Mia! Nästa torsdag kommer Jesús med sin ägarinna Gunilla fräsande hit från Gotland. De har kommit till Lindnäs varje år i 11 år i rad nu, minst en gång per år, som mest tror jag det var tre ggr på ett år. Välkomna!  Och i sommar väntar “släkträffen”  för nionde året i rad. Släkten är alltså hästar vi fött upp och deras ägarinnor (ibland även med respektive). Kul!

16 juni  Nu är Týri från Lindnäs hemma på på Lindnäs igen. Den underbara bilden på en enastående häst är tagen för 2 år sedan av mig.

6 juni Nu finns Månadens tips under fliken med samma namn. Handlar denna gång om träning av ryttaren.

Det är något helt speciellt med den här hästen. Hon är bara magisk!  Ibland blir det galet bra med hemmaavel. Hon är så vacker att man svimmar och rör sig som en gudinna. Nog med skryt.

6 juni  Enastående häst - olika långa läder

Jag fotade Freyja igen den 31 maj. Denni tycker att det är härligt att rida på gräset och ville fotas där. Jag gjorde iordning Freyja i stallet.  Vi tycker att hon är så snygg i min bruna sadel och bestämde därför att ta den. Det var då jag fick hjärnsläpp. Vi kan båda ha storlek M på lädrena. Jag har på kortaste hålet och Denni i mitten, men av någon outgrundlig anledning satte jag i sista hålet (så var det på min gamla sadel). Sen fick Denni oxå hjärnsläpp. Han märkte när han skulle sitta upp att lädret var för långt och kortade det två hål, men bara på ena sidan. Trodde väl att jag gjort rätt på andra sidan, eller jag vet inte vad han trodde? Sen red han med vänster stigläder två hål för långt som man kan se på alla bilder: droppad tå och sne ryttare. Måste känts konstigt. Jag upptäckte det när jag skulle rida och behövde ändra tillbaka lädrena till min längd. Vilka knasbollar vi är.

Týra Disudóttir från Lindnäs fotad den 25 maj.

Ovan: Vackrare form och bättre ljus. Nedan: Mer aktion och sämre ljus och en stolpe!

För 12 år sedan sa Pether Markne till oss att det är bra om hästar får “fisa ur sig” ibland. Tror det var ungefär så här han menade:

30 maj  Ända sedan Týra föddes några veckor efter hennes syster Freyja har hon “legat i lä”. Går lixom inte att glänsa bredvid Freyja. De har samma far och deras mammor är systrar och ändå är de så otroligt olika. Týra är varken lik sin mor eller far, hon är bara en kopia av faster Venus, snacka om jumping gen. Freyja ser ut som sin mor och rör sig som en blandning av mor/far och moster Disa. Elise, som var hos oss somrarna när dessa systrar var 1 och 2 år har alltid “hållt på” Týra, även Kia har ett gott öga till Týra, alla andra pratar bara om Freyja (inkl Denni och jag). Vi börjar misstänka att Týra kommer slå oss med häpnad.

Freyja har sitt huvud naturligt stilla i form när hon rids och suger så fint på bettet. Týra har inte tid med det, har alltid fullt med grejer på gång, rolig är hon oxå och pigg! Lever efter divisen: gör först (direkt), tänk ev. sedan. Förra sommaren galopperade hon mest i paddocken med långa tyglar och Denni i lätt sits på ryggen Jag tänkte att den hästen är för het för mig och var ganska nervös när jag skulle rida henne första gången. Självklart i rundpaddocken, och så gick det hur bra som helst. Hon är superpigg, men till det jättesnäll, så det var inga som helst problem. Och så gillar hon att skritta oxå, inte bara galoppera.  När jag skrivit det här texten, har jag skrivit Venus istället för Týra fem gånger och fått ändra. Har jag sagt att de är galet lika???

29 maj Blir roligt den dagen jag får möjlighet att fota Freyjas magiska steg.

 Freyja Divudóttir från Lindnäs fotad den 25 maj.

När fotografen ropar “Freyja” och man är svårt förtjust i  henne och dessutom har 10,0 i inkallning blir det så här. Gubben på min rygg verkar varken förtjust eller vara bra på inkallning.. Ok, jag skrittar väl hem med gubben då.

27 maj Känslan som jag fick när Freyja första gången tog de magiska stegen finner jag inte ord för. Jag var först att få uppleva de magiska stegen, det tog ett tag innan Denni fattade vad jag pratade om. Det tog exakt så lång tid som det tog innan han oxå fick känna stegen. Då fattade han. Jag har aldrig känt något liknande. Jag som inte har ett starkt säte och lätt blir framåtlutad har äntligen fått en häst som tar de magiska stegen när jag är lätt i sadeln och något framåtlutad - då börjar hon dansa själv. Ju mer man vill få fram stegen desto mindre får man. Smart att jag fött upp en häst som passar min sits Oxå smart att hon är född med en gudabenådad framdel och formade sig själv bara av att ridas. Tack till mina gamla tävlingshästar: mormor Freyja frá Tumabrekku och farmor Týra frá Enni.

22 maj Nu finns tiderna för det extra lektionstillfället torsdag den 28 juni under fliken “Utbildning” - “Lektionstider”.

16 maj Idag har jag lagt till ett extra lektionstillfälle: torsdag den 28 juni. 

12 maj Nu finns Månadens tips för maj ute. Handlar om det underbara och förödande betet. Jag älskar den här bilden på Skýr Så fin häst, så mycket sommar.

Fotot på finingarna har Viskas tidigare ägare Anki Kjörsvik tagit.

10 maj  Grattis till alla fina resultat!

Jonna och Viska har slagit till med tre SM-kval av tre möjliga! I GK, fyrgång och tölt. Dessutom ledde de båda uttagningarna och vann båda finalerna! Mats och Alfadís fortsätter att göra fina resultat och det gör Sofie och Fabienne oxå. Elin och Lakkrís vann båda tävlingarna de ställde upp i förra helgen!

Grattis till er alla och extra roligt tycker vi att det är att ni rider i Denni Prestige sadeln!

På bilden är Jonna och Viska på väg mot SM i full fart. Det blir mycket BoB för mamma Teres i år!

5 maj Nu har jag mejlat ut alla senvåren- och sommarens lektions- och kurstider till er som rider här. Kolla att dina tider stämmer, både i mejlet och här på hemsidan under fliken “Utbildning” och klicka där på “Lektionstider” (där finns bara torsdagslektionerna, tiderna för fredagkurserna kommer på onsdagen före aktuell kurs som vanligt under fliken “Kurstider”). Mejla mig om ngt inte stämmer. I förrgår gjorde jag och min kära underbara vän Karin en utflykt till Strömsholm för att lyssa och titta på detta:

“För friskare och rörligare hästar! Vill du lära dig hur du kan få din häst att bli smidigare och rörligare? Kom till Specialisthästsjukhusets Ridhus torsdagen den 3 maj. Mellan kl. 18.00-20.00 bjuder vi in till clinic med fokus på hästens rörlighet, hållbarhet och brukbarhet. Vår egen hästortoped Ulrika Norell Lundén, hästfysioterapeut Caroline Stenman och hovslagarmäster Rickard Svärd visar tillsammans hur du kan dra nytta av deras kunskap i din vardag.”

Vet. Ulrika Norell gillar jag skarpt: Mycket kunskap, klok, kärlek till hästen, lång erfarenhet och till det dessutom trevlig!

4 maj I veckan gjorde jag en spontanutflykt till Stockholm. Åkte direkt hem till min älskade Mamma och vi hade en underbar kväll på hennes balkong i strålande solsken. Dagen efter träffade jag bästa sötaste finaste Jenny i Kungsträdgården och fick se körsbärsträden blomma! Det har jag missat år efter år, men i år är vårens så sen att jag hann med för första gången.  Bilden är 7 år gammal, men symboliserar känslan när vi träffas.

26 april  Nu finns senvåren och sommarens utbildningsdatum under fliken Utbildning och klicka där på Utbildningsdatum.

24 april  Igår mejlade jag ut senvåren och sommarens tider till er som rider lektion här. Har du inte fått mejlet, mejla mig bums.

23 april Helgen var den första lugna på länge och det var verkligen välbehövligt. Vi passade på att köra ut sommarvattenkaren till 19 hagar. Bara tre hagar kvar. Och idag har jag till slut skrivit “Månadens tips” för april. Har oxå kommit på varför det går bättre för mig med ridningen nu. Dels är det för att jag 2012 började rida lektion igen efter nästan 10 års uppehåll (helt idiotisk, men jag prioriterade att arbeta och bygga upp en gård.) Så tack Pether, Tóni, Jói, Fredrik, Rebecca, Anders, Mette och Vignir för det! Dels beror det på att jag fick nöjet att träna Denni´s hästar: Divar och Sjór. Jag var huvudansvarig för deras träning under några månader och det var galet roligt och fantastisk nyttigt. Vilka hästar! Och dessutom så vältränade. Så tack Divar, Sjór och Denni! Annars har jag inte mycket att skriva om eftersom min skrivlust är nere på noll. Alltså jag har mycket att skriva om men ingen lust. Det kommer ändra sig.

18 april Tyvärr fortfarande galet mycket att göra. Det är bra att vara egen företagare för man kan styra sin arbetsstid själv dvs arbeta hela tiden. Mitt i all press som det kan var att vara företagare så är det otroligt kul att det fortsätter att gå så bra för mig med ridningen (kul för mig alltså). Denni såg Alisa igår för första gången sedan han fotade oss för snart en månad sedan. Vi red ut ihop och Alisa var så otroligt flott. Denni ville låna henne direkt för att tävla. Han har aldrig sett henne så fin. Förra torsdagen red jag i paddocken och tog sedan en mycket kort tur ut. Så ridbar och underbar tölt har jag aldrig ridit. Var tvungen att skritta direkt. Och idag red jag bara grundgångarterna. Gäller att inte suga ur den underbara karamellen utan ha den kvar. Alisa vilken älsklingshäst!

5 april Två fina ekipage som jag haft äran att följa slog till och vann sina klasser på World Tölten resp. Tölt on Ice. Stort grattis Felicia/Káinn och Mats/Álfadís - makalöst bra gjort! Bilder på kanonerna kommer. 

4 april  Tyvärr har det inte kommit så många nyheter här på hemsidan den senaste tiden. Jag har massor att skriva om, men just nu jobbar jag i princip all vaken tid. Hoppas att det blir mindre att göra i slutet av april.

GLAD PÅSK

ÖNSKAR

IA & DENNI

28 mars  Hemkommen efter en härlig och inspirerande resa till Island. FEIF seminarium på Hólar som var kanonbra och underbart umgänge och resesällskap.

 

21 mars Är inne i otroligt intensiva veckor. I lördags var vi på Agersta och Denni presenterade betten som han tagit fram tillsammans med Bombers. Som alltid på Butikens dag hade Agersta ordnat ett intressant program. På fm Marie Rhodin och hur man lättast kan se hältor och mycket mer. Andra gången jag hör den föreläsningen och den är så bra och Marie fantastisk. Därefter hade Erlingur en riktigt bra föreläsning följt av en lärorik clinic. Han red tre jättefina hästar, och häst nr två stack ut som en blivande världsstjärna. Och vad heter den hästen: Freyja såklart. Idag har Denni fotat mig och sötmojjan Alisa. Så nyttigt och roligt. Blir glad av att se bilderna och har nu så mycket att träna på.

14 mars Roligt idag med min sötmojja Alisa. Vi red ut tillsammans med Denni och Týra. Och han fick (en positiv) chock när han såg henne. Hon har verkligen aldrig gått så här tidigare. Har inte hört Denni så i gasen om någon häst jag ridit sedan jag red mormor Freyja på SM-96 i tölt T1.  Och det ju några år sedan, typ 22 och jag var 29 år .... och Freyja 14.

13 mars En riktig uppdatering på hemsidan har jag gjort i kväll. Gå till fliken Denni Design och gå där, uppe i högra hörnet, in på flikarna“Bett” och “Övrigt”. Mycket info kan jag lova.

Funderar ibland på om jag ska sälja Alisa. Tiden och orken räcker inte till. Men, hon är ju mitt lyckopiller så hon måste nog vara kvar. Kan väl inte sälja mer av min kärlek? Alisa har aldrig gått så bra som hon gör nu. Sedan igångsättningen efter vilan har vi en dålig ridtur och en halvdan, resten kanonbra. Det är nästan så att jag börjar tänka på att tävla. Ja, ni hör själva, jag är helt förvirrad, men sötmojjan blir nog kvar på Lindnäs.

9 mars Bombers/DenniDesigns bett

I helgen ska Denni och jag hjälpas åt med att lägga ut Bombers bett som är de har tagit fram tillsammans med Denni här på hemsidan. Loggan älskar jag, inte så konstigt eftersom den är gjord efter ett foto av älskade Divar som Michaela Bång tog när Divar och Denni fick 7,50 i T1 i maj 2016.

I veckan har vi fotat hästarna och det var väldigt kul! Roligt och märkligt nog fortsätter det att gå kanon för mig med ridningen. Hoppas hoppas att det fortsätter så resten av livet.

Älskade Kira har blivit 10 år. Helt otroligt vad tiden går. Nu önskar vi oss minst sex år till med vår tokiga, roliga, rara, smarta hund.

28 februari  Idag fyller Kira 10 år

Jag älskar gamla kloka hundar. Så glad för att Kira mår toppen igen och är lika busig som vanligt.  Och Denni sa nog att Týra blir vrålflott, inte är. Hur som helst, idag har jag ridit Freyja och jag tror att det är den bästa häst jag suttit på. Hon har inte kommit så långt ännu, men ger en helt magisk känsla. Idag var Anders Eriksson här igen och Magni och jag fick lektion. Riktigt bra att få lära sig av den bäste och vi hade gjort framsteg sedan förra gången. Sist ramlade en polett ner (äntligen).

23 februari Jag vet inte vad som hänt, men jag har världens flow med ridningen. Vi har sex hästar i träning, fyra Diva- och två Disa-avkommor. Och plötsligt bara funkar allting. Snälla gode gud låt detta flow stanna ett långt tag, jag vet allt om att inte ha flow och hur det känns att rida dåligt. Behöver inte träna mer på det.... Jag har tränat Týra ett tag och hon har börjat “dansa”. Denni provade henne häromdagen och kom hem och sa bara: hon är vrålflott. Det är inte ofta Denni öser ur sig hur fina våra hästar är så det var riktigt roligt. Hon är kul oxå den lilla stora “trollungen”.

20 februari Förrförra fredagen gick jag på en sitskurs i VBR, Vertikal Balanserad Ridning. En mycket bra kurs som arrangerades av Sussie Frode, Freyfaxi på Ad Astra Islandshästanläggning och  leddes av sjukgymnasten Lena Gunnarsson. Känns som en bra fördjupning av den kunskap om lodräta sitsen som jag fått genom åren. Lena är mkt skicklig inom biomekanik. Några saker att ta med sig som ridlärare: “Titta mellan hästens öron”, Ta tygeltaget i skulderbladet”, “Hästens rörelse startar i bröstkotan”, “Träna unilateral träning” (en sida i taget, på dig själv alltså), “Böjningen vi känner i hästen kommer från hästens ben”, “Självbärande och koordination före hastighet”, “Sitt mitt i bäckenbottenplattan” , “Sitt på liten yta”, “Inre sittben över innerbenen”, “Före lättridning - träna 3-punktsits med enhandsfattning”.  Under de här dagarna körde bästa Karin Westerlund mig och jag fick även bo över hos henne och Maja sötnos. Andra kvällen hälsade vi på Isa och Arezo och fick se deras nya fantastiska gård. Helt impad över deras renovering av huset!  Karin var så snäll att hon körde mig ända hem till min Mamma sent fredag kväll. Tack! Lördagen tillbringade jag med min älskade Mamma och avslutade med att fira 17-årig bröllopsdag på Lindnäs med Denni. Klart bra dagar!

16 februari Här kommer utlovad bild på Alisa utan boots i början av fotningen. Läs gärna texten under bilden nedan (om bootsen). Igår tror jag att jag red den bästa och mest hisnande arbetstölt jag någonsin gjort. Och det på Freyja Divudóttir. Efter typ fem meter gjotde jag övergång till trav. Vilken upplevelse! Heja Freyja, Diva och Týri!  Förra veckan var jag på sitskurs, mer om det sen - nu dax för heldag med lektioner med lock för båda öronen. Men jag ska ju prata och inte lyssna, eller hur är det egentligen?

14 februari. I förrgår fotade vi Alisa och Magni.  Jag tror att det är första gången Alisa har på sig boots (förutom avelsboots vid visningen). Jag har i varje fall inte haft boots på henne och antagligen inte Denni heller. Alisa fyller 10 år i år och då är det väl bra att prova att rida med boots. På bilden rider Denni arbetstölt med boots, ikväll ska jag lägga upp en bild utan boots. Vi satte på dem efter halva fotningen.

6 februari Nu väntar vi på svar från FEIF angående TiH. Pirrigt. Förra veckan var Anders Eriksson här och hade en dubbellongering/tömkörningslektion för mig. Så bra! Vilken lyx att ha den mannen som granne. Summa sumarum för Kira är att hon hade två elakartade tumörer som hittades vid den första operationen i höstas. Vi tror och hoppas att de är helt borta nu och att de bara var småelaka. Och att hon lever tills hon blir 16 år som jag skrev förra veckan.

Månadens spåniga tips är nu inlagt under fliken “Månadens tips”.

Diva did it again!  Denni did it again! We did it again! Igår red jag Freyja Divudóttir. Sist jag red henne var i höstas och då tog hon bara typ 3 töltsteg. Nu dansade hon runt med mig med en underbar bak- och frambensaktion i en härlig form, pigg, glad och avslappnad. Tack mormor Freyja och farmor Týra!

2 februari  Idag hoppas vi att FEIF är

positiva till TiH. Håll tummarna för TiH och oss

31 januari  Kira mår bra!

Tack till alla er som frågat hur det är med Kira. För tre veckor sedan opererades hon. För två veckor sedan kom de sista blodsdropparna från op.såret. För en vecka sedan togs stygnen bort och idag slapp hon tratten! Proverna från de två sista knölarna var dessutom godartade. Klart åt rätt håll! Om 28 dagar fyller vår tokiga, busiga, roliga, älskade och kärleksfulla hund 10 år. På bilden är hon bara tre år. Nu hoppas vi på sex friska år till (minst).

24 januari Nu har jag ridit alla hästar vi har på stall, dvs alla ridbara hästar vi äger förutom gamla Disa såklart (jo, jag red henne för ca 10 år sedan). Jag är alltid om mig och kring mig innan jag rider på unghästarna. När jag till sist gör det brukar det gå bra, inte konstigt jag har ju både livlina och säkerhetsbälte. Vilket innebär att jag alltid rider de första gångerna i rundpaddocken trots att Denni redan rider ut med dem. Jag tar det säkra före det osäkra, är omständigt, men funkar för mig.

Sjódis vet vad hon vill, vilket är helt naturligt med de föräldrarna (Disa och Sjór). Hon är så bestämd att man börjar skratta. Och modig. Skönt. I morgon ska jag fortsätt att träna sidförande skänkel med henne, vilket hon tycker är en urbota korkad uppfinning -  när man kan gå rakt fram och stanna. Hennes storasyster Týra Trollunge (Disa och Týri) är riktigt rolig, har humor. En helt annan typ av häst: snabb i benen och huvudet och har aldrig riktigt tid att tänka klart.  Sjódis tänker först och gör ev. sedan, Týra gör först och tänker ev. sedan. Týra brås på sin farmor Týra tycker jag. Och väldigt lika faster Venus. Kallade henne senast idag för Venus.

Älskade Divar, på bilden 2 år gammal.

Alla vintern och vårens torsdagslektioner

finns nu inlagda under fliken “Utbildning” - “Lektionstider” Kolla att dina tider stämmer. Mejla mig direkt om så inte är fallet.

18 januari  Idag är det exakt 1 år sedan

Divar lämnade Lindnäs, känns som igår. Kärlek går att köpa (eftersom man kan köpa hästar), synd bara att kärlek går att sälja. Det är för väl att Divar mår bra och så älskad av de som har hand om honom sedan han åkte. Det gläder oss.

Kira (och vi) hade ett bakslag i helgen när

hon började blöda igen. Det vände som tur är i måndags och sedan dess har det varit lugnt.  Nu får det fortsätta åt rätt håll så att sötnosen slipper tratten snart.

13 januari  Nu har även Divas dotter Freyja kommit in på stall. Milda moses x 3, hon är unik!

12 januari I förrgår opererades Kira för andra gången. Nu togs resten av den första juverraden bort och nästan hela den andra. När vi kom hem på eftermiddagen efter ingreppet trodde jag att vi skulle förlora henne. Berodde nog på att jag fick en chock av allt blod som jag helt missat på hemvägen. Så här skrev jag till en vän om dramat:

“Kira är op. igen. Nu är nästan hela båda juverraderna borttagna. Hon blödde så mkt när vi kom hem att jag trodde att hon skulle förblöda och jag fick en chock. Men efter en blodig bil, ett genomblodigt lakan som vi virade runt hela kroppen och bandage på det slutade det att blöda. Lakan två bara lite blod. Men, vilken chock att öppna bilen för att bära in den lilla sötnosen och då upptäcka allt blod. Jag märkte inget när jag körde hem (ca 1 timme). Hon sov bara och under henne rann blodet.
Nu har det gått två dar och hon är lika glad som vanligt med kroppsstrumpa och tratt. Första svansviftningen kom dagen efter op. Ingen svans som viftade på själva hemska dagen.”.

