skylt

 

Månadens tips 2006

December - Framsteg i ridningen?

November - Vila

Oktober - Analysera din ridning

September - Fodring vid transportering

Augusti - Eksemston o deras föl

Juli - Inkallning

Juni - Träning i samband med betessäsongen

Maj - Jämnstark ryttare

Och här kommer själva tipsen:

December tips - Framsteg i ridningen

Många hästar vilar i november eller rids lite mer sparsamt. När det snart kommer lite snö, som gör att det blir roligare att rida, är det inspirerande att komma igång med träningen igen.

För att lättare kunna följa sin egen och