Just det där att svansen inte gjorde en enda vift tog jag som ett riktigt dåligt tecken. Kira tycker t.ex inte om den dagliga tempen (försöker göra sig osynlig när hon ser att jag närmar mig termometern). Ändå viftar hon på svansen hela tiden när jag tempar henne.

Veterinären som opererade Kira var verkligen bra. Jag fick tag i henne när jag var i chocktillstånd och efter det ringde hon tre gånger på kvällen med jämna mellanrum för att kolla hur det var med Kira. Sista samtalet kom sent på kvällen och då hörde jag henne säga till Denni: känns det lugnt nu inför natten? Hon förstod vår oro fast jag inte grät och försökte vara lugn och saklig när jag pratade med henne. Nu hoppas vi att vår älskade tokiga roliga kärvänliga hund lever i sex år. 16 år skulle sitta fint.

Freyja SM-96b

Freyja SM-96. Foto: Björn Jerdborg

Började idag träna Divas döttrar:

Alisa och Saedis, efter höstvilan. Milda moses vilka hästar, tack älskade Diva!

8 januari  Vintern och vårens

utbildningsdatum finns nu under fliken “Utbildning” här till höger och klicka där på “Utbildningsdatum” längst upp till höger. Mejla mig bums om du rider lektion här och inte fått mitt mejl med datumen!

4 januari  Månadens tips klart!

Den här gången handlar det om ett träningsupplägg som jag hade när jag tränade Freyja 1995 - 1996. Kort beskrivet gick det ut på att vi hade ett “töltfritt” träningspass per vecka. Gå gärna in under fliken “Månadens tips” och läs.

3 januari  Nu börjar jag äntligen bli frisk, Denni (som blev sjuk först) hostar fortfarande som en gammal.... I dag började vi ta in hästarna efter deras höstvila. Den blev i år lite längre än vad vi tänkt, men det har gått prima eftersom det ändå varit höst ute. Och vi tränade lite längre på hösten än vi brukar. Så summa summarum blev det ju riktigt bra och vi passade in vår sjuktid perfekt i tiden: nästan inga åtagande och inga hästar på stall. Bara sköta 15 hästar på lösdrift. Nu på fredag, den 5 januari, har jag årets första kurs. Varmt välkomna kära elever! God fortsättning önskar IA

 

Gott Nytt År

önskar

IA & Denni

Bilden på älskade Divar och mig tog Denni söndagen den 15 januari, tre dagar senare åkte Divar. Åh, vad jag saknar honom. Fattade först när han var tingad att han var MIN häst.

26 december Får skylla på att vi båda varit sjuka hela julhelgen (o är fortfarande) när jag skrev att vi firar vår 23:e förlovningsdag. Ska var den 24:e förlovningsdagen. Har ändrat nu.

Idag firar vi vår 24:e förlovningsdag!

Till vår familj, släktingar vänner, elever, kunder, fölägare, hästköpare, leverantörer och samarbetspartners:

 

God Jul

och

Gott Nytt År

önskar

IA & Denni

 

På bilden är två av de 30 (!) ljusen som vi fick stöpa. Vilken kanongrej att göra med kära vänner. Kan varmt rekommenderas.

Hur söta är vi i våra förkläden? Måste nog fota mina ljus och sätta in bild här på hemsidan.  Tänk att jag har så fina vänner, det gläder mig varje dag. Och jag har fler nära kära vänner, men de bor lite för långt från Stockholm.

21 december  Årets tjejträff!

Tillsammans med Karin, Kia, Kicki och Jenny stöptes superfina ljus! Vi var alla lätt chockade över hur fina våra ljus blev. Det sista en av oss fick höra innan avfärd var att ljusen kommer bli tjocka och sneda och du kommer att bränna dig. Inget av detta stämde. Kvällen avslutades på restaurang med supergod mat och underbart sällskap! När jag kom hem efter en helg i Stockholm var alla boxar utmockade (den årliga utmockningen). Och dessutom på rekordtiden 2 timmar. Stort tack till Viktoria & Viktor för den bedriften. Härligt att umgås med Mamma i stan och få ett SMS från Denni där det står:  det är klart!

12 december Förra onsdagen begav jag mig till Stockholm, sov över hos min vän Karin. Hon bor nästan på Arlanda! Perfekt när flyget mot Östersund går i ottan. Tillbringade två fullspäckade dagar på Wången i egenskap av min roll som Utbildningsråd för Hippologen. Jag delar rollen med bäste Thorvaldur. På travet är det Nils Ronéus och Torbjörn Jansson som är Utbildningsråd. Mycket roligt att arbeta tillsammans med tre så kompetenta herrar. Att komma till Wången är som alltid fantastiskt! Just nu ska jag börja skriva vår rapport till Hippologenheten.

Nu har jag satt ut Månadens tips för december. Älskar den här bilden på Skýr och mig. I det ögonblicket hade jag bra koll på bogar, grindar, huvud, öron, ja faktiskt på alltihopa, härligt!! Och ja, på mig själv oxå.

6 december  Jätteroligt med det stora intresset för nya Bombers Icelandic Range som Denni tagit fram tillsammans med Bombers. Under Friends hade Team Denni Design sitt första möte. Mycket spännande på G! Mötet avslutades med att vi gick till KRAFFTs monter och fick  KRAFFTs treat, deras nya foder Performance Low Starch med bara 4 % stärkelse. Mycket intressant foder för islandshästar och värecheckar. Tack KRAFFT!

Fredag den 1 december och lördag den 2 december kommer Denni vara i Karin Åbergs monter på Friends Arena och presentera Bombers nya bett för islandshästar.

29 november Denni Design presenterar tillsammans med Bombers: Bombers Icelandic Range, dvs en bettkollektion framtagen för islandshästar! Jag älskar “Flexible Mullen”. Trodde aldrig jag skulle hitta ett rakt bett som jag kunde rida med, men det gjorde jag!

Anna-Lena Berg, Hremsa och jag vintern 2010.

Extra kursdag insatt på trettondagsafton

Efter önskemål har jag satt in en extra kursdag fredagen den 5 januari 2018. Du som rider här anmäler dig som vanligt via mejl till mig.

Jag brukar säga att man ska “ta” på sina elever. Känns väl sådärkorrekt i dessa dagar.  På bilden visar jag Anna-Lena Berg hur jag önskar att hon ska ta tygeltagen: avslappnade handleder, vinkel i armbågen, släpp ner armbågen och lyft mjukt upp handen, isolera armarna från kroppen och resten av hjälpgivningen.

 

20 november Nu är jag hemkommen efter min insats som lärare, tillsammans med Heléne Blom, för den andra veckan av Ridlärare 1 utbildningen på Bärby. Allt har gått makalöst bra: perfekt lärarkollega, duktiga och härliga elever och bästa platsen där allt är möjligt. Inte glömma den bästa av vänner, själva ägarinnan av Bärby: Jenny. Alla våra hästar vilar och vi passar på att ta tag i annat som behöver göras, t.ex mocka ur bäddarna i stallet.

Min älskade underbara energiska och duktiga syster har av Svenska Ridsportförbundet utsetts till årets eldsjäl! Megagrattis bästa bästa Frida - så välförtjänt!!  Både Hippson och Ridsport har uppmärksammat Fridas fina utmärkelse på deras webb och även Svenska Ridsportförbundets webb såklart: www.ridsport.se/Svensk-Ridsport/Nyheter/2017/11/Frida-AretsEldsjal

12 november Sjódis Disudóttir och Saedis Divudóttir är väldigt lika. Inte så konstigt eftersom deras mammor är systrar och båda har Sjór som far. Jag har under sommaren jobbat med dem från marken. När de kommit så långt att Denni suttit på dem en gång (vilket gick bra) åkte de till Erlingur och Antonia där träningen fortsatte. Tack för god omvårdnad och hantering! Sedan jobbade Denni med dem i några veckor och så avslutades träningen med att jag fotade. Saedis rörde sig mest i tölt med stor aktion under uppväxten, när hon skoddes började hon trava mer och nu växlar hon själv mellan tölt och trav. Sjódis rör sig i grundgångarterna och är enligt Denni väldigt härlig att sitta på  - “det är så mycket häst framför en”. Vi tycker att båda två är mycket lovande och spår dem en lysande framtid.

8 november  Helt galet 1 - i lördags var det 2 500 personer inne på vår hemsida, på en dag! Helt galet 2 - nu har jag fotat fem av stallets sex hästar och det är verkligen galet hur fina de är allihopa. Alisa är inte fotad nu, men vi vet ju att hon oxå är fin. Om tvåriga Sér Divuson och fölet Safira Disúdóttir oxå är fina, vilket vi tycker att de är, så har vi bara fina hästar. Hur gick det till? Tack Týra och Freyja!

6 november Efter kontakt med min vän Åse i lördags har jag nu uppdaterat “Månadens tips” för november: “En häst ägnar sig åt födosök ca 14 - 18 timmar per dygn enligt forskningen”. Fortfarande tror jag många blandar ihop äta med att leta foder.

Här kommer en rolig historia: En av mina elever som är både ambitiös och duktig brukar rida med två av sina hästar på lektion för mig. Hästarna blev tyvärr tjockare och tjockare. Och jag klagade över det. Då eleven är väl insatt i fodring och vill sina hästars bästa hade hon börjat använda nät som hon la hösilaget i. Då skulle ju hästarna inte hinna äta så mycket. När hon svarade mig för tredje gången att de har nät och hur bra det var och jag samtligt bara ser hästar framför mig som går upp i vikt (och detta är mitt i vintern, kan inte ens skylla på sommarbete) så tänkte jag att jag måste ändra “ingångsläget”.

Eftersom varken  jag eller min elev tillhör det trådsmala släktet så sa jag: vad tror du händer om du sätter oss i en glasstårta med liten tesked i näven? Innan hon hann svara sa jag: vi kommer äta upp hela glasstårtan genom att öka farten och antalet skedar vi får i oss. Och nu satt det som en smäck – min elev, som har en härlig humör började gapskratta, och det gjorde jag med. Hästarnas vikt vände och till sommaren var de bara lite överviktiga.

3 november Idag fotade jag Freyja Divudóttir första gången med ryttare på ryggen. Hon är och kommer bli enastående! Är så vacker att man ramlar omkull, är född i form och det känns som man flyger när man rider henne. Snacka om komfort. Nu är hon töltsatt. När jag red henne för några veckor sedan tog hon bara några få steg i “töltskutt” och nu töltar hon - härligt! Och vilken tölt sen.....

Man kan säga att Freyja nästan är samma häst som Divar: samma mor, Diva och Freyjas far Týri från Lindnäs är Divars bror. Divar och Týri har samma far, Ómi från Stav. Och som kryddan på verket är Freyjas mormor: världens bästa Freyja och hennes farmor ljuvliga Týra frá Enni, dvs våra stamston möts i Freyja. Kan det bli bättre?

2 november Här finns andra delen av Hippsons reportage om Anna och Will Rogers utmärkta clinic på Hogsta den 24 september: www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/sa-far-du-hasten-mindre-tittig.htm

25 oktober En helt otrolig sak till: våra stamston Freyja och Týra har gett oss fyra till kanonston! Hur är det möjligt? Tack älskade Freyja och Týra för Týra, Freyja, Saedis och Sjódis! De två första är fem år och de två sista fyra år. Framtiden är ljus på hästfronten (igen).

19 oktober Igår hände ngt otroligt (i bettvärlden otroligt i varje fall...). I minst tio år har jag hört hur bra det är att rida på rakt bett för hästens mun. Jag har försökt, men det funkar bara inte för mig. Förra våren kom Denni hem med raka gummibett som han red Divar och Sjór på och var helt lyrisk. Han sa att jag måste prova - de funkade inte alls för mig. Nu har vi haft ett rakt bett hemma i flera månader som kommer ingå i Denni´s Bombers bettkollektion. Jag provade inte det förrän igår eftersom jag nästan gett upp kombon IA och raka bett. Så när jag satt upp på Alisa igår med rakt bett var jag mkt skeptisk. Tänkte rida ut, men började i paddocken (så att jag kunde byta bett). Och vad händer: det funkar hur bra som helst! Tar samma raka bett till Magni och samma resultat. Han var dessutom klart bättre på det raka bettet. Kul!

15 oktober Nu har jag haft lektioner/kurs i tio dagar i rad. Började med tre dagar med lektioner hemma, fortsatte med Ridlära teori II på Bärby i två dagar och “toppade” med fem dagar Ridlärare I utbildning, den oxå på Bärby. Allt har gått strålande och de sju dagarna på Bärby var intensiva och inspirerande. Nu har jag äntligen landat hemma och ska jag ut och rida i solen. Det var den här kanonclinicen vi deltog i för några veckor sedan på Hogsta: www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/dressyr-ar-lika-mycket-en-mental.htm

5 oktober Kul att Ishestnews uppmärksammar vår clinic:ishestnews.se/svensknyheter/island-vs-dressyr-en-clinic-som-visade-pa-likheterna-snarare-an-motsatserna  Oxå roligt att alla ryttare på clinicen red i Denni Prestige sadeln. Och allra roligast: Alisa går så bra nu att jag blir helt lycklig. älskade häst. Jag brukar ju instruera mig själv och idag kunde jag även berömma mig själv när jag red. Tack Freyja för Diva och tack och Diva för Alisa!  Nu är det 30 år sedan jag första gången mötte hästen i mitt liv, Freyja. Åren går, men Freyja förgyller fortfarande mina dagar .

Elin tackar Lakkrís för dagens bravader.

2 oktober  Clinic med Anna & Will Rogers

Dagen efter vår clinic hade Anna & Will clinic . Makalöst bra. Bland det bästa vi varit med om. Fattar inte varför det inte var knökfullt på läktaren. Ni som inte var där missade verkligen något. Google dem då istället! Nu!

1 oktober  Superduktiga Elin & Jonna

avrundade säsongen på topp förra helgen. Jonna och Viska vann båda sina klasser och slog till med 6,67 i T8:an. Två domare kom ut på 7,0! Elin och Lakkrís blev klubbmästare och fick Feather Prize! Stort grattis båda två! Oxå kul att “mina” duktiga elever rider i Denni Prestige sadeln.

28 september  Nu är clinicen genomförd och vi är glada, nöjda och trötta efter helgens äventyr.  Igår åkte vi till Johanna och jag red lektion för Vignir med Alisa. Först beskrev jag vad jag ville ha hjälp med och sedan visade jag det (det syntes).  Därefter red Vignir Alisa och sedan red jag lektion. Bra upplägg och mycket bra instruktion. Alisa är en sötnos och jag blev stolt när jag såg henne.

21 september  Tack till  SIF och den som

nominerade mig till den fina utmärkelsen!

20 september  GULD till mig på SM!

Efter 31 års ideellt arbete i SIF fick jag stolt ta emot SIFs guldutmärkelse under Ryttarfesten på SM i år! Sist jag fick guld på SM var 1988 och den gången tillsammans med världens bästa Freyja i tölt T1. Jenny fick oxå SIFs guldutmärkelse i år . Jätteroligt att vi fick silver tillsammans vid SM 2000 och nu även guld samtidigt!

Vi fick det framörallt för våra insatser inom utbildning där vi har varit med och arbetat fram SIFs hela utbildningssystem som fortfarande används, inte bara i Sverige. Det kan vi vara mycket stolta över. Göran Häggberg var prisutdelare och den fina bilden tog Agneta Rolf.

13 september Tiden skenar och nu är även extrabiljetterna slutsålda till clinicen. Denni har varit borta i nästan 10 dagar. Det började med bettclinic på Equality Line på Hammarö i månadsskiftet. Dit reste Kia och Elin oxå och tog med sig fina Fína och läckra Lakkrís som båda deltog på clinicen och fick prova olika Bombers bett. Direkt efter det till den stora stora hästmässan Spoga i Tyskland och sedan hästmässan i Upplands Väsby. Jag har varit hemma och tränat våra sex fina hästar.

Update: Kira är fortfarande skendräktig och därför har vi inte ännu kunnat boka tid för operation. Disa och Safira har fått sällskap av Katarinas fina Glaeda och hennes härliga föl Vilja - en mycket fin och harmonisk liten flock.

8 september Nu har Hogsta släppt extrabiljetter till vår clinic lördagen den 23 september eftersom det blev slutsålt i ett nafs. Klicka in här om du vill delta på vår clinic:billetto.se/e/island-vs-dressyr-med-ia-denni-och-rebecca-mauleon-biljetter-210593

Älskade Freyja och älskade Týra på SM-96 resp SM-94. Foto: Björn Jerdborg

6 september När jag skrev till en vän vilka hästar som vi har i träning, kom jag på att av de sex hästrarna är fyra är efter Diva och två efter Disa. Vilket gör att de allihopa är barnbarn till världens bästa Freyja! När jag mockade lite senare (man tänker ju så bra då) kom jag på att två av dem dessutom är barnbarn till Týra. Dessa älskade hästar!

4 september  Idag har uppdaterat Månadens tips med lite mer text och även fyllt i höstens lektionstider under fliken “Utbildning” och klicka där på “Lektionstider” uppe i högra hörnet. Ska du rida lektion någon torsdag i höst - kolla direkt att dina bokade tider stämmer. Om inte, mejla mig bums.

1 september  Äntligen fick vi några dagar ledigt den här sommaren och då passade vi på att åka till Västkusten. Vi stoppade flera gånger på vägen för att Denni skulle visa sin sadel för några som ville prova den. Så man kan säga att det en kombinerad jobb och semesterresa. Vi bodde hos våra underbara vänner Lena och Krister och på hemvägen hos lika underbara Åse. Så kul att ses, äntligen på det oxå! LoK bjöd på en supergod födelsedagsmiddag på fredgagen dit även Åse och Gösta var bjudna. Lördagen tillbringade vi på EM mitt i Göteborg - hur häftligt som helst. Först fyrspannen i Slottskogen och sedan Lina Dolk som gjorde succé med Biggles och avslutade med kürfinalen. Klart en bra dag!

På hemvägen besökte vi Orust och vårt f.d. sommarställe som jag tillbringade somrarna 79, 80 och 81 på. Det var dit vi körde min första islandshäst, Hrimnir, när vi köpte honom den 10 augusti 1980. Vi hämtade Hrimnir på  Jordhammar några mil bort där han tävlat NM i tölt debutant och fyrgång debutant med Johan Häggberg i sadeln. Utveckligen går framåt, på den tiden var även lätta klasser med på NM och det var bara att anmäla sig och alla fick plats. Hrimnir släppte vi i en hage med kor som Denni och jag gick till nu. Vilken fin hage och så lätt det var att ha häst då. Tänkte inte på någonting känns det som och Hrimnir mådde prima. Stort tack till Taina och Rebecka som passade vår gård!

23 augusti  Plötsligt händer det är helt fel rubrik för det här inlägget. För nästan 8 ½ år sedan ringde jag en nära vän och frågade om vi skulle starta en viktklubb ihop. Hon sa ja och sedan dess har vi kämpat. Varje fredag mejlas resp. vikt och viktnedgång till varandra. Det betyder närmare 450 viktmejl. Och förra veckan nådde jag det viktigaste målet: för första gången på 23 år är jag normalviktig och 18,6 kg lättare. Underbart! Mitt största mål är minus 3,1 kg till sedan är jag nöjd. Tack älskade vän för din hjälp och nu fortsätter vi att hjälpa varandra i mål!!

Lördagen den 23 september kommer vi ha en clinic i samarbete med Hogsta. “Island vs Dressyr med Ia & Denni och Rebecca Mauleon. Gå in via länken här och läs mer om själva clinicen och hur du anmäler dig. Jätteroligt att biljetterna går åt som smör i solsken. billetto.se/sv/e/island-vs-dressyr-med-ia-denni-och-rebecca-mauleon-biljetter-210593

19 augusti  Nu har jag mejlat ut höstens utbildningsdatum. Rider du lektion här på Lindnäs och inte fått det mejlet - mejla mig direkt. Kolla gärna din skräppost först - där kan mejlet ligga.

Mycket spännande på G!  Den 31 juli föreläste Denni ocm hans “Sadelresa” med Prestige och Equality Line på Hästhuset i Gnesta. Jättekul med det stora intresset - lokalen var proppfull. Tack LRF/Malin, Hästnäringen i Sörmland för inbjudan. Denni har oxå varit hos Johanna Elgholm två ggr efter SM och haft föreläsning, båda gångerna inför 14 stycken ridlägerdeltagare.

Lördagen den 19 augusti är det dax för föreläsning/sadel och bettprovning tillsammans med Monica och Ingela från Bett och Sadlar hemma hos Madelen på Ödegården strax utanför Linköping. Anmäl dig till Madelen. OBS - begränsat antal platser.

Boka in lördagen  den 23 september - då smäller det! Vi ska ha clinic i Stockholmsområdet som vi ser fram emot. Mer info kommer.

12 augusti Elin red i GDT och inget annat. Lite svårt tycker jag att hålla ordning på alla klasser nuförtiden.

10 augusti Jonna o Viska har SM kvalat i Gaedingakeppni förra helgen i klassen GDK barnklass på finfina poängen 8,27, kvalgränsen är 7,65. De ligger 3:a på den poängen i Sverige just nu på rankinglistan. De vann dessutom finalen i klassen på 8,28. De red även beautytölt där de kvalade till A-final (de var enda juniorerna bland de vuxna). Stort grattis Jonna och Viska! Och tack mamma Teres för den här raden som värmer mycket:“Tänkte det var roligt för dej att veta då du är en stor del att Jona o Viskas framgångar.” De fina fotona har Teres och Viska förra ägare, tillika Jonnas tränare, Anki tagit.

Elin har oxå SM-kvalat sina två egenuppfödda hästar, Lakkrís och Fína, i GDT. Den senare med råge! Stort grattis Elin!

Ryktet säger att Rasmus gjorde mycket bra ifrån sig på Lag SM och vann  bla. en klass! Stort grattis Rasmus!

7 augusti  Har fått svar på Kiras prover och hon har inte diabetes och urinprovet är normalt. Vilket vi iofs trodde, men bra att veta att hon inte har en trippeldiagnos utan bara en dubbel. Räcker bra tycker jag. Nu väntar vi på att hennes skendräktighet ska gå över.

Ledsen och orolig.  Jag har misstänkt att Kira har fel på livmodern som flera av er vet. Har tagit massor av prov på hennes blod och inget har visat ngt annat fel så idag var det dax för UL av livmodern. Tyvärr visade det sig att älskade Kira har konstant livmoderinflammation och dessutom en pytteliten (mindre än en ärta) tumör vid ett juver. Är den godartad är det inga problem, men om den är elakartad..... Så fort hennes skendräktighet (som hon typiskt nog har just nu) är över ska tumören, juvret och livmodern operas bort. Då får vi veta läget. Tog oxå ytterligare ett blodprov och urinprov. Hemskt att vänta. Det är första gången Kira är sjuk under hennes 9 år och då var hon tydligen tvungen att ta i ordentligt. Hon uppförde sig exemplariskt förutom när hon låg på rygg i skumgummimattan och fick iskall (tyckte Kira i varje fall att den var) gele på den nyrakade magen. Då skrev hon så att taket lyfte för att sedan var helt lugn igen. När jag kom hem och berättade det kunde Denni inte förstå varför de inte värmde upp gelen innan hunden får den på magen. Får väl fråga det nästa gång.... Veterären på Katrineholms djursjukhus var underbar. Jag fick väldigt  stort förtroende för henne. Imorgon ringer hon och lämnar provsvaren. Hoppas att det inte är fler fel på sötnosen.

28 juli Jag har uppdaterat stycket om hur du kan skräddarsy din egen Denni Prestige sadel. Hade smugit sig ett litet fel ang. specialfärger.

27 juli  Safira vill ha en kompis!

Vi letar efter ett sto med stoföl (helst) som vill bilda en liten flock ihop med Disa och Safira. Ser gärna att stofölet växer upp med Safira om det fungerar bra. Stoet ska vara normalt - lättfödd (eftersom Disa är extremt lättfödd, dvs inte pga betestillgången, vi har mycket bete), lätt att fånga, inte ha eksem eller behöva täcke och i övrigt frisk och sund. Hör av dig om du har ett sto med föl som vill flytta till Lindnäs. Mejla till info@iaodenni.nu
 

Tillägg: tanken är alltså att stoet och fölet kommer nu och att stoet sedan lämnar Lindnäs när fölet ska skiljas av och att fölet stannar på Lindnäs och växer upp med Safira.

26 juli Är väldigt glad över det fina mottagandet sadeln Denni Prestige har fått. På drygt en vecka kommer Denni har varit med på sex sadelprovningar. När han åker ut på sadelprovningar gör han det tillsammans med sadel- och bettutprovarna Monica och/eller Ingela från www.bettochsadlar.se vilket känns mycket bra.

25 juli Shit pommes frites plötsligt händer det. Jag har fortsatt att rida i provsadel 2 trots att vi fått nya sadlar - varför är jag alltid sist på bollen? Idag bestämde jag mig för att jag skulle välja sadel till mig själv (typ 3 månader senare). Och är helnöjd efter ridturen på min underbara Alisa i min nya sadel.  Visade sig att jag är fullkomligt normal (...), dvs en 17/34:a med M-kåpor och svart med bruna detaljer och vitt bakvalv. Nu undrar jag varför jag inte gjort det här lite tidigare, men om jag känner mig rätt kunde det hänt att jag väntat ännu längre.  Och jag älskar min nya sadel!

Felicia och Káinn. Foto: Denni

Jonna och Viska. Foto: Töltaren

24 juli Lite sent kommer ett stort grattis till mina duktiga elever på SM! Felicia och Káinn gjorde en strålande T2 uttagning och landade på över 7! I finalen knep de silvret. Felicia tog oxå både medalj och fin placering med sin femgångare. Jonna och Viska gjorde två uttagningar som resulterade i två A-finaler. Fick med sig två medaljer hem! Ellinor och Arwen fick två godkända tider på Ellinors första SM- bra gjort! Stort grattis alla tre. P.S Blir nöjd och stolt när jag ser mina elevers sitsar. D.S. 

18 juli  Idag är det 6 månader sedan älskade saknade Divar lämnade Lindnäs. Hur mycket kan man sakna en häst? Ska snart skiva om beslutet att sälja Divar och hur nära det var att han blev min ridhäst och stannade på Lindnäs. Vet oxå att Divar har det bra vilket känns skönt. Det är han verkligen värd.

Över till något roligare: övre stallet är fullt med Lindnäshästar i och med att den årliga “släktträffen” pågår för fullt. I år är det 7:e året i rad och vi är glada och tacksamma att vi har så underbara hästköpare. Nu ut och hålla lektion!

12 juli Äntligen har jag satt ut information om Denni Prestige sadeln här på hemsidan. Kika in här: www.iaodenni.nu/html/sadel.html . Verkligen roligt att så många tycker om loggan - den har Denni gjort själv!

 

Denni Prestige sadeln på SM 2017!

Under SM kommer följande återförsäljare ha Denni Prestige sadeln med sig i sina montrar - Eva-Karin Bengtsson - Dalhems Tölt och Pass, Monica Andersson och  - Ingela Reinholdsson - Bett och Sadlar, Karin Åberg - Firma Karin Åberg, Lennart Petersson - Hestbolaget och Johan Olsson - Hestamann Ridsport. Jag kommer under SM besöka dessa återförsäljare och svarar gärna på ev. frågor om sadeln. På söndag kommer vinnaren i V1, senior, Young Rider och Junior få det fina ylletäcket från Dy´on sponsrat av Denni Design.

Káinn, Felicia och jag förra veckan vid genrepet inför SM- de dansade fram!

SM ÄR IGÅNG!

Bästa klubben Eidfaxi arrangerar SM i år tillsammans med Sleipnir, på vår kanonanläggning i Sundbyholm. Denni Design är  stolt grensponsor i fyrgång V1 för seniorer, young rider och juniorer. Denni är på plats för att följa tävlingarna och marknadsföra sadeln Denni Prestige.

Felicia & Káinn och Jonna & Viska kommer rida i A-finalerna. Och Ellinor Berg rider egenuppfödda  Arwen i passgrenarna. På söndag ska jag vara på plats och heja på mina superduktiga elever. (vågar inte riktigt lämna gården idag innan vi vet att elen fortsätter att gå som den ska). Önskar er stort lycka till - alla tummar hålls!

Megagrattis (liite i efterskott) till Felicia och Káinn som numera kan titulera sig Östsvenska mästare i T2!

Nu ska jag gå ut i stallet och träna mina sex finingar: Alisa; Magni, Týra, Freyja, Saedis och Sjódis.

7 juli Igår lagades elen. Himla bra eftersom den troligen hade slutat att funka mkt snart (typ igår). Att få ihop kabelfelsökaren, elektrikerna och grävmaskinisten tog några dagar.  Igår kunde allihopa och det är underbart att  ha el igen. Gårdsplanen ner till ridhuset (backen) blir sig lik om ett år, eftersom det nya materilaet måste sätta sig innan vi kan köra på topplagret. Värre saker har hänt.

2 juli Vet nu att elfelet sitter i marken. Så nu ska gården grävas upp. Jobbigt med bara 33 % - 66 % el, men ännu jobbigare nästa vecka när det ska börja grävas. Extra synd eftersom Denni grusade upp hela gården för två år sedan så att den blev riktigt fin. Ja, jag är trött och negativ. men gillar inte el och vattenfel....

28 juni Har för första gången sedan vi flyttade till Lindnäs problem med elen. Det är ngt fel på en ledning som gör att strömmen går till som tätt. Ska få hjälp på fredag. Väntar därför med att lägga in info om Denni´s sadel. Orkar inte att elen går just när jag håller på med ett långt inlägg.

Har varit aktiva dagar här. Underbart besök hos bästa Rebecca & Cia förra fredagen. Förutom god mat och lyxig övernattning på hotellet på Ledingenäs red Rebecca i Denni´s sadel. Och så fick vi se både R & C rida och Rebecca ha lektioner. Vilken insperationsboost! Därefter direkt till Karins 50-årsfest som var en succé rakt igenom! Bästa Taina passade gård och djur - tusen tack! Mitt i veckan for jag iväg till Åse och BYS för omexamiantion, vilket gick jättebra. Oxå så mysigt att träffa Åse. Sedan tog det nästan en dag att ta sig hem. Inte SJ´s bästa resdag, dagen före midsommar. Slutade lyssna på SJ och planerade till slut hemresan själv. Åkte tåg norrut och sedan rakt söderut och kom hem. Mina medresenärer står väl fortfarande i Hallsberg och väntar på bussen.

En helt lugn midsommarafton följde där vi åt glass istället för det man brukar. Älskar högtider för då står Sverige still och man får lugn och ro i själen. Och den här veckan rullar på dock med eltjaffs.

 

GLAD MIDSOMMAR ÖNSKAR IA & DENNI!

 

Älskade Diva med hennes nyfödda nyfödda föl den 23 juli 2013. Saknar Diva och Divar.

20 juni  Divas dotter Saedis har ju precis

påbörjat sin inridning. Vilken stjärna! Hon har nästan bara töltat under uppväxten. I en stor luftig tölt med härlig aktion har hon fräst runt. Ibland några steg i fin trav, men inte ofta. Nu har hon fått framskor och vilket steg hon har - milda moses. Dansar runt i trav och tar då och då en makalös töltsträcka. Diva och Sjór kan vara stolta! Syster Sjódis börjar landa i att hon ska  göra som vi säger och idag var hon nöjd och samarbetsvillig. Det går framåt för alla! Midsommarhelgen tänkte vi ägna åt att vår hemsida och först och främst få ut info om Denni´s Prestige sadel. Mysig helg!

14 juni  Funderar på (efter mitt senaste inlägg) om man säger att en ryttare är välutbildad? Eller om det bara är hästar man säger så om?  Intressant fråga om töltsättning nu under fliken “Fråga Ia & Denni, kika gärna in där och läs frågan och mitt svar.

Bildbevis på voltspår! Tack Tina!

12 juni  Hur roligt är det inte när en elev

kommer och rider lektion första gången (för mig) och man känner att budskapet går fram? Nu var det en välutbildad elev som är duktig på att rida och då såklart allt lättare. Men ändå, hur ofta kommer det bilder på ett uppridet voltspår med följande kommentar:

Skickar ett litet bildbevis på vårat fina voltspår! Längtar till nästa fredag”! 

Jag som älskar centerade volter där ryttaren styr med säte och skänkel och är oberoende av sin hand. Bra volter är magisk för ridbarheten. Dåliga volter sliter på hästens kropp och lust att leva....(kanske på ryttarens oxå)?

Lotta och Hugis på väg mot nr 1!

7 juni  Duktiga ekipage!

Lotta och Hugis slog till en jättefin fyrgångsuttagning som resulterade att de hamnade överst på listan, dvs vinnare! Felicia och Káinn gjorde en superfin T2 uttagning på Romme och blev vinnare av T2:an. På samma tävling slog Mirre och Rjómi från Lindnäs till med ett stilpasslöp på 7,33 - oh my dog! Camilla och Mats supersto Stjörnudís från Granmyras son, Alfur, blev blott fem år gammal förstaklasshingst, visad som fyrgångare av Elli. Yes she did it: nu har Ellinor kvalat till SM i både Speedpass och 150 meter pass på egenuppfödda Arwen! Stort stort grattis till er alla - så himla bra gjort!

5 juni Intresset för Denni´s Prestige sadel är mer än vad vi någonsin kunnat föreställa oss.  Så roligt! Det enda är att vi fortfarande själva rider i de första prototyperna. Vi ska ha alla storlekar hemma, men vi har inte lyckats ha någon sadel alls här hemma - de går åt direkt. Angenäma problem, typ I-landsproblem. Nu har underbare Krister gjort nya flikar här på hemsidan. Där ska vi fylla på med info om Denni Design, dvs om sadlar, träns, bett m.m. och  givetvis om våra nya samarbetspartners Equality Line och Prestige.

Disa och Safira  Kan man annat än att älska dessa två? Hade så bråttom till mig att jag klippte av benen och ett öra. Vet inte om jag får önska mer nu, men jag kör på när det verkar funka: kan Safira få pappa Safirs vackra LÅNGA pannlugg istället för sin mors obefintliga?

Den 31 maj kl 02.14 föddes hon och allt gick perfekt - phu.. Brunt sto med stjärn, snopp, vit bakkota och hov - helt enkelt helt perfekt. Disa och Safir kan vara stolta över sin föunge. Fyra år sedan jag fick vara med om en normal fölning. Denna veckan har varit hektiskt: två studiebesök av bästa BYSstudenterna och deras Åse, Disa som fölade på sin (och Venus) 18-årsdag, älskade Mira som 12 år gammal fortsätter att ge oss de mest underbara kattungarna och de passade hon på att göra samma natt som Disa fölade. Jag ska berätta mer om studiebeöken, men nu är det fredag kväll. Måste bara säga att jag först idag fattade att trots att Diva och Divar inte längre finns hos oss så både fattade och kände jag för första gången fullt ut att vi har återigen helt magiska hästar på G. Vi är bara liiite efter med de unga stjärnorna. Säga vad man vill om oss, men “göra” hästar det kan vi (med lite hjälp av våra ston).

28 maj Disa ska föla mycket snart och jag känner mig lite orolig eftersom hennes förra fölning inte gick bra. Då för drygt två år sedan kom det ut en fölunge som var död. Oxå svårare att få ut eftersom den inte hjälpte till. Vi satte på “Birth Alarm” i fredags kväll. Nu hoppas jag att lilla/e Disa/Safir tittar ut snart och är frisk!!

Vår gård Lindnäs ligger strax utanför Malmköping, ca 35 km från Strängnäs, Eskilstuna och Katrinholm. På gården finns stora hagar, paddock, ridhus, rundpaddock, stall med stora boxar och en ridlärare IV. Dessutom 14 hästar, fyra katter, en söt och tokig Border Collieblandning och en beridare.

Gårdspassare sökes med ljus och lykta!

Vi söker någon noggrann, hästvan och duktig person som vill passa (och gärna bo på) vår gård ca 3 dagar per månad. Vi kan tänka oss flera idéer:

Byta passningen mot ridlektioner. Under tiden gården passas går det utmärkt att ta med sig sin egen häst och passa på att t.ex träna i vårt ridhus.

Byta passningen mot inackordering av din häst.

Du fakturerar oss för passningen.

Mejla gärna på: info@iaodenni.nu eller ring 0157-210 61 om du vill veta mera hälsar IA & Denni.

24 maj  Nu har bäste Krister Ågren (som gjort och därefter skött vår hemsida i 11 år) gjort nya sidor så att Denni Design och de produkterna kan presenteras här. I nästa vecka räknar vi med att “fylla” de nya sidorna med text.

Sjódisgaloppb

Precis nu går jag ut och hämtar in Sjó och Sae och inridningen startar. Ska bara lära dem att bli ledda först (jag vet, sent det oxå).

23 maj  Äntligen, verkligen äntligen ska

vi rida in Diva och Disas Sjórdöttrar, Sjódis och Saedis. Bara åtta månader senare än planerat. De är om några veckor fyra år gamla båda två. De verkar trivas strålande med livet som hästar och saknar inte ett dugg att bli ridhästar. På bilden syns Disas dotter Sjódis som föddes några veckor före Divas dotter Saedis.

Vi skrattar åt Sjódis, hon är så lik sin mor Disa på många sätt. Lika bestämt oxå. Så lustigt för de två stona som föddes året innan med samma mammor och Týri som far är det precis tvärtom. Divas dotter Freyja är dominant och Disas dotter Týra gör som alla på fyra ben säger till henne. Avel är inte självklart... Har jag sagt att Freyja är så vacker att jag tappar fattningen bara av att se henne ??

Bys15

18 maj  Examination på BYS!

Efter fyra terminers studier var det äntligen dax för examination till Ridlärare 1. Vi startade i måndags med det som studenterna önskade vilket var ridlektioner i grupp. På kvällen anlände den andra

examinatorn, dvs Jenny Mandal, till Falköping. Tisdagen startade med Ridprov och eftermiddagen ägnades år Instruktionsprov. Onsdag förmiddag var vikt till det muntliga teoriprovet. “Mina” studenter var makalöst duktiga allihopa. De “höll ihop” hela tiden och gjorde sitt bästa i alla tre delmomenten. Jag är otroligt stolt över allihopa. Det är så roligt när man får ägna sig åt utbildning på RIKTIGT som man får på en skola med samma underbara studenteri hela två år. Nu är det snart slut.... Om några veckor kommer hela gänget till oss på studiebeök och med sig har de såklart Åse Ericson. Ingen islandshästutbildning på BYS utan Åse. Tusen tack till mina studenter som leverade på topp och till bästa Åse och Jenny.

11 maj Måste varit trött i natt, ser nu att sista raden föll bort: Våra tankar går till Helenas man Henri, hennes tre barn Sara, Rikard och Robert och två barnbarn Soli och Ivan.

10 maj  Sorglig, smärtsam, lång och vacker dag i VästSverige. Begravning, tillsammans med syster Frida, av vår pappas änka och Henris fru: Helena. Satte mig i bilen före sex i morse och landar hemma nu nästan vid midnatt. Så många intryck och tårar 18 timmar senare. Tack älskade Frida för att vi åkte ihop. Tåget dit gick perfekt och det var såklart det viktigaste, klart bättre att vi kom hem 2 ½ timme för sent. Cermonin var makalöst vacker och gick helt i Helenas tecken. Helena tog hand om vår pappa i 1 ½ år så att han kunde var hemma till tre dagar före han lämnade oss för alltid  den 15 december 2001. Är innerligt tacksam över att Pappa hade Helena. Tack Helena. God natt.

8 maj Sköna maj är här, men just idag är den inte så skön. Det var den däremot förra veckan när jag hade de sista utbildningsdagarna med “mina”  tio underbara studenter på BYS i Skara. Fyra teminer går fort särsklit när man har roligt. Något annat som är mycket roligt att att få vara med och välkomna Divars fina föl. De tre som hittills har kommit, två ston coh en hingst, får superlativ av de stolta uppfödaran - stort grattis! Disa har en månad kvar tills beräknad fölning. Nu hoppas vi verkligen att det går bättre än sist. Hon är nöjd, glad och i perfekt hull så det bådar gott.

1 maj  Stort grattis till Lotta- Hugis, Jonna - Viska, Susanne - Róda och Felicia - Káinn som gjort så fina tävlingsresultat i helgen! Och tack för tävlingsrapporterna!

Fina fina Týra frá Enni som fölade varje år från 1996 till 2009. Trots det behöll hon sin härliga kropp och underbara muskelmassa (titta på bogmusklerna). En äkta Gladiator!

1 maj  Månadens tips handlar om

fölövervakning. Gå gärna dit och läs. Bilden på Týra frá Enni och Birth Alarm är tagen då Týra snart ska få sitt 13:e föl vilken blev Klár från Lindnäs. Året efter fick hon sin sista avkomma: Isidor från Lindnäs. Mycket duktigt sto som fick 14 föl i rad, utan några komplikationer, som dessutom är mycket fina och älskade av sin ägare.  I år ska vi inte ha någon hingststation för första gången sedan 1995, dvs. efter 22 år i rad. Första sommaren sedan 1994 som vi inte ska planera vår sommar (som är fem månader lång i den branchen) efter brunst, ägglossning och ultraljud. Undrar hur det kommer att kännas?

Arphusapril12

I november 2006 var vi på Arphus första gången. Nervösa var vi när Denni ledde in Disa i ridhuset. Tio år med lektioner för världens bäste Pether är helt klart det som har betytt mest för vår ridutbildning.

30 april  Nu finns senvåren och sommarens

inbokade lektionstider för torsdagarna under fliken “Utbildning” och klicka där på “Lektionstider”. Kolla att dina tider stämmer - om inte, mejla mig direkt. Jag har oxå mejlat ut alla inbokade tider till er som har bokat in er.  Önskar alla en trevlig valborg!

Förra lördagen besökte vi Arphus Gård

tillsammans med Karin. Då hade Pether och Per en stor “lyxloppis” eftersom de ska flytta till Skåne. När vi kom tre timmar efter öppning var nästan allt slutsålt. Tänk om det var sista gången vi var på Arphus - vemodigt. Hoppas verkligen att vi får ta del av Pether makalösa kunskap även i framtiden.

Två duktiga sötnosar: Jonna coh Viska!

25 april  Fina tävlingsresultat!

I helgen vann Jonna och Viska både tölten och fyrgången. De ledde även båda uttagningarna Stort grattis duktiga Jonna och fina Viska! Lotta gjorde på samma tävling en fin T8:a och en av domarna kom ut på 6,0! Flera av mina elever passade på att rida Provapåtävlingen på Sundbyholm som Eidfaxi arrangerade. Vilket bra initiativ! Rapportera gärna in dina tävlingsresultat om du vill att jag sätter ut dem här på vår hemsida. Just det Mats och Alfadís har gjort riktigt fina visningar oxå!

Har idag påmint mina elever via mejl att

nu på torsdag är sista dagen att anmäla sig till senvåren och sommarens utbildningar här på Lindnäs

Megaintresse för Denni´s Prestige sadel -

så kul! Vi är verkligen glada för det!

19 april En underbar och vilsam påsk är över. Snart kommer hemsidan uppdateras med en ny flik som ska heta “Denni Design”. Där kommer info om Denni´s Prestige sadel. Och även andra produkter som Denni håller på att utveckla som t.ex träns, schabrak och bett. Så håll utkik.

Två koncentrerade i vårt ridhus: Gloría och Viktoria!

Fina Gloría är inackorderad i vårt stall

sedan några dagar före jul. Hon är från Skaneyland (som Ómis mor) och är ett förstaklassto. Glorías trevliga ägarinna heter Viktoria Östlund. I helgen var Gloría med i Hríslas avkommegrupp på World Tölten på Flyinge!

Nu har jag precis mejlat ut senvåren och

sommarens utbildningsdatum till er som rider lektion här på Lindnäs. Kontakta mig direkt om du inte fått mejlet (o rider lektion här...).

Förut älskade alla tjejer under 40 år Peder

Fredricson - nu älskar alla Peder! Om du inte har sett dokumentären “ Allan - den bevingade hästen” - gör det bums. Finns på SVT Play (syster Frida!). Helt underbar!

 

GLAD PÅSK

ÖNSKAR

IA & DENNI

 

13 april Imorgon, långfredagen, kommer Denni visa sin sadel på Agersta, strax norr om Uppsala, mellan kl 11 - 14. Sadeln kommer oxå vara på World Tölten på Flyinge nu i helgen hos Johan Olsson, Hestamann Ridsport.

12 april Jätteroligt med det stora intresset för Denni´s Prestige sadel! Nu ska vi äntligen snart börja med våra fyraåringar efter Disa och Diva. Fader är Sjór och de heter Sjódis och Saedis. Man kan väl säga bättre sent än aldrig. Hur som helst stortrivs de i lösdriften med mamma/moster Disa. Tycker mycket om båda två och de ser kanonfina ut!

5 april Nu har vi landat hemma efter en intensiv och rolig helg hos Equality Line i Värmland. Jag var med på Mettes clinic med Alisa och det var roligt och oxå bra att jag fick en spark i baken och ska nu träna mer intensivt med fina Alisa. Det är underbart att ha med en häst som Alisa - hon bara sköter sig på ett helt naturligt sätt fast hon knappt varit hemifrån. Denni lanserade sin nya sadel på lunchen och höll i samband med det ett föredrag om ryttarens position. Vilket megaintresse för sadeln - superkul! Tusen tack till alla Equaity Line, bästa Mette, min “medryttare”: Johanna, Anne-marie och Frida och sist med absolut inte minst till alla er som kom och lyssnade på föredraget och tittade på clinicen! Och tack Elisabeth, Maarit, Susanne och Tessan som passade gården!

31 mars Hurra, Týra Trollunge är  nu “fit for fight”. Vi har låtit henne vila i 16 månader efter senskadan (som hon fick när hon fastnade i staketet, vår hittills enda sådana skada och förhoppningsvis aldrig mera). Veterinären friskförklarde henne för 14 månader sedan, men vi följer veterinär Heimdahs råd: ca 18 månaders vila efter senskada. Longerade henne idag några varv och hon dansar fram - så lik pappa Týris syster Venus att det är helt galet. Kika in på Månadens tips - kul denna gång tycker jag.

30 mars Nu på lördag den 1 april kl 13.00 kommer Denni´ s nya Prestigesadel presenteras av Denni på Hammarö, Karlstad. Ni som ska vara med på clinicen kl 14.00 är varmt välkomna på sitsföreläsning och lansering av sadeln. Mejla Sophie om ni vill delta och meddela även samtidigt om ni vill passa på att äta lunch före eller under Denni´s föreläsning. På bilden rider jag älskade saknade Divar tre dagar före avfärd till Danmark. Och jag rider i den nya sadeln (prototyp 2), som jag älskar! Denni är väldigt glad att hans tuffaste kritiker är nöjd.

Det är jättekul med det stora intresset för den här clinicn och att så många har anmält sig. Kom du oxå! Anmälningsinfo finns längst ner på bilden ovan. Sötnosen Alisa och jag tränar för att kunna göra vårt bästa. Alisa tycker iofs alltid att hon är perfekt - inget fel på hennes självförtroende och självbild. Önskar att jag var lite mer som Alisa, dvs snygg och bra (bäst) var dag.

Söta Ómi från Stav och Marie till höger.

21 mars  “Vilken söt häst - den ser ut som

våra” - utbrister Denni när han är på facebook. Inte vanligt att Denni utrycker sig så om hästar så jag går och tittar på bilden. Jamän, Denni klart att hästen är både söt och ser ut som våra: det är ju Ómi och han är far till flera av våra uppfödningar: Divar, Týri, Alisa, Vaeni, Vera och Isak.

Till alldeles nyss hade vi tre av dom i stallet: Divar, Týri och Alisa, nu är bara underbara Alisa kvar. Men, det är inte så bara. Skulle ha använt Ómi ännu mera - han var som handen i handsken tillsammans med våra ston. När Denni red in Týri som var hans absoluta favorit sa han till mig (lätt förälskad och snurrig) har vi ingen mer av samma kombination? - nej, det har vi inte.....

20 mars Är så glad och lycklig och stolt över Divars makalösa resultat i helgen! Saknar honom samtidigt så det gör ont. Lindnäs är inte sig likt utan Diva och Divar. Men, så tittar jag på de tre hästarna som står i stallet och väntar på att jag ska träna dem: vilka är de, jo Divas tre avkommor: Alisa, Magni och Freyja. Tack Diva för allt du forstätter att göra för mig!

15 mars En sak till som var glädjande med årets tre hästförsäljningar: vi slapp annonsera! Nu har jag gjort en liten uppdatering under fliken “Tänkt & tryckt” och svarat på två frågor under fliken “Fråga Ia & Denni”.

14 mars Makalöst fina Sjór har nu oxå lämnat vårt stall. Bilden är tagen av Caroline Petterson på Strömsholm där finingen erhöll flera 9:or för ökad tölt. Sjórs högsta poäng i T1 uttagning är 7,57!

Att sälja hästar är inte min grej, att sälja hästar jag som finns i mitt hjärta är definitivt inte min grej. Oj vad vi har skjutit upp de här tre försäljningarna som vi var tvungna att göra, alltså de av stallets tre 11-åriga hästar: Divar, Sjór och Týri. Det har våndats, gråtits och omprövats så många gånger att jag tappat räkningen. Och nu är det gjort! Det som är helt otroligt är att dessa tre makalösa hästar nu är hos så underbara människor. Vi har sådant flyt med köpare av alla våra hästar att vi inte kan förstå det. Den ena bättre än den andra.

Divars två köpare, Henriette och Lene är bara så gulliga (söde på danska) och avgudar Divar. Divars bror, Týri fick oxå en helt fantastisk ägarinna, Jessica, de är en match in heaven. Och nu har den siste finfine 11-åringen lämnat vårt stall, Sjór – och det löste sig bättre än man kan drömma om. Katarina som redan ägde 50 % av Sjór har övertagit vår del. Kanon! Från alla dessa fyra kommer rapporter om hur bra det går och hur fina Divar, Týri och Sjór är. Tänk hur bra det blev. Vårt stall är bara halvfullt och det var ju just det som var meningen. Jag känner mig helt dränerad efter tre månader av försäljning av älskvärda hästar. Nu är det bara att vända blad och se framåt. Grattis Henriette, Lene, Jessica och Katarina till tre underbara hästar och grattis till Divar, Sjór och Týri som får bo hos er nu!

Ovan mamma Stjörnudís, nedan dottern Alfadís, båda med Camilla i sadeln. Båda bilderna är fem -sex år gamla.

 

Både två heter från Granmyra, dvs de är Camilla och Mats egna uppfödningar - garttis till det oxå!

8 mars  Olga från Skaneyland

Blev igår uppmärksammad att jag sagt fel gårdsnamn på Ómis fantastiska moder, Olga från Skaneyland, när jag pratade  om Divar i julpodden. Förlåt. Så här står det om henne under fliken “Hingststation” (när jag beskriver Divar). Farmor: Olga från Skaneyland, ex: 8,15, rid: 8,76, tot: 8,53. Sveriges näst högst bedömda sto för ridegenskaper.

7 mars  Kul att följa utvecklingen!

För drygt åtta år sedan började Camilla rida för mig med underbara Stjörnudís, ett helt fantastiskt sto. Lite senare kom hennes dotter Alfadís som har Dökkvi till far. För några år sedan tog Camillas man, Mats, över Alfadís. Det har varit väldigt roligt att följa de äkta makarnas utveckling med mor och dotter. Stjörnudís har oxå passat på att få några föl och Alfadís har fått ett föl som heter Nattfaradís. Nu i helgen vann Mats och Alfadís både tölten ich fyrgången efter att de ledde båda uttagningarna. Stort grattis! Hade det på känn i torsdags. Om jag inte har helt fel gick det även riktigt bra för dottern Nattfaradís. Självaste mamman/mormodern är dräktig igen. Får hoppas att hon kommer tillbaka som ridhäst  efter det här fölet. Den hästen tröttnar man aldrig på, varken som ryttare eller instruktör!

2 mars Nu finns månadens tips för mars månad under just fliken “Månadens tips”.

Jessicas dotter och Týri pussas, hur söta?

Stolt  och glad uppfödare och säljare!

Týris köpare är ju som jag skrev tidigare fotograf. Kika gärna in på hennes hemsida: http://jessicalund.se

Hur glad blir man inte som uppfödare och säljare av att läsa detta på fb:

Vän till Týris köpare: “Med lite skägg och oskyldig blick” (när hon ser en bild på Týri).

Týris köpare: “Haha spot on. Han är väldigt oskyldig och genuint snäll och god och vacker! Nyfiken och glad. En väldigt självklar personlighet. Han är bara liksom HJÄRTA HJÄRTA

Ägare av Týris storebror och en person som känner många av våra uppfödningar väl: “Typisk Hocksbo/Lindnäshäst mao “

Týris köpare: HJÄRTA HJÄRTA

1 mars Det där med att vi skulle lägga ut att Týri är till salu efter helgen är en sanning med modifikation. Processen att lägga ut att Týri är till salu har pågått i över ett år. Första halvåret sådärseriöst, men sedan i somras mycket seriöst. Men, det har bara inte gått att göra det. Har skjutit upp hela Týri och salugrejen typ 377 ggr. Men, i slutet på januari var det verkligen superdax. Och så slapp jag lägga ut honom - underbart! Lärdom: man ska alltså sega ut på jobbiga saker i all oändlighet!

28 februari När vi sålde Týri fick Jessica med ett träns (prototyp)  som är designat av Denni och en sadelpadd. Och vi fick en fantastiskt foto av Denni´s idol Laleh som Jessica har tagit. Ja, hon är en känd fotograf. Lite ovanlig deal, men bra!

Jessica och Týri. Foto: Malin Schön

27 februari Nu är underbare Týri såld och på plats hos sin nya ägarinna. Han hann inte ens komma ut på annons. För några veckor sedan bestämde vi oss för att lägga ut att Týri är till salu efter helgen. Vad händer då? Jo, före helgen ringer en tjej som heter Jessica. Vi känner inte varandra alls. Hon har bara av en slump hamnat på vår salusida och sett bilden på Sjór där och tyckte att han var så otroligt vacker. Så hon ringer och Denni svarar. Sjór passade inte in på den hästen hon sökte och då berättar Denni om Týri. När jag kommer in en stund senare säger Denni att han tror att vi har en spekulant som kan passa Týri perfekt. Det har varit svårt för mig att få ut annonsen på honom så det vore ju underbart om vi slapp den processen. Jessica kommer och provar Týri på måndagen. Det klickar direkt mellan henne och Týri. Så kommer hon igen efter två dagar och rider ut. Funkar oxå perfekt. Veterinärbesiktning bokas veckan därpå och pang bom är Týri såld. Ibland hinner man inte med i svängarna. Helgen efter var det sadelutprovning och därefter letade Jessica stallplats som en galning. För en vecka sedan ridlektion på Týri för mig. Och i lördags kom Jessica och hämtade sin Týri. Med sig hade hon Malin - ett perfekt val att ta med sig när man hämtar sin första egna häst. Týri tycker om Jessica och det känns jättebra för mig! Nu önskar vi Jessica lycka till med en härlig häst!

22 februari Det tar på krafterna och känslorna att sälja de äldre hästarna. Snart tror jag två hästar till lämnar vårt stall. Om allt går som det ska är det bara en häst till som ska säljas nu. Inte min grej att sälja hästar, min grej är däremot att ha några få hästar och ha kvar dem hela livet.  Tanken är att vi ska behålla Alisa och Disa (som båda är k-märkta) och tills vidare de fem yngre hästarna: Freyja, Týra, Saedis, Sjódis och Sér. Totalt sju hästar!  Jag fick en idé förra veckan: funderar på att sätta igång gamla Disa efter detta fölet. Kanske gör jag det. Har hänt mycket de senaste veckorna och jag börjar få min skrivlust tillbaka så snart är jag med all säkerhet igång igen.

8 februari Skrivkampen håller i sig. Det är så mycket jag vill skriva om: först och främst älskade Divar, sedan om Divars fina dotter Stella från Westerlund som vann unghästbedömningen, att jag är igång med lektioner och kurser igen och att mina elever är underbara och även om mindre underbara SIF Avel. Men, jag har ingen lust, den försvann när Divar åkte. Nu har jag i varje fall äntligen svarat på en läsarfråga om ökad töltträning - kika in under fliken “Fråga IA & Denni om du vill läsa om det.

Konstigt nog är det som alltid roligt att träna hästarna även om jag såklart saknar min i särklass bästa ridhäst. Men, idag var Sjór helt ljuvlig och han är verkligen en magnifik tölthäst. Längtar efter att rida in hans två avkommor, Divas dotter Saedis och Disas dotter Sjódis. Och jag är mycket förtjust i vår tredje Sjóravkomma: Divas son Sér. Vi kan inte klaga på vårt hästmaterial, t.ex är Diva och Týris dotter Freyja så vacker att man ramlar omkull.

8 februari  Lillmaja har inget trafikvett

Den här sötnosen heter LillMaja och hon har inget bilvett. I nio månader höll hon sig i stallet eller precis utanför. Lugnaste kattunge jag träffat. Förra veckan såg vi henne första gången i hästhagarna. Och dagen efter det höll Denni på att köra över henne. I backen upp till oss var hon på väg framför bilen, av ren tur klarade hon sig (Denni hann inte bromsa). Vi är rädda om vår underbara lilla katt så vi ber alla som är på väg till oss att hålla utkik efter henne. Om ni ser henne vid eller på vägen - tuta gärna så att hon får lite bilvett och överlever. Mormor Maja blev 16 år och mamma Mira är inne på sitt 12:e år. Vill gärna att LillMaja blir minst 16 år. Foto: Ylva Armfelt Jonasson.

4 februari Det går trögt för mig att skriva här på hemsidan nu. Det kommer att lossna. Har idag i varje fall skrivit Månadens tips - bl.a om storlek på fötterna i kombo med lodrät sits....

I lördags, den 28 januari, firade Denni och

jag att vi varit tillsammans i 25 år. Milda moses - åren går och vi håller ihop, i med- och motvind, i upp- pch nerförsbackar.

Bilden är tagen för 23 år sedan på NM i Finland. Týra och jag fick brons i tölten och Muninn och Denni samma valör i femgången. Coachen har vattnet i högsta hugg och även en “liten” Walki Takie med låååång mast. Det var tider det. Fina Muninn och Týra är i hästhimlen.

25 januari Jag ska skriva om Divar och att han har åkt, men jag tycker det är jobbigt att skriva om det så jag väntar lite. Saknar min älskade häst och min bästa ridhäst enormt.

18 januari  Vinterns och vårens

lektionstider finns nu ifyllda under fliken “Utbildning” och klicka där i högra hörnet på “Lektionstider”. Kolla att just dina tider stämmer - mejla mig bums annars.

17 januari  Mejllistan försvunnen

Vi hade ett kundregister med ca 4 000 namn som jag jobbat med att få ihop under 15 år. Jag har bett de två dataproffsen som hjälper mig att kopiera detta register, men det har inte gått att göra det. Försökte senast i slutet av förra året. Vid årskiftet hände det som jag inte ville skulle hända: datorn snodde i princip alla kunder i registret. Skit. Så nu gäller följande: Vill du få information när vi har en häst till salu? Håll då koll här på vår hemsida och på Denni´s facebook

12 januari  Helsyskonen är magiska!

Idag var mina älskade Alisa och Divar helt ljuvliga att rida (de är de iofs nästan jämnt, men idag var de båda två galet bra). De gick båda två som drömmar på vägen som hade ett härligt underlag. Tack Diva och Ómi som gett mig dessa två superstjärnor som jag älskar så innerligt! Och såklart tack mormor Freyja - utan dig ingenting.

Bilden på lillasyster Alisa och mig tog Denni för snart ett år sedan.

6 januari Igår insåg jag att min dator snott alla mina elever i kontaktlistan utom sex stycken och Denni (han får en kopia så att jag ser att mejlet kommit iväg och fram - får hoppas att Denni bokar många lektioner...). Nu har jag försökt återskapa listan och har precis mejlat ut vintern och värens tider till er som rider lektion för mig här på Lindnäs. Rider du för mig och inte fått mitt mejl - mejla mig bums. God fortsättning önskar IA

Precis när mitt 50-årsfirande tog slut tog

Denni´s 50-årsfirande vid. Denni ville fira sin högtidsdag i Stockholm tillsammans med mig (tur var väl det). Så då blev det såklart firande i storstaden. Vi åkte dagen före själva födelsdagen oh åkte hem dagen efter. Härligt att ha en heldag utan resa. Vi strosade runt i Gamla stan första kvällen och  hamnade på en fantastisk italiensk restaurang. När vi satt där och njöt av mat & dryck såg vi att vi hade haft tur för vi satt på Sveriges bästa italienska restaurang. Där ska vi äta igen. Själva födelsedagen innehöll promenad på Skeppsholmen, massage, god mat, bästa drinken vi smakat och trevligt umgänge. På hemresdagen shoppade vi lite till födelsadagsbarnet och sedan for vi hem med tåget. Tusen tack till Elin som passat gård och djur och till Kia som skjutsade Elin och Klár till och Lindnäs! På bilden är en nybliven 50-åring på väg till massage.

 

Gott Nytt År önskar vi Er alla!

25 december  Efter fyra månader

avslutades mitt 50-årsfirande på bästa sätt förra fredagen. Blev bjuden på lunch av min älskade syster Frida alias  “lillasyster Lindholm” och fick prova ut min present - en svart jeansskjorta! Hur ska det gå med den jag har och haft i 20 år? Jag bodde hos min Mamma i Stockholm och på lördagen gick den årliga tjejträffen av stapeln. Är vi tjejer fortfarande? God middag i underbart sällskap av Jenny, Karin, Kia och Kicki. På bilden, som Kia tagit, kikar jag på vad Jenny har lyckats åstakomma med sina stackars glasögon. Oops I did it again....  Lyx att ta sig snabbt hem och krypa ner i sängen utan lång resa och hungriga djur som väntar. Helgen avlustade med mysig söndag med Mamma och sedan middag med Denni i Eskilstuna.  Tack syster Frida, Mamma och tjejgänget” för en underbar helg!

 

God Jul önskar vi Er alla!

På bilden älskade Diva som dagen till ära är dagens häst i julpodden. Lyssna gärna här: www.facebook.com/islandshastpodden/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf                   Tack Mirre och Anna för podden och Ylva för bilden på Diva.

19 december Extra kursdag insatt: trettondagen, fredagen den 6 januari.  Mejla mig om du vill rida lektion då.

Pappa och jag påDenni´s och min bröllopsdag för 15 år sedan. En rund om kinderna pga kortison och en som bara ser ut så.

15 december  Idag för 15 år sedan var för

mig en fruktansvärd dag. Hela luciaveckan var förfärlig. Då lämnade min älskade Pappa mig. Jag höll om honom hela luciadagen tills han äntligen kom till ro och somande för gott. Efter två dygns djup sömn lämnade han oss. Dagen före lucia sa han sin sista mening i livet: IA, varför är du så ledsen? Stod i sovrummet på vår gamla gård och packade det sista för att sedan åka till honom. Att vi skulle fira lucia ihop planerat sedan länge. Man kan säga att luciafirandet inte alls blev som vi tänkt oss. Att jag är tokig i djur kommer från min Pappa. Lycklig över alla djur jag hade runt mig hela min uppväxt. Nu hoppas jag verkligen  att Fridas och min Mamma fortsätter att leva i många många år till.

13 december Läs mer om Hippolog- , yrkesutbildning- och  gymnasieutbildningen på Wången med inriktning Island här: wangen.se/utbildningar

Önskar alla en härlig luciadag!

12 december När vi var på Wången fick Anna-Lena veta att hon fått en mycket fint pris som belöning för föredömliga insatser inom pedagogik och undervisning! Extra roligt för oss att priset tillkännagavs just när vi var på Wången. Läs mer här: www.tidningenridsport.se/Nyheter/Sverige/2016/12/Anna-Lena-Holgersson-belonas-for-Hippologutbildningen/  De duktiga och trevliga lärarna (som jag skrev om i texten nedan) vars arbete vi fick följa på Wången är Ulrika Backan och Camilla Hed.

11 december I onsdag for jag iväg till Stockholm. Sov över hos min vän Kia. Efter en mysig kväll med god mat och härligt prat gick vi upp på en mindre mysig tid och Kia skjutsade mig till flygbilen (nyhet). Mötte upp  Anna-Lena Holgersson som är föreståndare hippologenheten och programstudierektor för hippologprogrammet, veterinär Nils Ronéus, travtränare Torbjörn Jansson och Thorvaldur Árnason på Arlanda i arla morgonstund. Vi är utbildningsråd för Hipplogpogrammet. Nils och Torbjörn för travinriktningen, Thorvaldur och jag för islandshästinriktningen. Därefter följde två mycket intressanta dagar på riksanläggningen Wången där vi träffade studenter och lärare. Vi fick se studenterna både i ridning och när de instruerade. Det är fjärde gången Thorvaldur och jag besöker Wången i egenskap av utbildningsråd och det är verkligen roligt att följa utvecklingen! På torsdagskvällen hade Thorvaldur och jag var sitt föredrag för studenterna. En av oss pratade om träning av passhästar och den andra om att coacha ekipage. Vem tror du föreläste om vad?

4 december  Har idag lagt till en text på. Månadens tips för december - läs gärna tillägget.

2 december  Idag fick jag till ett riktigt matigt tips - kika in under fliken “Månadens tips” och kolla.

29 november  Nytt foder för islandshästar

Vi har varit med och tagit fram en ny produkt hos KRAFFT:

KRAFFT ICELANDIC MUESLI

“Ett kompletteringsfoder framtaget för islandshästens förutsättningar. Ett müslifoder med något lägre energiinnehåll, medelhögt proteininnehåll och extra tillsatta mineraler och vitaminer för att täcka behoven med en lägre kraftfodergiva.”

Det nya fodret tillhör gruppen “Slow release energi” vilket innebär att fodret innehåller en större andel energi med ursprung från fibrer som stimulerar en bra mag- och tarmbalans och ger mer långsiktig energi.

Den nya KRAFFT katalogen rekommenderar jag att ni läser. Den är riktigt bra, början av katalogen innehåller allmän fakta om hästar och foder. Bilden är tagen i vårt ridhus, där de som vill kan ta med sig några skopor foder och den nya katalogen.

Här finns mer info om müslin:  krafft.nu/produkt/krafft-icelandic-muesli/

24 november  Höstvila!  Sedan några veckor tillbaka vilar alla våra hästar. De sex stona går ihop, Divar går tillsammans med fyra fina unghingstar, brorsorna Týri och Isidor njuter av varandras sällskap, och slutligen Magni och Sjór går ensamma, men nära de andra. Jag älskar höstvilan! Idag flyttade vi stoflocken. När jag ledde Disa och runt mig skuttade, travade, galopperade och hoppade Alisa, Freyja, Týra, Saedis och Sjódis kände jag en sådan lycka och kärlek. Jag älskar mina hästar! Och vilka sex ston det är sedan - en guldgruva på många sett!

15 november Modern Diva och hennes dotter Freyja Divudóttir- ibland faller äpplet inte långt från trädet! Älskade Diva - tack för allt!

Diva 10 år gammal med exteriör på 9,02 Foto: Ingela Bjurenborg

Freyja Divudóttir 4 år gammal med exteriör på ???

10 november  Tre härliga dagar med studenter på RE Island, Bys i Skara är till ända. Bästa Åse kör mig till tåget igår eftermiddag och det är kaos. Alla tåg utom ett är försenade - mitt tåg går i tid! Byter tåg i Katrineholm - samma visa igen - bara mitt tåg som går. Anländer Flen prick på utsatt tid. Tror inte det är sant när resten av tågen är många timmar försenade och flera avgångar helt inställda. Heja sträckan Skövde - Flen - den fungerande sträckan! Ibland har man tur!

3 november  Månadens tips och Fråga IA & Denni. Gå gärna in under de flikarna och läs om förbedelse inför öppna (månadens tips) och se video på en annan töltande hästras (frågor). 

2 november Härligt att njuta av Rebecca o Diva i helgen! Mitt 50-årsfirande fortsätter - i helgen var vi bjudna till Cia & Rebecca och fick förutom underbart sällskap, god middag och härlig övernattning se när de red tre jättefina hästar på söndag förmiddag. Då sken solen (känns avlägset idag...). Att se Rebecca rida “sin” stjärna Diva var ljuvligt. Och bara namnet på hästen förpliktar ju. Det som slog mig var hur enkelt allt såg ut (även om jag fattar att det är allt annat än enkelt), hur stilla Rebecca sitter - både med sätet, skänklarna och händerna, vilket flyt det var under hela ridpasset, hur Diva lydde minsta vink från sin ryttarinna och bara arbetade på och gjorde hela tiden sitt bästa, vilken makalös mekanik Diva har tillsammans med mycket fin bakbens- och frambensaktivtet. Diva måste vara den optimala arbetskamraten om man kan matcha hennes energi - och det kan Rebecca! Oj, så roligt och inspirerande det var att få se alla tre ekipagen. Tack kära Cia & Rebecca!

27 oktober Bra citat! För några veckor sedan åkte jag tåg fyra gånger på sex dagar. Gillar tåg skarp, så det var bara skönt. Läste som vanlig tidningen “Kupé” och jag tror det var där jag fastnade för följande rad som jag tycker är klockren:

“En bra ledare kan be om ursäkt!”

25 oktober - höstvila på G!  Nu börjar vi släppa ridhästarna på höstvila. Man kan säga att  Týrasönerna, Isidor och Týri, var mer än nöjda. Tre av de fyra unghingstarna tittade storögt på när tokarna var mer i luften än på marken. Längst till höger är Divas sista avkomma: Sér. i mitten hans brorson Ljómi (far Divar) och längst till vänster hans bror Frami (samma far; Sjór). Kia äger Ljómi och Karin äger Frami. Karin äger oxå Divars son Dante - som hamnade utanför bild.

Divar ett årstor

20 oktober  På bilden är Divar 1 år gammal. Jag älskar den bilden - så mycket Divar. Igår hade jag ännu ett underbart ridpass på Divar - han gör mig glad! Avslutades med trailöppning av paddockgrinden och mysig skrittur på markerna.

11 oktober  Efter nio dagar på resande fot har jag svimmat av hemma igen. De resande fötterna började med två dagar i storstaden som jag redan skrivit om. Hem några timmar för att packa om och sedan iväg till bästa Åse. Tre dagar med undervisning på BYS med RE Island. Klart bra dagar på jobbet! En av kvällarna fick jag tillbringa med min f.d “sambo”: Lotta. Vi bodde ihop när jag var 25 år och hade gemensamt kalas när våra 23 resp 25 års födelsedagar firades. Har inte träffats mycket sedan dess och speciellt inte de senaste 20 åren. Kul när Lotta och Åse firade att jag blivit 50 år (åren går!). Tack snälla ni! Hem på onsdag kväll sent, svara på mejl, packa om och upp 04.30 torsdag morgon för att bege mig av till storstaden igen för att möta upp Karin och lite senare Jenny och ännu lite senare även Kicki. Deras 50-årspresent till mig var tre dagar i Fjällnäs och vilka dagar sedan - helt underbara: utmärkt sällskap, goda mat (fisken en av kvällarna var så god att vi höll på att svimma. Jenny och jag sa att vi inte ätit så god fisk mer än på Islnad. Och var kom fisken ifrån: Island!), fjällvandringar med fantastiska naturupplevelse och ovanpå det behandlingar och utomhusSPA. Vad vore livet utan vänner! Tack tack tack!

2 oktober: Trevligt och bra Divarmöte igår kväll i storstaden med Divars underbara delägare: Kia, Karin och Annika! Nu är de stora penndragen för vår gemensamma häst utritade.

I år fick våra två katter, Mira och Minna, nio kattungar tillsammans. Phu -  vi behöll en (MiniMaja), gav bort en och sålde sju stycken. De bodde i vårt badrum från de var 12 veckor tills den sista åkte efter fem veckor. Jag är allergisk och kan inte ha dem i hela huset. Efter över en månads småsnurvlande blev huset kattfritt förra tisdagen och då upptäcker vi omedelbart att båda honorna är dräktiga igen. Hur tänker de? Kattungar hela julen i badrummet....

Týras första dag i livet med mamma Disa.

30 september Nu har Denni löst gåtan!

Ibland undrar jag om man bara har huvudet för att ha hår på det? Týra är ju så lik Venus att det är skrämmande. Och inte så konstigt: Venus far är Týras morfar och Venus mor är Týras farmor. Týra är alltså Venus, men en generation senare. Jag har bara tänkt på släktskapet på fadern Týris sida.

Och vi är så nöjda med de två kanonerna svarta Týra och bruna Freyja - vilken årgång. Heja valacken Týri - det gjorde du bra - två avkommor har du och inte vilka som helst precis. Och du fick bara chansen för att de inte tog sig med de hingstar vi valt.....

Makalöst söta o trevliga MinaMaja!

Ny saluhäst - kolla in fliken “ Till Salu”!

27 september Nu har vi en till katt:MiniMaja

Hon är döpt efter hennes ljuvliga mormor Maja - bästa katten. Hennes mor går inte av för tackor hon heller: Mira. Hennes far är Sammi som vi köpte i höstas. Precis en sådan här kattunge önskade jag mig: underbart temperament, långhårig och sköldpaddsfärgad. Dessutom är hon gråspräcklig vid sidan om ögonen så hon är fyrfärgad. Har aldrig sett det förut. Syns inte på bilden, beror nog på att hon bara är tre veckor där.

22 september Igår hade jag ett fantastiskt ridpass på Divar. Kände direkt jag satt upp att han var underbar. Började trava och det kändes kanon - trodde tom att jag kunde rida. En ljuvlig upplevelse att känna att hästen är helt med och ridbar. Slutade nästan direkt (ville bevara känslan) och  lekte att Divar och jag var ett trail ekipage. Öppnade och stängde paddockgrinden från hästryggen - skrittade ut en sväng och njöt av livet och min häst.

18 september  När man läser texten nedan (om min stora dag) så kan man tro att min älskade syster inte uppvaktade mig. Det gjorde hon såklart. Från familjen Winnerstig fick jag en svart jeansskjorta som Frida hittat i en affär på Söder och jag ska med dit för att hitta en storlek som passar mig. Men, vad ska jag göra med den jag har som nu camperat med mig i snart 20 år? Får fundera på det. Tack söta “lillasyster Lindholm”!.

Den 25 augusti fyllde jag 50 år

Jag är helt överväldigad och tacksam över hur Denni, min familj, släkt och vänner har firat mig. Firandet har fortsatt tills nu och enligt mina vänner ska jag firas vid flera tillfällen i oktober oxå - helt galet kul! Självaste födelsedagsfirandet började dagen innan med att Elise anlände till gården och Denni och jag begav oss till metropolen Mariefred 37 minuter bort. Jag har varit där en gång för 19 år sedan på min brors bröllop, men kom inte ihåg något av själva Mariefred.

Veckan före var vädret vidrigt: 12 grader och spöregn, men jag var hela tiden övertygad att “mina” dagar skulle få fint väder. och man kan säga att jag hade rätt. Onsdagen tillbringade Denni och jag med en flaska champagne (som min Mamma fixat till rummet) i strålande sol framför vattnet. En härlig eftermiddag och kväll med mycket kärlek. Själva dagen lekte vi turister och cyklade runt, fikade, småhandlade och kikade på slottet. Framåt kvällen kom Mamma och hennes pojkvän Bo och vi startade med presentöppning. Då togs bilden ovan när jag öppnat mostrarnas gåva. Min Mamma är en fena på presenter! Dagen avslutades med en underbar middag. Fredagen började med att vi strosade runt lite för att sedan sakteliga bege oss hemåt. Det enda som gjorde att vi fattade att vi inte var utomlands i någom mysig by var när Sörmlands bussar susade förbi oss....

Elise hade skött allt perfekt hemma - tack snälla! Hela köket var fullt med blommor från underbara vänner - helt otroligt! Jag färgade håret, försökte klä ut mig till Björk. Lyckades väl sisådär. Vet inte om Denni lyckades bättre med Johnny Depp.... Så for vi till Nyköping där min brors fru Lotta överaskades av sin man och barn av en härlig fest. Dansade natten lång med min storebrors familj, min lillebror, min kusin och massor av fler popstjärnor.  Och givetvis med min man - inte att förglömma. Härligt! Det var dessutom sommarens varmaste dag.

Helgen efter kom Rebecca och Cia o firade mig  En del av deras presenter var ridlektion för både Denni och mig för duktiga Rebecca. Jag red Alisa och Denni red Týri. Som alltid superbra! Och jättetrevligt! Cia & Rebecca har nog gått i min Mammas skola vad beträffar att välja och ge bort presenter.

Tusen miljoner tack kära vänner för alla blommor, presenter, telefonsamtal, SMS, facebook hälsningar - jag är helt överväldigad (som jag skrev i början) och måste säga att fylla 50 år är för mig värsta egoboosten.

“The best is yet to come”!

13 september  Jag har tänkt flera gånger att fyraåringarna Freyja och Týra är en repris på de sjutton år gamla kanonerna Venus och Disa (födda samma dag och fick 9,5 i tölt samma dag). Igår när Denni ridit Freyja och Týra sa han att de är båda superfina (stora ord för en person som inte gödslar med superlativ). Då tänkte jag att de känns som när vi började med Disa och Venus för 13 år sedan. Just när jag tänker och precis ska till att säga det säger Denni: de påminner om Disa och Venus och när vi tränade dem. Kul! En brun och en svart - snygga båda två. Jag vet inte hur många gånger jag har kallat Týra för Venus.

10 september - byta i “Bregottfabriken”.  Vi har fem “vuxna” hästar (5 - 10 år) i stallet som vi tränar. Vi rider under lång tid samma häst och byter inte så ofta, men den här veckan gjorde vi en rockard.  Denni red Týri på lektion för Rebecca förra helgen. Han har bara ridit Týri två gånger de sista åren - när bilden ovan togs i februari i år och några dagar före det när jag var på BYS o instruerade. Efter lektionen tog Denni över Týri. Jag bytte istället till mig Divar som jag inte suttit på sedan i augusti förra året - då jag tränade Divar i drygt en månad. Kul!

Jag har tränat Magni i två månader och nu tog Denni över honom. Denni behöll Sjór och jag behöll min Alisa. Och vi har äntligen kommit igång med fyraåringarna Týra och Freyja. Det är underbart att Týra är helt återställd efter hennes hagskada i december. Och snart sätter vi tänderna i treåringarna Sjódis och Saedis - spännande! Sjódis är en kopia av mamma Disa. Saedis är den enda häst vi fött upp som inte bara går i grundgångarterna som unghäst. Hon töltar i princip jämnt - och vilken tölt sedan: alltid med vinkelaktion! De få gångerna hon har travat har den sett kalas ut. Läs mer om våra hästar under fliken “Uppfödning” och klicka där uppe i högra hörnet på “Våra uppfödningar”.

6 september Äntligen fick jag till “Månadens tips” för september. Lite annorlunda tips blev det...

1 september Nu finns höstens lektiontider ifyllda under fliken “Utbildning” - “Lektionstider”. Kolla att just dina tider stämmer. Mejla mig annars.

Elise b

Psykologstudent Elise Lindman!

31 augusti  “Våra tjejer” är enastående!

Vi måste haft de bästa “stalltjejer” som går att uppbringa. Alla har efter de varit hos oss fortsatt att utbilda sig och idag är de: veterinär, läkare, blivande psykolog, miljöingengör, sjuksköterska, barnmoska, hovslagare, ridlärare, tränare, sadelmakare m.m. Underbart! Vi är stolta över er alla. Gå gärna in på fliken “Om oss” och klicka längst upp till höger på “Våra tjejer”. De sista härliga tjejerna är ännu inte med då jag är lite efter. Får skylla på åldern.... Fina Elise på bilden har precis kommit in på Psykologutbildningen - stort grattis kära Elise!

Och jag har fyllt 50 år och det var helt

underbart - vilken egoboost! Hela huset doftar av alla blommor och själva dagen firades på bästa sätt. T.o.m. vädret var med mig - blev högsommar några dagar runt och på min födelsedag. Tack alla!

Ia instruerar, spegelbildB

Spegelbild på tre koncentrerade. Foto: Anneli Nylén.

23 augusti Igår mejlade jag höstens

utbildningsdatum till er som rider lektion här på Lindnäs. Om du rider lektion här för mig och inte fick mejlet igår - mejla mig bums! Höstens datum finns oxå här på hemsidan under fliken Utbildning och klicka där på Utbildningsdatum (längst upp till höger). Tänk att det är så roligt att instruera och att det fortfarande är det efter 33 år. Kan bero på att jag har makalöst trevliga elever. Så tack till er alla som gör mitt arbete både roligt och inspirerande. Och nu förbereder jag mig för MIN STORA DAG!

Annika och Isidor våren 2015.

16 augusti  Annikas häst, vår uppfödning,

Divar och Týras son Isidor har varit hos oss här på Lindnäs i en månad på “lyxträning”. Alltid roligt uppdrag att få träna de hästar som vi fött upp och tränat tidigare. Extra kul när Iisdor är så fint skött och riden av själva ägarinnan. “Lillebror” ska stanna här några veckor till för att sedan bege sig till sitt hem utanför Uppsala, hos Heléne Blom.

Fredrik och Tinas finfina Víva från Lindnäs

har fått ett hingstföl med underbara Viking från Österåker. Vilken kombo - stort garttis till Vivaldi (och vilket perfekt namnval)!

I slutet av veckan kommer höstens utbildningsdatum via mejl till er som rider lektion här.

11 augusti Idag har vi väntat ett år (!) på svar från SIF avel angående deras hantering av Divar och avelsVM-15. Är fortfarande bedrövade och vingklippta över deras beteende. Vi kommer tillbaka, det tar bara lite längre tid än vad vi trodde först.

9 augusti  Har satt in en extra lektionsdag: onsdagen den 17 augusti eftersom det var så fullbokat (överbokat) dagarna efter. Du som rider lektion här och vill rida den dagen - mejla mig.

För några veckor sedan var Rebecca Mauleon här o jag red lektion med både Týri och Alisa. Det gick bra på lektionerna och det bästa av allt - jag lärde mig massor och ridningen har gått kanonbra de senaste veckorna. Tack bästa Rebecca! Och har jag sagt att jag älskar min Alisa?!

4 augusti Så glad - alla våra hästar är hemma nu: Disa, Divar, Týri, Sjór, Alisa, Magni, Freyja, Týra, Sjódis, Saedis och Sér. Älskar mina hästar!

2 augusti  Hur glad blev inte jag när jag satt och läste senaste numret av Hippson och upptäckte ovanstående (både stort och tydligt)! Tack till fotograf och journalist Annelie Lundkvist.

Elin & Klár från Lindnäs. Foto: Jannike

29 juli  Elin & Klár är på FEIF Youth Cup i

Holland och tränar o tävlar. De åkte för exakt en vecka sedan. Idag drog själva tävlingsdelen igång och den fortsätter imorgon. Vi önskar dem lycka till och håller tummarna här på hemmaplan! Från träningen har vi hört att både Elin och Klár har fått mycket beröm från mästare Tóti. Alltid roligt med beröm och särskilt från mästare!

Disa är dräktig med Anne Fornstedts fine

hingst Safir från Kleiva! Jättekul! Kan redan se den vackra högbenta avkomman som kommer bli ett brunt eller svart sto med vit strimbläs. Man får väl vad man beställer, eller hur Anne?

28 juli Hur kul är inte det här: Hippsons artikel som handlade om clinicen med Markne och Hauksson  är med i Hippsons mejlutskick “Veckans snackisar”. Och nu är artikeln snart läst 44 000 gånger. Snacka om succe´! Läs här: us1.campaign-archive1.com/?u=87a114cc2f0b7349976dc59a6&id=0dd1aed0dc&e=d93379f47d

26 juli  Den sjätte “släktträffen” är till ända (eller är den till enda?). Tycker bilden som Fredrik tagit är underbar: vacker häst, Diva och Reynirs son Glans från Lindnäs, intresserad elev, Jenny,  och nästan ridklädd ridlärare, Denni (ridlärare 2). I år fick vi njuta av (förutom ekipaget på bilden): Gunilla och Jesús, Taina och Rúna, A-K på sin nya unghäst och Ylva som äger Frimann.  Dessutom vet vi att Lotta, Annika, Kia, Ulrika, Tina och Petra är laddade inför nästa år. Kia var redan laddad i år, men när hon förstod att själva ridläraren var sjuk bestämde hon sig för att komma lite längre fram. Lite lättare när man inte har så långt hit, än för göteborgare och gotlänningar. Det är helt makalöst vilka hästköpare vi har - något gott måste vi gjort som fått dem. Dessutom har vi fler underbara hästköpare som inte är med i det här gänget. Grejen är den (som de unga säger) att det är inte vi som ordnar “släktträffen” - det är de som är med som arrangerar alltihopa. Det enda tråkiga var att vi inte kunde vara med på middagen på fredagskvällen eftersom ridlärare 1 inte längre stod på benen. Men, på lördagen stod hon på benen igen! Tack alla!

19 juli  Vilken fin artikel Hippson skrev om Falsterbo! Det är kvinnan till höger om Denni och Divar som är den duktiga journalisten. Läs här:  www.hippson.se/blogs/fhs16-kollen/markne-en-hast-ar-en-hast.htm Den artikeln är läst drygt 34 500 gånger och fler än 3 400 har gillat den. På FB har samma artikel nästan 2 000 som gillar, 52 kommentarer och 244 delningar. Helt makalöst - vilken reklam för vår kära islandshäst! Pether är ett geni!

12 juli  Falsterbo Horse Show! Förra onsdagen styrde vi kosan mot Falsterbo med Divar i transporten. Resan gick bra och det här året fick vi bo bredvid Divar - känns alltid bäst att göra det.  Torsdag morgon provade Denni Divar o därefter inhandlades gräsbrodd (som vi glömt hemma). Ett klokt beslut skulle det visa sig. Torsdag eftermiddag var det dax för del ett av “En häst är en häst - clinic med Markne och Hauksson). Det gick bra förutom att det blåste storm i mickarna som för dagen saknade puffar. Många märliga ljud blev det. Jag upptäckte att det räckte med att jag andades så väste det över hela banan så jag försökte låta bli det... Häst & Ryttare skrev en fin artikel på FB  som gillades av över tusen personer och delades 132 gångaer - snacka om reklam för vår kära islandshäst:/www.facebook.com/hastryttare/?fref=nf

På fredagen blev det lugn träning för Divar och för vår del kikande på en mycket spännande nationalhoppning där hela det tänkta svenska OS-landslaget red. Tyvärr såg vi inte mycket av dressyren då vädret var rätt lynnigt och vi är rätt klara med lera och regn. Såg den öppna dressyrträningen som var intressant att följa.

Lördagen var det clinic igen och nu var vi laddade. Knökfullt på läktarna, bra väder och en som alltid superduperbra Pether Markne:

Hästen ska vara som ett dragspel. Energin som en dimmer. Ryttaren ska kunna släcka ner. Energi och avpänt. Rid fram - ta tillbaka. Hända något var 15:steg. Först träna i lugn miljö och sist i skarpt läge. Liten volt i galopp är bra för bärigheten, men tänk på att det är både krävande och svårt för hästen och rid även på större volter och raka spår. Variera volter med raka linjer. Yttertygeln är den bestämmande.  Roligt oxå att Divar fick mycket beröm för sin energi (vill arbeta åtta dagar i veckan) och att han var välriden (det var väl egentligen beröm till Denni) och Denni för sin sits som är bra - han behöver bara tänka på att ta  fram höfterna mer i lättridningen och “titta upp då och då”.  Islandshsäten fick oxå fint beröm: “Det handlar om att arbeta hästen i rätt form och få den avspänd och lösgjord, oavsett om den är en hopp- eller dressyrhäst eller en islänning som går gångartstävlingar, var Pethers budskap. "Och jag är fascinerad och imponerad av islandshästens kraft och energi",”

Vi hade gärna stannat kvar och tittat på den spännande dressyren som drog igång med de svåraste klasserna just när vår clinic var klar på lördagen. Men, plitken kallar. Divar betäckte två av sina ston före han åkte till Falsterbo och fick efter bad, betforsoppa och vila under tiden vi packade ihop lastas direkt och betäcka bums när vi kom hem till Lindnäs sent sent lördag kväll.

Tack till utmärkta Anna Björnsson och ditt härliga team för allt! På fotot syns från vänster: jag, Pether, Divar, Denni och en journalist från tidningen Hippson. Fotograf är delägare Annika Höglund. Tack till Elin & Kia som skötte om djuren och gården!

5 juli  Clinic i Falsterbo: "En häst är en häst med Markne och Hauksson". Torsdag den 7 juli kl 14.05 och lördag den 9 juli kl 13.20. Mer info: http://falsterbohorseshow.se/tidsprogram/ . Den härliga bilden tog Lotta Bergman i Falsterbo 2014.

4 juli  Elin är här över sommaren och

praktiserar. Med sig har hon Týra och Skýrs fine son: Klár från Lindnäs. En ljuvlig och ständigt glad häst!  Om några veckor ska duon bege sig till Holland på FEIF Youth Cup. Där blir det både lektioner, tävlingar o säkert mycket annat skoj och lärorikt i 1 ½ vecka.  Spännande! Den fina bilden på Klár och Elin har Zanna Hofvander tagit.

Nu är Månadens tips uppdaterat med Julitipset och en ny fråga och svar har publicerats.

8,67 i ridegenskaper fick Divars makalösa

dotter: Hrönn från Gröna Gången! Totalt 8,44 med 9,5 i pass och 9,0 i spirit och helhetsintryck. Galet bra! Högst hittills i år av de sexåriga stona. Stort grattis till uppfödare och ägarinna Susanne Sjöström!

28 juni Undersköna Freyja Divudóttir från Lindnäs är så vacker att jag grät när jag fotade henne. Nu är hon först i bildspelet här på hemsidan. Tack världens vackraste Diva och Tack världens bästa Freyja - ni berikar mitt liv varje dag och har gjort det i 29 år.

GLAD SOMMAR ÖNSKAR IA & DENNI OCH LILLASYSTER ALISA!

22 juni  Idag är det exakt 1 år sedan SIFs avelsstiftelse kom med en “Ny regel” som bara berörde en häst: vår Divar från Lindnäs. Den nya regeln kom när alla utom en av bedömningarna inför VM var klara och gjorde att Divar inte fick delta på VM. När vi (och många andra) protesterade ändrade de regeln fem gånger fram till SM, men då var vi för knäckta för att kunna prestera på VM. SIFs avelsstiftelse förstörde vår sommar.

Jag trodde i höstas att jag kommit över att att bli orättvist och illa behandlad, men kände när allt drog igång med tävlingar och bedömningar att jag fortfarande är ledsen och tappat lusten att visa våra hästar på avelsbedömningar. Vet att detta är I-landsproblem, men nu lever jag i ett I-land. En i styrelsen har visat normal empati och bett oss om ursäkt - det har betytt mycket för oss. Tack till dig! De andra har bara svarat med tystnad, förutom en som hotade oss. Vi väntar fortfarande på svar på våra frågor - drygt 10 månader har de nu haft på sig att svara.

Något de aldrig kan ta ifrån mig är kärleken till mina hästar. Och jag vet att vi kommer igen! Tack till Divars tre delägare som är helt underbara - de har både intelligens, lojalitet och empati!

Våren 2016 var för mig sorglig: största sorgen var självklart att älskade Diva lämnade oss efter 23 år. Andra sorgen var sorgen över SIF som varit “mitt” förbund i 36 år och som jag arbetat ideellt för i 30 år och gör fortfarande. Det känns som ett långt förhållande som tagit slut.

 Divar högst i BLUPen i världen igen! Fotot tog Krister Ågren när Divar var 6 dagar.

20 juni  När är Divar föddes för tio år sedan var han högst i BLUPen i världen bland obeömda hingstar med sina 126. I år är han högst i världen igen, nu för alla hingstar med 129. Den här gången hade BLUPen rätt - det förväntade avelsvärdet stämde!

Divar har fått sin första gräddbakelse! Grattis till uppfödaren Viktoria och modern Selma. Gå gärna in på “Divar från Lindnäs” på Facebook - där finns många bilder på hans fina föl m.m.- Går att gå in även om man inte är med på facebook själv.

14 juni  Roliga händelser i Romme!

Så kul att se Mirre och Rjómi från Lindnäs tävla i passgrenarna i Romme! Är svårt förtjust i båda två och så glad för deras skull. Rjómi betyder grädde och just som fölet på bilden såg han ut när han föddes för 13 år sedan - det låg en gräddbakelse i hagen - född mitt på dagen. Den finaste nyansen av gulbrun tycker jag. Rjómis föräldrar är Týra och Askur. Rjómi är den vackraste Týra gav oss - dessutom stor med kanonben och hovar. Hade alldeles säkert varit en högt bedömd hingst om han inte var klapphingst, men då hade antagligen i drömparet Mirre och Rjómi funnits. Och det vore bra synd.

Stort grattis till Katarina som vann fyrgången på sin Falki - underbart!

Som alltid härligt att se Frida Lindström fräsa fram på tävlingsbanorna. Grattis Frida till födelsdag, ridhus och kanonbedömning. Kvinnor kan!

Rapport från våra tävlingsdagar i Romme kommer - måste samla ihop mig lite bara.

Grattis till Moa som gör kanonresultat med sin fine Mökkvi!

Fin bild på Felicia och Káinn från en av deras första tävlingar tillsammans våren 2014.

9 juni  Framgångar för mina elever!

Felicia och Káinn har vunnit sina T2 tävlingar i år! Camilla och Stjörnudis har efter lite krokig vår kvalat till SM i tölt - de var här o tränade kvällen innan och jag peppade och trodde helt klart på dem. Ewa och Dis har gjort bra ifrån sig och ridit final och fått färgade rosetter. Rasmus och Atlas har rdiit uttagningar som resulterat i finaler och fina resultat. Amor och Lena likaså. Grattis till er alla! Säkert fler duktiga elever som har presterat, men jag har inte koll på det just nu. Rapport från vår tävling i Romme kommer.

Månadens tips för juni la jag ut för några dagar sedan.

Vackra Safir på Lindnäs den 1 april.

7 juni  Safir från Kleiva

Redan i januari sa Denni till mig att han trodde att Anne Fornstedts nya hingst skulle passa Diva och Disa. När jag fick se Safir och läsa om honom höll jag med. I februari både såg vi Safir när Anne red på Vintermästerskapen och Denni provred honom oxå. Vi gillade honom skarpt och bestämde oss för att betäcka båda våra ston med Safir.

På väg till Vignir för visningsträning fick Safir göra ett stopp hos oss och betäcka både Diva och Disa. Vi hade verkligen flyt med stona och deras brunster. Hann tom kolla att ingen av dem hade bakterier. Sedan tog flytet tvärstopp....

Disa blev inte dräktig och det fruktansvärda hände med Diva.

På visningen nu i helgen gick det kanonbra för Safir. Han höjde sin redan fina förstaklassbedöming och har nu 8,50 för exterlör och 8,19 för ridegenskaper och hela 8,32 totalt. Ingen poäng under 8,0. Stort grattis Anne!

Vi har kollat brunst på Disa i åtta dagar och snart åker Disa iväg till Anne och nu hoppas vi på lite mera tur.

Bilden till vänster är tagen när Denni provrider Safir hemma hos Anne i februari.

31 maj  Divars första sto är nu ultraljudad och hon var dräktig! Klart bra start på årets säsong.

Divar svävar i traven i fyrgångsrprogrammet på Eidfaxis tävling. Foto: Zanna Hofvander

Rapport efter årets två första utomhustävlingar

Mörs 1 maj: Vi gick upp i ottan och styrde kosan mot Mörs tävling på  Ernsta. Var där även förra året och trivs perfekt på den tävlingsplatsen. I år hade vi inga boxar utan Sjór och Divar stod i transporten när de inte reds - funkar perfekt med vår nya transport. Dagen startade med Divar i fyrgång: hela programmet gick bra förutom den avslutande skritten som körde ihop sig. Kom ut på 6,50 med i snitt 4,5 i skritt. Flera 7:or i arbetstölt, trav och tre 8:or i ökad tölt! Därefter följde några timmars väntan innan Sjórs töltuttagning. Sjór såg ut om en miljon på framridningen - fullkomligt dansade fram i en underbar form och var på gott humör. Leverade en ljuvlig töltuttagning: två 8:or i tempoväxlingarna och tre 8:oor och en 8,5:a i ökade tölten Åh så roligt!! Totalt 7,57. Dagen avslutades med Divar i tölt och han var magnifik o Denni sa att Divar var ljuvlig att rida hela programmet! Två 7:or i arbetstölt, en 8:a i tempoväxlingarna och  ökad tölt: 8,5  8,5  8,0  8,0 8,0 vilket blev 7,50 totalt och Peter Häggberg kom ut på 8,0!! Några av dagens alla fantastiska kommentarer: maffig, kraftfull, precisa övergångar, flott form, vacker aktion, väldigt fina övergångar, mycket bra visat, rör sig genom hela kroppen, flott utstrålning!  Åkte hem superglada och nöjda med våra två kanonhästar! Tack till domarna och Mörs!

Eidfaxi 22 maj: Åkte iväg på lördagseftermiddagen till vår hemmabana (få förunnat att ha en sådan anläggning i sin egen lokalklubb). Lugn och bra träning på kvällen med både Sjór och Divar. Söndagen startade med fyrgång för Divar och det blev ett fint program och nu med bra skritt - högsta skrittpoängen var 7,0 -  lite skillnad mot förra tävlingen. Fick upp till 8,0 för traven, 7,5 i galopp och 8,0 i ökad tölt och landade på 6,80 med 7,4 som högsta poäng. Så kom Divars tölt - blev bara en kort paus mellan hans startar eftersom han synd nog startade nästan sist i fyrången och nr 2 i tölten. Uttagningen gick bra, men inte som förra tävlingen - så nu är det bara att träna mera.  Slutade på 7,07 med 7,5 som högsta poäng och högsta delpoäng 8,0 i ökad tölt. Idag fick Sjór avsluta dagen. Denni provade att ha riktigt lång uppvärming med mycket skritt. Var superfin när Denni red till banan och lugn o fin i skritten. Precis när de skulle in tittade Sjór mot stallarna och trodde att ridpasset var slut. Nu var det kvar liiite av ridpasset: själva uttagningen och denna töltuttagning blev inte som förra tävlingens, Totalpoängen blev 6,80. Bra lärdom om än inte så kul. Fina kommentarer från de tre ritterna: god bärighet, god balans, vacker stabil form, flotta rörelser, uttrycksfull, flott aktion, fin energi och form, bra val av tempo, kraftfull tölt, elegant. harmoniskt.  Roligt att domarna var så nöjda med Divars tempo i arbetstölten. förutom bra tempo stod det även: föredömligt och utmärkt. Tack till domarna och Eidfaxi!

Nyfödd Hrönn - vacker redan då.

20 maj  Divars första avkomma förstaklass!

Fina Hrönn från Gröna Gången fick 8.11 för exteriören, 8,21 för ridegenskaper och totalt 8,17 med 9,0 för passen! Stort grattis till Susanne Sjöström som både är stolt uppfödare och ägare!  Extra roligt att Hrönn ärvt mormor Divas look - Divar har den oxå. Det är ett speciellt uttryck som jag älskar.

Än så länge har Divar bara fått stoföl i år.

Susanne Larsson fick ett supersnyggt sto med sin Lukka - grattis!

16 maj Nu har Karins fina Nína fått ett underbart stoföl med Divar. De båda delägarna, Annika och Karin, fick full pott: friska stoföl. Vi har fått en liten filmsnutt och det är en långbent pigg skönhet i färgen svart eller gulsvart med stor stjärna. Grattis Karin! I brist på bilder på de nya underverken sätter jag in bild på våra underverk: Diva med Freyja 2012.

Idag ska min dator på service och få en större hårddisk eftersom jag lyckars fylla den befintliga. Det kan ta några dagar innan jag är på banan igen.

10 maj  Jag har ju missat att skriva att natten med den värsta busvädret i år, dvs för snart två veckor, sedan fick Annikas fina Silvía ett stoföl som ska heta Týra. Grattis Annika och bra val av namn tycker jag! Stolt fader är Divar. Nu har Annika en Divarson: Isidor, en Divardotter: Týra och är dessutom delägare i självaste Divar - det kan hända mycket på 14 månader!

6 maj Våren är här och det känns helt overkligt eftersom det var minusgrader och snö för en vecka sedan. Inte ofta elever ställer in pga snö den 28 april - extra konstigt när det inte var någon vinter i år.

Rúna Förra veckan hämtade Taina sin Rúna och de är ett underbart par! Har redan varit här en gång och ridit lektion och det gick kanonbra!

Denni har tävlat Sjór och Divar och det gick så strålande! Rapport kommer. Och Elin har varit här några dagar med sin fina Týra/Skýrson: Klár från Lindnäs. Underbart att få hjälp och jag passade på att göra klart bokföringen när vi hade hjälp i stallet. Tack Elin!

Ewa och härliga Dís har tävlat med fina resultat i tölt T8. Resulterade i poängen 5,43 och röd rosett dvs en fjärdeplats - grattis!!

30 april Tack kära elver för tre härliga lektionsdagar! Under fliken “Utbildning” - “Lektionstider” finns nu våren och sommarens torsdags lektioner ifyllda. Kolla att just dina tider är rätt - mejla mig annars. Trevlig valborg på er alla!

Underbara Elise som numera kan titulera sig domare!

27 april  Stort grattis Elise - godkänd domare

vid första försöket - så bra gjort! Inte ett dugg förvånande, men det är alltid lite pirrigt vid examinationer. Vilken dag som helst ska jag skriva om Elise och Rebecka under fliken “Våra tjejer” som finns upp till höger under fliken “Om oss”. Elise var här sommaren 2013 och 2014 och Rebecka sommaren 2015. Givetvis har de båda två varit här på Lindnäs då och då under resten av åren oxå.

Igår åkte vi iväg med Sjór och Divar till Eidfaxis fina ovalbana i Sundbyholm. En ynnest att ha en sådan anläggning på hemmaplan och dessutom i sin hemmaklubb.

Divasonen Sér trivs i sin nya hingtsflock hemma hos Sarah. Skönt att veta. Han har många fler kompisar där än han skulle ha om han var kvar här hemma. Fast han gillade skarp sina storasyrror Sjódis och Saedis. Doch var det bara en tidsfråga innan han inte kunde gå med ston längre.

Skýr och jag i januari 2010.

25 april  Jättekul att Freyjas barnbarn, tillika

Disas son, Skýr från Lindnäs avkommor börjar visa upp sig på tävlingsbanorna. I helgen deltog fyra av Skýrs avkommor på Sleipnirs tävling: Undri, Rolex, Amor och Klár. Tre av dem vann sina klasser!  Eftersom allt blev som det blev med Skýr och han inte är med Kia och oss längre får vi glädja oss åt hans avkommor istället.

Själva har vi inte kvar något avkomma efter Skýr, men Lindnäs är ju som tur var fullt med hans släktingar, t.ex hans systrar Sjódis och Týra - båda efter Disa. Skýr är släkt med alla våra hästar utom Sjór frá Oddgeirshólum. Nu ska jag ut och risa på Alisa, Rúna och Týri dvs själva släkten.

Ren och skär glädje. Världens högst bedömda islandshäst tar VM-guld i  Danmark 2003. Dessutom rar, gullig och underbar att umgås med hela VM-veckan. Foto: EiríkurJónsson

Diva och Ómis dotter, tillika Divars helsyster: Alisa från Lindnäs. Är galet förtjust i min sötmojja som dansar fram med mig på vägarna. Tack Diva och Freyja för att ni gav mig henne.

19 april  Vårens och sommarens

utbildningsdatum har jag nu mejlat till alla er som rider lektion här. Har du inte fått det mejlet - kontakta mig direkt.

Sötnosen till höger är nu K-märkt och

kommer stanna hos mig resten av sitt liv. Disa har ju Denni K-märkt - så nu har vi var sin. Det får inte hända Alisa något - då går jag sönder.

Divas sista avkomma: Sér från Lindnäs åkte

idag tillsammans med brorsan Frami (på fadern sida) och Karin o Denni till hingstbete hos Sarah. Känns jättekonstigt att skicka iväg en egen uppfödning. Men vi har inte någon hingstflock utan bara Sér och det blir ju lite ensamt. Så glad att se honom i boxen igår kväll - han är ju skitsnygg och bäst av allt han har Divas utstrålning: blicken och ögonen - jag ser så tydligt Diva i honom! Spår Sér en lysande framtid.  Vad är det med mig - gråter bara jag ska skriva om Diva, Alisa och Sér.

16 april Har ännu inte orkat skriva om älskade Divas sista dygn. Jag vill göra det och kommer att göra det. Kan bara säga att för Diva blev det rätt lugnt. Kan tyvärr inte säga att det blev detsamma för mig. Denni var inte hemma utan åkte mitt på dagen på torsdagen innan Diva blev sämre. Han red Divar och Sjór på en clinic för Mette i Karlstad och kom hem igen på lördag eftermiddag. Planen var att även jag och Alisa skulle vara med på clinicen, men jag är så tacksam att jag bestämde mig för att vara hemma och ta hand om Diva. Särskilt med facit i hand när det visade sig att torsdag eftermiddag vände allt till det sämre. Hade varit fruktansvärt att inte vara med henne då. Också eftersom hon är (var) så fäst vid mig och sökte mitt stöd. På söndagen for jag iväg till BYS och hade undervisning, provexamination och examintion tillsammns med Jenny. Var bra för mig att sätta tänderna i något som tog hela min uppmärksamhet från morgon till kväll. Och att få göra det med vänner som Åse och Jenny och alla trevliga studenter.

Rúna såld!  Divas dotter Rúna är såld och hon har fått en underbar köpare som rider henne så himla bra: Taina Hägglöf. Grattis Taina!

DIVA FRÅN GATEGÅRDEN 1993 - 2016

Tack älskade Diva för allt! Du förändrade, förbättrade och förgyllde vårt liv. Dina makalösa gener kommer fortsätta att förändra, förbättra och förgylla både vårt liv och många andra liv. Tack för att vi fick ha dig i 23 år och tack för dina elva fantastiska avkommor. Diva du fattas oss och Lindnäs är inte detsamma utan den bästa.

Diva 2009, 17 år gammal.  Året när Glans föddes. Foto: Ylva Jonasson Armfelt.

7 april Dagen började med en Diva som mådde helt ok. Sedan blev dagen ännu bättre när Divas fina dotter  Rúna skötte sig utmärkt på veterinärbesiktningen och dessutom ua. Så nu är Rúna såld och hon har fått en underbar köpare! Sedan började eländet: Diva blev riktigt dålig sent på  eftermiddagen. Veterinär Anders har jouren (en bra sak) och har varit här flera gånger. Tillsammans har Strömsholm och Anders kommit fram till att de undersökningar som Diva måste genomgå nu görs på dagtid så vi ska vara på Strömsholm kl 8.00 imorgon bitti. Jag väntar mig en hemsk natt. Hoppas innerligt att jag har fel.

Diva Gategårdenb

Diva o jag på VM - 03. Foto: Eirikur Jónsson

Hemma!  Lyckliga är vi över att ha Diva hemma igen. Bättre att hon är hemma och är sjuk & glad än på ett sjukhus och är sjuk & ledsen. Hon har inte ätit sedan i lördags kväll. Först ville hon inte äta, sedan fick hon inte äta och nu har hon matvägrat i två dygn Diva och vi har fått ett fantastiskt bemötande och service av Strömsholm, vilket känns bra mitt i allt elände. Just nu betar Diva i Divars stora hage tillsammans med Týra trollungen - bättre och snällare sällskap kan hon inte ha. Att se Divas glädje när hon kom hem och vi släppte henne i hagen kommer jag aldrig att glömma - älskade häst bli frisk nu!

6 april Tack alla underbara männsikor som hör av sig och undrar hur det är med vår älskade Diva. Det är inte så bra. Hon har lokal grovtarmsinflammation och allmäntillståndet är dåligt.  Hon trivs inte på Strömsholm och vill inte äta. Ska ringa dit kl 14 och har hon inte fått feber (var 37,3 igår och 38, 2 i morse dvs den kan vara på väg upp) ska hon hem på “permission” och vi ska hämta den underbara i eftermiddag, Sedan kommer hon att få hembesök istället. Vi hoppas att tempen gått upp för att hon är varm och inte av någon annan vidrig anledning.  Varför den underbaraste, vackraste och bästa av dem alla? Enligt veterinärerna är det i varje fall bra att hon hittills varit kärnfrisk i 23 år. Längtar efter att få träffa Diva nu.

5 april  Diva är låg och vill inte äta. Väntar på samtal från veterinären nu på förmiddagen. Är sjuk av oro för älskade Diva.

4 april   Min hemska mardröm har uppfyllts. Diva, som aldrig varit sjuk, aldrig ens haft ett pyttelitet sår, ont magen, feber, förkyld - aldrig någonting, hade lindrig kolik igår morse när jag morgonfodrade. Veterinären kom ut och behandlade. Ungefär likadan sedan hela dagen. Åkte till Strömsholm igår kväll då hon inte blev bättre, men inte riktigt dålig heller. En annorlunda kolik som gör mig fruktansvärt orolig. Avskyvärt att lämna henne i natt på samma ställe som jag lämnade hennes mor Freyja för 13 år sedan för att aldrig hämta - bara åka dit och säga farväl. Väntar nu på att vet. ska ringa i eftermiddag. Natten har enligt receptionen varit lugn, men Diva stackarn är låg. HATAR KOLIK!

31 mars Spännande saker på G:  Ia & Alisa, Denni & Divar & Sjór kommer att delta på clinic på Equality Lines anläggning, Hammarö, 8-10/4!
- Fredag 8/4 - kl.14.00: Islands-clinic med Mette Mannseth.
- Lördag 9/4 - kl.14.00: Hopp-clinic med Pether Markne (A-tränare i hoppning och dressyr)
- Söndag 10/4 – kl.14.00 Dressyr-clinic med Helen Langehanenberg (Meriter: Silver medaljör under OS i London samt EM Silver lag)
Pris/clinic: vuxen: 300 sek - ungdom upp till 15 år: 150 sek
Anmälan: Kontakta Sophie Wilhemsson via mail: sophie@equalityline.se - OBS: Begränsat antal platser

Diva och Reynirs son Glans från Lindnäs

29 mars  Fick fin bild på Divars bror Glans

från Jenny (både ägarinna och ryttarinnan) idag. Roligt att följa deras framsteg!

Två Divarsöner är till salu - kika in under

fliken “Till salu” för att läsa mer om dem.

Påsken har varit lugn och skön. Jag har njutit av två ridturer på min underbara Alisa. Funderar på att rulla in henne i bomull så att ingenting händer med henne. Fast det blir nog trist i längden att ha henne i bomull.....  Vi har haft besök av en trevlig hästspekulant och i fredags sålde vi vår fina Camper. Kommer sakna den. Det lustiga var att köparen är den som sålde Campern till oss för 8 år sedan. Denni blev bra paff när han ringde på annonsen på Blocket. Så nu bor Campern i Dalarrna igen och enligt köparen ska den bli kvar hos honom nu.

 

GLAD PÅSK

ÖNSKAR

IA & DENNI

 

23 mars Tog ett dygns spontansemester i Stockholm - välbehövligt. Träffade två vänner och en Mamma!  Skrev ju heltokigt i förrgår, menar såklart vårt företag och våra hästar. Ibland är man för uppe i sig själv. Denni har säkert inte ens sett det.  Hoppas att ni har läst Evas analysinlägg. Ser fram emot en lugn påsk nu.

21 mars Luften gick ur mig efter förra helgen. Tror det beror på mycket ideellt arbete och tråkigheterna runt vårt kära förbund som nu delats i SIF och SIF Avel. Har så svårt för maktfullkomlighet. Har en text om detta i huvudet, men vet inte om jag ska skriva den eller istället ägna mig åt mitt företag och mina makalösa hästar. Mina fantastiska elever skriver fina blogginlägg och sänder underbara mejl. Tack till er - ni gläder mig mycket! Läs gärna detta som Eva skrev efter hennes senaste lektion här: www.ishastar.com/2016/03/09/analysera-mera--31091496

Idag kom Mange och Nella hit med deras Divarson som passande nog heter Ívar. Mange red lektion för Denni. Blev mycket stolt när jag såg Ívars gångarter - de är kanon, precis i min smak - stora, luftiga och uttrycksfulla! Heja Divar och grattis Mange och Nella till er fina uppfödning.

Vid vintermästerskapen 2016 tilldelas priset:        Klara Nydahl och Milla Bergqvist
Motivering: De har visat att de har fin kontakt med sina hästar och använder fina hjälper och har bra sits.
De erhåller den summa som jag vinner som Vintermästare i T8 som en utbildningscheck.
Stort grattis Klara och Milla önskar Denni!

15 mars  Denni´s text skriven på FB:

Man kan ha olika mål med sina tävlingsinsatser. Mina mål med att delta i T8 vid VM (Vintermästerskapen) 2016 var att ge mig och mina hästar en mjukstart inför kommande säsong. Eftersom mitt deltagande vid VM inte handlade om rosettjakt eller prisjakt så kontaktade jag tävlingsledningen innan tävlingarna började och frågade: om jag skulle bli Vintermästare i T8 skulle jag då få skänka prissumman till ett nytt pris för den/de som utmärker sig för god ridning? Till svar fick jag: ja, en rolig idé.
Syftet med detta pris är att uppmuntra till god islandshästridning. Min ambition är att fortsätta med detta pris vid kommande VM och eventuellt vid andra tillfällen. Detta pris är inte ett ungdomspris. Utan ett pris till den/de som utmärker sig för fin ridning oavsett ålder eller tävlingsgren/klass. Jag kommer i fortsättningen att finansiera detta pris på ett annat sätt. Eventuella sponsorer är välkomna att höra av sig till mig.

Denni´s pris för föredömlig sits och inverkningar. Priset är tänkt till att uppmuntra till god ridning på islandshästar.

Tack Vintermästerskapen för fint samarbete kring detta.

Alisa - min älskade häst!

11 mars  Jag är så lycklig över min Alisa!

Det makalös är att hon liknar mormor Freyja mer för varje dag som går. Kom ihåg hennes första töltsteg - då sa jag till Denni att det kändes som Freyjas tölt. Det var tre- fyra år sedan. Det där speciella sättet att slänga upp frambenen.

Nu tänkte jag mer på temperamentet. Alisa har varit (och är) så snäll och vänlig att det är först nu som hennes bestämda sida visar upp sig. På samma sätt som Freyja var: trygg i sig själv, vet att hon är bra, jag får gärna vara med men hon tar helst hand om de viktiga besluten själv, tar i när det behövs och är allmänt mycket tillfreds med sig själv. Jag bara älskar det lynnet!

I hagen är hon dock inte lik Freyja. För Alisa räcker det att vara snäll och vän med alla - precis som mamma Diva. Freyja bestämde över allt och alla - räckte med att hon gav de andra en blick så gick de iväg. Freyja behövde aldrig lägga bak örona ens. Hon bara bestämde.  Ingen fick äta med Freyja utom hennes eget föl och om något sto hade tagits ifrån flocken på vårvintern så fick den 1-åringen äta med Freyja. Förresten - har jag sagt att jag inte bara älskade Freyja - jag dyrkade henne.

Diva och Disa är K-märkta, dvs de kommer stanna hos oss resten av deras liv. Börjar fundera på om inte Alisa oxå ska K-märkas.

9 mars Oj, en hel vecka har gått sedan mitt  förra inlägget. I fredags fick vi trevligt besök av Eyjólfur som hade vägarna förbi när han var på väg till FEIF seminariet. Roligt!

Direkt när Eyjólfur åkte iväg packade vi in det sista och gav oss av till Hagby rytteri vilket visade sig vara en helt  fantastisk anläggning och dessutom nybyggd.  Fyra av de fem ryttarna; Anne-Marie, Elsa, Pierre och Louise kom och tränade TiH programmen. Även Trausti, Lena och Åsa var med på träningen. 

Lördagen inleddes med att Trausti berättade och bakgrunden till TiH och filosofin. Därefter tog Lena över och gick igenom Utbildningsskalan, programmen och hur bedömningen går till. Roligt med instruktörer och domare från hela världen. Och fullbokat var det oxå! Efter lunch åkte alla till Hagby och nu anslöt oxå den femte ryttaren: Erlingur. Först reds program 1 i trav, sedan samma program i tölt, därefter program 2 och sist program 3. Modigt av de duktiga ryttarna att rida inför de kunniga deltagarna! Åsa och deltagarna gick tillsammans igenom programmen och en hel del intressanta diskussioner kom igång. Praktiken avslutades med domarexamination. Vi trodde att tre - fyra stycken ville examinerara sig - och blev väldigt glada när hela 24 stycken kom och ville ha domarprotokoll!  Sedan åkte vi alla tillbaka till hotellet och hade geneomgång av de tre sista programmen. Lena och Åsa rättade examinationer för glatta livet. Denni hjälpte till att tolka från isländska. Malin som var diplomansvarig och jag slet med diplomen. Listorna vi fått var ofullständiga, men vi lyckades till sist lösa det med Doug (sportchefen) och Silke (utbildningschefen). Då var tog de vackra diplompapprena slut så vi har kvar att skicka ut ca 15 diplom. Malin hade gjort 80 diplom.... Sedan var det middag!

Söndagen var jätteintressant att få delta i: videobedömning med ekipage från framförallt VM. Strålande Åsa höll i det oxå. Sedan for vi hem, rätt matta i pälsen, men glada. Bästa Rebecka passade än en gång gård och djur: tack snälla du!

Igår fick jag ett nytt träningsprogram av Lars. Inte alla som har en SM-vinnare i Bodybuilding som lägger upp träningen. Lars gjorde mitt förra program i januari 2007, har iofs ändrat pyttelite i det. Jag tackade honom så mycket för programmet och sa att nästa gång han gör program till mig är jag närmare 60 år och vi fortsätter med den här intervallen - klart skrämmande... Och jag är stark i AXLARNA! Tack Lars för komplimangen!

Idag fick Týra trollungen och Freyja sina vargtänder utdragna av Strömsholmsbussen (alltså inte av själva bussen). Alisa gick som en dröm när jag red - har jag sagt att jag älskar henne? Jag funderar på att göra ett sista inlägg om SIF Avel och sedan ägna mig åt roliga saker istället för deprimerande. Låter väl som en bra idé? Det bästa med helgen var att vi fick ny energi att ägna oss åt TiH - det behövde vi.

Amanda vinner med sin Ómison!

2 mars  Grattis Amanda till dina fina

tävlingsresultat i söndags på Forsen/Edda. Förutom vinst och en tredjeplats så fick Amanda Feather Prize! Mycket välförtjänt. Amanda går den två åriga islandshästtbildningen på BYS: Ridsportentreprenör Island där jag är lärare. Dessutom rider hon och hennes mamma lektioner här på Lindnäs. Tidigare gick Amanda gymnasieutbildningen med islandshästinriktning på Wången. Som alltid roligt att se hur fin sits de som gått på Wången har. Jag önskar att fler islandshästekipage satsade mer på att förbättra sin sits. Och att fler instruktörer var nogrannare med sitskorrigeringar. Extra kul för oss är att Amanda och vi har mycket gemensamt. Vi rider tre Ómiavkommor, Divar, Týri och Alisa och Amandas fina ridhäst är oxå efter Ómi.  Vad säger du om det Charlotte?

Divadottern Rúna från Lindnäs

29 februari  Till salusidan är uppdaterad

med två saluhästar: Rúna från Lindnäs och Sjór frá Oddgeirshólum. Kika in där och läs om dem.

Jag har oxå uppdaterat “Månadens tips” och fortsätter i samma tema som förra månaden, dvs tips från Mette, men lite från Nils Christian oxå och så lite mer från mig.

Rebecka har kommit till oss över sportlovet och det passar utmärkt eftersom vi håller på att förbereda oss för helgens FEIF seminarie för fulla muggar. Rebecka har med sig sin fine Sómi såklart!

28 februari  Jag brukar säga när jag instruerar att de inte spelar någon roll vilken gångart hästen går i, och så lägger jag till: utom just på tävling. Denni missade nog det sista abropå att han red fel gångart på tävlingen när Divar var så fin att rida.... Jag tänker Tempo- Riktning - Gångart dvs att hästen ska bli ridbar och när den är det kan ryttaren välja gångart.

Sjór och Denni på Vintermästerskapen den 20 februari.  Foto: Zanna Hofvander

27 februari Tiden skenar. Vi fotade Alisa, Sjór, Týri och Magni i torsdags och kan bara konstatera att våra hästar är magiska. Stolt! Veckan innan for jag igen till studenterna på BYS som håller till på Axevalla strax utanför Skara. Resan dit tog 15 timmar eftersom jag blev standsatt i Hallsbeg. Tur att jag åker en dag i förväg - för att inte komma för sent. Så jag hann i tid. Första dagen red studenterna lektion för mig och dag 2 höll de lektioner för varandra. Gick bra och det är roligt att följa deras utveckling! Trevligt att bo hos Åse och ha lektion med Åse och Elise på kvällen.

Fredagen den 19 februari hade US möte här på Lindnäs. Louise, Johanna och jag arbetade på som iglar med ridutbildningarna och vi kom en bra bit på väg!

Lördagen startade kl 04.00 med avfärd mot Vintermästerskapen med Divar och Sjór i vår nya bil med vår nya transport. Divar var som en dröm på framridningen. I T8:an som Denni tycker är en bra start på säsongen för hans hästar var Denni så nöjd med Divar för att han var avslappnad och ridbar att han glömde att rida. vilket resulterade i en halv långsida i klockren trav och sedan var uttagningen slut. Landande på poängen 6,50. Tyvärr hann Denni inte värma upp Sjór, det var för kort om tid. Uttagningen gick ändå ok men resulterade i mkt ojämna poäng (till skillnad från Divars) på 7,8, 7,0 och 6,5. Kul att VM-domarna var högst! Denni tyckte Sjór kändes fin i finalen. Denni red lugnt eftersom det är syftet med tävlingen för hans del. Blev en poäng strax över 7. Tack till arrangörerna för en mycket bra tävling! For hem och for från stillastående ner i diket vid postlådan 500 meter hemifrån (lärdom - hämta inte posten...). Snäll granne med lastare hjäpte oss hem. Jag ledde hästarna och Denni fick såga ner vårt staket för att vi skulle komma upp ur diket.

Söndag - upp med tuppen (vad är det här för helgvilor...) och avfärd till Anne för att prova hennes fina Safir. Vi gillar honom skarpt! Blev bjudna på god lunch och sedan direkt till Eidfaxis årsmöte för att hålla föreläsning och förbedelser inför tävling.Riktigt trevligt årsmöte - “vår” lokalklubb Eidfaxi är en toppenklubb. Lite matta i pälsen på måndagen... I onsdags kom Rebecca och vi red lektion. Kanonbra som alltid!! Jag red Týri och Denni Divar.

23 februari En händelerik vecka är slut. Rapport kommer. Ville bara skriva i all hast för att berätta att Alisa än en gång gjorde min dag - älskade häst. Hon förtsod nog att hennes ryttarinna behövde lite uppåttjack! Tack Freyja för att dina gener gjorde en jumping gen och hamnade i Alisa.

17 februari  Den underbare mannen i mitten på bilden skulle fyllt 54 år idag - varför fick han inte göra det?  Varför fick han istället lämna sin underbara fru, sina fantastiska barn, sina enastående hästar och sitt liv för 1 år och 1 dag sedan? Einar Öder - du fattas oss. Bilden är tagen vid prisutdelningen på NM-94 i Finland, A-final i tölt. Hösten före tränade jag för Einar med Týra - på en lektion grät jag för att jag red så dåligt och ingenting fungerade. Einar stöttade mig och hjälpte mig. På bilden gråter jag för att jag är 3:a och Einar 4:a nio månader efter tårarna i paddocken på Wänedal, Stenkullen. Idag gråter jag ännu mer för att jag saknar Einar så mycket. Mina tankar går till Svana och deras fyra barn.

14 februari Så här på “Alla hjärtans dag” passar det väl utmärkt att jag har uppdaterat fliken “Foderråd” - kika gärna in där! Bilden på Disas muskulösa kropp är tagen av Lasse Söderholm sommaren 2007 inför VM. Den användes till ett reportage i tidningen Ridsport (tänk så roligt det var när islandshästarna fick vara med i Ridsport).

Bröllopsdagen, den 15:e i ordningen firade vi igår. Bilderna ovan tog vi själva för 5 år sedan - på 10-årsdagen i Malaga. Tycker extra mycket om bild 2 - stressigt och kul med självutlösare.

BYS och studenterna på RE Island besökte jag i tisdags. Fick nöjet att följa dem när de arbetade deras egna hästar i töm med bäste Anders Eriksson som lärare.

Rebecca var här veckan efter clinicen på Agersta och jag red lektion på Týri i minus 24,5 grader! Konstigt nog frös jag inte alls - och Týri gick superbra - så roligt att rida lektion. Egentligen var Cia & Rebecca bjudna på middag, men jag snek till mig en lektion före maten.  Smart av mig! Efter lektionen hade vi en härlig kväll. Saknar kylan.

Elin och Skýrs fine son Klár från Lindnäs. Tycker så mycket om namnen på far och son. Båda namnen betyder sak: klar i huvudet! Roligt att Kia med döttrar är så förtjusta i sin Klár.

8 februari   Stavningsprogram = smart!

Får ofta hör att jag skriver Denni´s inlägg på bl.a. FB och även andra texter han skriver. Självklart skriver Denni själv. Han talar bra svenska och stavningsprogrammet hjälper honom med stavningen. Det som blir svårast är skillnaden på en och än, och er och är och alla andra e och ä. Ofta står det på den handskrivna handlingslista “eple” (inga stavningsprogram där inte). Den underbara texten om bilresan till Överkalix hade jag inte ens sett förrän den var publicerad på facebook. När man läser den tänker man att fler saker kan väl inte hända med ett bilinköp, men det hände lite till. Får se om jag får till en kort  text om det. Jag har ännu ej åkt med eller kört bilen - det har stått utanför huset sedan den anlände från Överkalix i onsdags. Måste ta en svängom vilken dag som helst. Tycker i varje fall om vår nya bil och tur är väl det!

Nína kikar ut över sina ägor sommaren 2015

4 februari  Vad är det för vacker häst?

Stoet på bilden har varit här flera somrar och tycker nu i somras att hon kom till SITT sommarparadis. Har helt ändrat sätt sedan hon tog över Lindnäs - nu är hon stolt och en riktig ledare.  Första somrarna var hon lite blyg och tillbakadragen. Stoet heter Nína frá Kirjkjubae och ägs av vår vän Karin Westerlund. Nínas första föl I Sverige “gjorde vi” i Hocksbo  2002 - snabbaste betäckningen hittills. Karin kom med Nína mitt i brunsten - ett språng med Frami - blev bjuden på glass och jordgubbar och åkte hem. Elva månader senare föddes “jordgubbar och glasstoet” Fidla från Westerlund. Ytterligare några år senare blev Fidla Sveriges högst bedömda 6-årssto och fick representera Sverige vid VM! Nína har varit mycket prouktiv och vi som har haft nöjet att få se flera av hennes avkommor kan konstatera att hon är ett riktigt avelssto! Grattis Karin till Nína, Fidla och alla de andra (bäst att jag inte räknar upp dem för det blir garanterat fel) kanonerna! Nína är född samma år som vår Diva - herregud vad man älskar sina gamla kloka avelsston, eller hur Karin?

Mette clinic på Agersta lördagen den 9 januari:

Fredag eftermiddag samlades vi som skulle rida på clinicen: Anne-marie Röst, Elsa Mandal Hreggvidsdóttir, Denni och jag. Vi började med möte och planering  med Mette. Därefter red alla fem ekipagen en och en för Mette. Först Divar och Denni, sedan A-m , Elsa, Alisa och jag och sist Sjór och Denni. Roligt oxå att se när Mette red våra hästar. Min sötmojja kallade Mette för en DRÖMhäst - då blev jag glad som ett barn på julafton. På kvällen bjöd Caroline på de godaste hemgjorda hamburgare jag ätit - var som värsta lyxkrogen!

Lördag förmiddag lyssnade vi på Mettes föreläsning som var kanonbra - Malin Schöns referat finns nedanför bilden på Mette.

Lördag efter lunch var själva clinicen. Först ut var Divar och Denni. De visade grundträning på vintern och Mette var nöjd över att Denni tyckte att det var ok att visa en sådan fin och känd häst helt “oflashigt” och bara i grundarbete. Hörde att galoppvolterna var fina. Själv väntade jag utanför med Alisa. Så var det vår tur. Jag kände mig så lugn med Mette i mitten och en underbar häst under sadeln. Blev lite tokigt efterom jag var den enda som inte hade hörselsnäcka i öronen - så jag hörde knappt någonting, men det gick bra ändå. Alisa var som en dröm att rida - min söta Freyja! Efter det red våra två duktiga clinicrmedryttarinnor. Och sedan var klockan för mycket och det var för kallt - så Sjór fick stå borstad och fin kvar i stallet. Alla fina kommentarer om min Alisa gjorde mig alldeles varm i hjärtat. Tack alla!

Lördag eftermiddag hölls TiH´s årsmöte. Mycket aktivitet och nya bra beslut togs. Tack till er medlemmar som kom!

Lördag kväll styrde vi kosan mot vara vänner på Bärby. Ville se deras obeftliga hus och hur det har ordnat för sig nu. Bjöds på härligt umgänge, underbar mat och dryck i Eyvi och Sofies fina nya hus. Kvällen avslutade fnittrande i sofforna i Jenni och Hreggis provisoriska boende. Skönt att kunna skratt mitt i allt elände. Riktigt  glad att vi fick till det och kom iväg till Bärby. Sent i natten fräste vi tillbaka till hästarna på Agersta.

Söndag morgon kl 8 red jag lektion på Alisa för Mette - nu tränades traven - oxå så bra! Därefter red Denni lektion på Sjór och tränade tölt och lösgjordhet.

Söndag förmiddag kom Isidors ägare Annika Höglund (som numera oxå är delägare i självaste Divar) och hämtade oss. Vi åkte till Heléne Blom där Isidor är uppstallad. Annika red Isidor - därefter red Denni och sedan Annika igen. Isidor var jättefin att rida tyckte Denni. Bra för Annika att se Denni rida - för sedan när hon satt upp var de riktigt stiliga - som Annika själv  sa - “nu har jag en bra målbild”. När Annika hade lämnat av oss på Agersta vid lunch vände vi hemåt - nöjda och glada efter en kanonhelg!

Veckan efter gick Alisa så bra att jag trodde att det inte var möjligt. Vädret gjorde ju inte saken sämre - snö och sol.

1 februari Älskar bilden ovan på Mette och hennes underbara häst. Vet tyvärr inte vem som tagit det fina fotot. Månadens tips för februari kommer från Mette´s kanonclinic i början av januari på Agersta. Gå gärna in under fliken “Månadens tips” och läs. Malin Schön har gjort bra sammanfattningar från både Mettes föreläsning och clinic - följ länkarna nedan:

malinweb.se/blogg/2016/01/21/mettes-clinic-91

http://malinweb.se/blogg/2016/01/10/handelserik-lordag

Tusen tack Mette och Agersta för underbara dagar!

30 januari Är som sagt mycket glad att Heimir Gunnarsson är vår nya avelsledare. Och glad att han svarade på Nina U´s öppna brev till SIFs avelsstiftelse. Dessutom ett klokt och bra svar! Det visar på respekt att svara folk. Vi vet efter förra sommarens trista händelser att det var vidrigt när SIFs avelsstiftelses ordförande inte ens svarade på våra frågor som vi hade veckan efter de kom med “Ny regel ang avelshästarans uttagning till VM,” dvs sista veckan i juni, och sedan fick vi inte i slutet av sommaren inte svar på våra åtta frågor - skäms på er! Klart bättre att få ett svar man inte uppskattar än att mötas av tystnad.

Mycket nöjd med allt i Heimirs svar förutom förklaringarna på att SIFs avelsstiftelse sköter sina uppdrag som de gör . Det svaret undrar jag om Heimir har skrivit själv då de är extremt likt den formuleringen SIFs avelsstiftelse använde förra sommaren. Så här resonerar de: den förra avelssektionen var ännu sämre än vi är  - så att vi är riktigt dåliga är helt ok - underbart sätt att tänka på. Om jag är riktigt dålig spelar det ingen roll eftersom den som var före mig var usel....

Precis samtidigt som jag på kontoret på övervåningen skrev nedanstående text här på vår hemsida skrev Denni följande text i köket på nedervåningen på facebook: Jag är till skillnad från dig Heimir Gunnarsson inte alls förvånad över att folk reagerar. Det är inte första gången denna styrelse tar förhastade beslut och ändrar fram och tillbaka. Vilket gör många af oss som bekostar deras verksamhet osäkra om vad som egentligen gäller. Vill samtidigt tacka dig Heimir Gunnarsson för ditt engagemang. Och är övertygad om att du är en stor tillgång för oss.

29 januari  Tänker på (minst) två saker idag:

Glad för att just Heimir Gunnarsson är Sveriges avelsledare!!

Orolig när jag läser följande rader från en som är mycket insatt i SIFs avelsstiftelse:“Kanske utnämnande av SIFavels styrelse skall ske på Idunns årsmöte ( kräver dock stadgeändring i SIFs stadgar så det är ingen quick-fix)”. Idunn och SIFs avelsstifelse har inlett ett samarbete - fint så. Men självklart ska SIFs avelsstiftelses styrelse väljas på SIFs årsmöte.

Divar och en av hans underbara delägare. Karin Westerlund.

26 januari  Divars betäckningsavtal för

säsongen 2016 är nu klara. Mejla  till info@iaodenni.nu så får du hans avtal. Vi har både höjt och sänkt priset. För den lyckliga är det höjt till 15 000 kr exkl moms vid dräktigt sto som varit dräktig i 46 dygn (så att fostret går att försäkra) och för den mindre lyckosamma har vi höjt den delen som betalas tillbaka vid utebliven dräktighet till 12 000 kr exkl moms. Det betyder att språngavgiften är sänkt till 3 000 kr exkl moms.

En duns sedan var det helt tyst...

Idag blev det ingen ridning för mig då jag inte såg sladden till motorvärmaren i mörkret igår. Föll som en valross, hann inte ens få ut armarma. Landade i gruset , en liten bit från de stora stenbumlingarna som ligger så vackert runt parkeringen. Måste fått en chock för Denni, som var precis utanför ridhuset, hörde bara en duns och sedan var det helt tyst. Inte ofta jag lyckas göra min man orolig - men nu fick jag till det!

 

25 januari: Texterna som Denni skrev i början av 2009 här på vår hemsida under fliken “Tänkt och tryckt” och jag i min artikelserie i tidningen Islandshästen vid samma tidpunkt känns plötsligt mycket aktuella (trots att det vid den tidpunkten gällde hingstarna). Tänker oxå på att tre av de bästa hästar vi fött upp är betäckta med obedömda föräldar: Divar (obedömd far), rid: 8,83 tot: 8,78, Visa (obedömd mor), rid: 8,67 tot 8,41 och Skýr (obedömd mor), blev tyvärr aldrig  själv visad pga skada, men var en extrem talang.  Visserligen blev dessa tre föräldrar bedömda senare och fick då bra bedömningar.

Här följer min text:

På stallbacken hos Ia Lindholm nr 2-2009 (publicerad i mars-09)

Fortfarande är det ett fantastiskt ridväder och härligt underlag på vägarna. Otroligt hur positivt hästarna (och vi) påverkas av strålande sol, blå himmel och ett par minusgrader!

Släpp aveln fri!

När jag fick erbjudandet att skriva en spalt i Islandshästen gjorde jag en plan över vad jag ville ta upp och ett av de första ämnena jag skrev ner var: ”Släpp aveln fri”. Nu hann Heimir Gunnarsson före mig och sedan även min man, Denni Hauksson. Trots det vill jag ändå göra min röst hörd i denna viktiga fråga. Min önskan är att aveln i Sverige släpps fri. Med det menar jag att alla friska renrasiga hingstar ska få betäcka på samma villkor. Jag tror på människans sunda förnuft och viljan att avla fram bra individer.

Och här följer Denni´s texter:

Ge uppfödare mer eget ansvar!

Jo jag vill bara spinna lite vidare på mina tankar angående islandshästaveln i Sverige. Och hur vida SIF skall hålla på och styra folk som om de vore oförmögna att fatta egna beslut. Jag tror nämligen inte att alla som tycker annorlunda än jag är dumma. Och därför tycker jag inte SIF heller ska utgå ifrån det. Alla har vi något mål med vår avel. Och ingen vet med 100 % säkerhet hur en avkomma kommer att se ut eller röra sig. Det vet vi alla som sysslar med avel. Om Ia skulle ha följt rekommendationerna ifrån de lärda så hade hon aldrig avlat på vare sig Freyja frá Tumabrekku eller Týra frá Enni. Freyja var troligen ett av världens bästa islandshästavelsston. Och Týra är ett utomordentligt bra avelssto som har gett oss avkommor som liknar Ias och mitt avelsmål som är att föda upp tävlingshästar på elitnivå. Lyckas man med det så kan man faktiskt försörja sig på sin avel. Därför är vi mycket tacksamma för att vi alltid har följt våra egna övertygelser i vårt avelsarbete.

Jag är mycket trött på allt tjat om hingstar hit och dit. Folk lägger ner alldeles för mycket tid och energi på att studera hingstar på bekostnad av stona. Till exempel tror jag att många hingstar som är populära lätt övervärderas och kanske särskilt här i Sverige eftersom utbudet av bra ston är begränsat. Det är nämligen så att de populära hingstarna får i regel de flesta bra stona som naturligt får bra avkommor eftersom stona är bra. De avkommorna kommer sen i större utsträckning till avelsbedömning därför att ägarna till dessa fina ston oftast är målmedvetna uppfödare. Detta påverkar naturligtvis hingstens BLUP. Däremot de dåliga stona som går till populära hingstar påverkar mindre eftersom deras avkommor inte kommer till bedömning helt enkelt för att de är inte är värda att satsa på.

Jag tror att den mest värdefulla egenskapen en uppfödare av ridhästar behöver ha är ridkunskap. Det är häpnadsväckande hur lite fokus det är på ridning när man diskuterar islandshästavel och särskilt avelsbedömning av islandshästar. Desto mer ridkunskap man har desto lättare är det att välja vilket sto-hingst man ska satsa på. Jag tror till exempel att finns uppfödare och avelsdomare som inte har en aning om vad ordet ridbarhet betyder. Nej nu måste jag ut och arbeta. Själv har jag fullt upp med att lära mig rida på riktigt, det är inte lätt men går sakta men säkert åt rätt håll (tror jag)

Denni den 4 februari 2009

Släpp aveln fri!

Tack Heimir Gunnarsson för att du har skrivit den debattartikel som jag själv har länge tänkt skriva i Islandshästen. Nämligen artikeln Islandshästaveln i Sverige i senaste nr av Islandshästen. (1/09) Men jag har bara inte kommit till ”skott” Jag håller med dig i det mesta förutom ditt förslag om ett andra alternativ. Det bör inte vara något andra alternativ. Alla friska renrasiga islandshästar borde vara välkomna i SIF på samma villkor. Man kan fråga sig hur islandshästaveln skulle ha sett ut i dag om alla dessa egensinniga isländska uppfödare som gick sin egen väg och ofta emot strömmen inte hade funnits.

Denni den 1 februari 2009

 

 

23 januari Positiva nyheter om Týra. Veterinärbesöket avlöpte väl trots att jag först berättade för veterinären om min mardröm. Sträcksenan har läkt ihop och nu ska Týra, efter 7 ½ vecka i boxen, börja promenera 5 minuter 2 ggr per dag i stallgången. Nästa vecka 10 minuter 2 ggr per dag ute som ska utöka 10 minuter per vecka tills vi är uppe i 40 minuters  promenad per dag. De första nätterna ska hon ha stallbandage som stöd. Phu detta var ett efterlängtat besked.

Igår hämtade Denni vår (Divars) nya (begagnade) transport i Jönköping. Så nu ska vår trehästars Böckman säljas.

Nytt inlägg under fliken “Tänkt och tryckt” om hästar, kylskåp och bilar.

Divar klär i sitt handgjorda pannband med swarovski kristaller!

22 januari Divar och Sjór har supersnygga

pannband från Xtremehorsemakeover:  xtremehorsemakeover.com/pannband.htm Tack Joanna!  Gå in under fliken “Vi rekommenderar” och läs mer om Divars och Sjórs pannband (som Alisa lånar när hon vill vara snygg).

Týras hembesök från Strömsholm

sitter jag just nu och väntar på. Så smidigt att få hembesök av Strömshomsbussen och slippa köra, speciellt nu i vinterväglag och med en unghäst. Allt har gått bra hittills - ingen feber, såret har läkt, bandaget har suttit på i drygt sju veckor (med bandagebyte var 3:e - 5:e dag) och Týra har stått som ett ljus i boxen. Men hur ser det ut när veterinären ultraljudar? Drömde i natt att hon hittade en skada de missat.....

20 januari Här händer det grejer mitt i smällkalla vintern: får vi lov att presentera Divars nya delägarinna Annika Höglund! Varmt välkommen Annika hälsar Divar, Kia, Karin, Denni och jag! Det roliga är att Annika har träffat Divar mycket sedan i mars förra året och fallit pladask för hans personlighet. Nåja - hon tycker nog oxå att han är lite småtjusig. Annika köpte Divars son, Isidor, i mars. För att få så bra start som möjligt med sin nya häst stannade Isidor kvar på Lindnäs tills i maj och Annika kom en gång i veckan och tränade. När hon gjorde iordning Isidor pockade Divar på uppmärksamhet från sin box (som han alltid gör) och tycke uppstod. Nästa steg i Annikas Divarliv efter köp av hans son var att betäcka sitt fina sto; Silvía frá Skeidvöllum, med honom.  Isidor kom tillbaka till Lindnäs under två sommarmånader när Annika höll på att flytta. Då fick Annika tillfälle att se Divar ännu mera vid träningstillfällen med isidor. Och så gick Annika all in och blev delägare till Divar. Kul när hästköp börjar med förälskelse! Grattis Annika till del i en underbar häst och förhoppningsvis rätt trevliga medägare. På bilden rider Annika sin vita springare, tillika Divars son Isidor från Lindnäs, även kallad “lillebror”. Kan bli så när man har 13 äldre syskon och inga yngre.

När Vera från Lindnäs skulle betäckas sommren 2014 bad ägarna Fredrik och Jenny oss om råd. Vi sa att Vera bara har ett fel: hon skulle ha längre framben så hingsten ska ha långa ben, vara ståtlig och ha hög BLUP på storlek. De kom med olika bra förslag och som vi höll med om. Så råkade Jenny fråga vilken hingst jag skulle välja till Vera och jag svarade Sjór (vill inte rekommendera våra egna hingstar, men på en direkt fråga så svarade jag. Divar är inte aktuell då Vera och Divar har samma far). Helt underbart när vi fick se bilderna på Vera och Sjórs stoföl “Vaenting” (döpt efter sin underbara mormor) och hon var så fin. Lika nöjd idag när jag ser bilden på den superfina Vaenting med de långa benen och den stolta resningen! Ibland blir det bara så rätt. Grattis Jenny och Fredrik!

18 januari Nu har jag fyllt i vintern och vårens lektionstider. Kolla att dina tider stämmer  - gå in under fliken “Utbildning” och klicka på “Lektionstider” upp til höger på sidan. Mejla mig direkt om din tid inte stämmer.

Bilden på oss är tagen för nästan två år sedan - dagen efter den andra Jóikusren. Hade fått lite fart under galoscherna av Jói och det behövde både Alisa och jag...... Åh vad jag är lycklig över Freyjas barnbarn!! Har jag sagt att jag tycker om Alisa? Ta det lugnt - snart kommer jag ner på jorden.

16 januari  Nu har bäste Krister fixat nytt år

till hemsidan. Han är inne på sitt 10:e år som hemsideskötare - hoppas att han förstår att det är på livstid?! Ska skriva utförligare om den utmärkta Mette clinicen förra helgen på Agersta, men måste bara skryta lite: Alisas och mina tre ridturer den här veckan har varit magiska. Tänk äntligen har jag fått en egen ridhäst som passar mig som handen i handsken. Min söta “Freyja”! Hon har faktiskt bara två fel: är 141 cm - hade önskat 145 cm och hon är femgångare - hade önskat en fyrgångare. Annars är hon helt perfekt min sötnos. En annan sötnos, Týra alias Trollungen, står som ett ljus i boxen och har nu gjort det i 6 ½ vecka. Dessa makalös hästar - innan skadad hade Týra inte stått en enda natt på box. Nästa fredag är det andra återbesöket och det viktiga: då ska senan ultraljudas och hennes framtid avgöras. Håll tummarna för Týra! Nu kommer Rebecca och Cia starx och jag ska rida lektion på Týri för Rebecca. 

12 januari Det har hänt så mycket roligt och spännande här de sista dagarna som t.ex Mette clinic på Agersta (som var kanon) och delförsäljning av en mycket fin häst. Men, jag väntar att skriva om det tills jag får hjälp att göra ett nytt år - vill inte hålla på att flytta bilder och text från år 2015 till 2016.

Gigja o Iastor

8 Januari  Så här kunde årets första lektioner på trettondagsafton och trettondagen sett ut - men nu det gjorde det inte - för nu har vi ridhus. Så glad att jag äntligen lyckats perfekt med min undervisningspåklädning - stod i ridhuset i 12 minusgrader hela dagen utan att frysa, men snygg är jag inte (inte sexig heller). Hästen på bilden är Freyjas underbara dotter Gigja som Åsa William både rider och är lycklig ägarinna till. Vintern och vårens utbildningsdatum har jag precis mejlat till er som rider här - har du inte fått dem - mejla mig.

Vi har haft ett underbart riduppehåll, men nu är hästarna igång igen. Nyår firades med bästa Karin och Mirre. Týras son Rjómi fick oxå följa med Mirre och Denni höll lektioner på nyårsdagen. Sedan kom Rebecka och Sómi och vi fick hjälp med hästarna och Rebecka med Sómi. När Rebecka var här passade vi på ett fira Denni´s födelsedag med ett härligt dygn i storstaden. Tack Rebecka!

Nu hoppas vi på fina ungar i sommar!

5 januari  Vår nya katt Samuel har funnit

sig tillrätta med Mira och Minna i stallet. Igår kom Moa hem från sitt vår-, sommar- och hösthem hos våra grannar. Eller de fick som vanligt köra hit henne. Och är det inte tillräckligt kallt går hon hem till dem igen. Det brukar bli några svängar med bilen för våra snälla grannar. Moa är nu 16 år.

Idag börjar lektionerna igen och vilken dag som helst kommer vårens utbildningsdatum via mejl till er som rider lektion här. Jag har uppdaterat fliken “Om oss” och gjort sammanställning över “Månadens tips” innan resp. år - gå gärna in och kika.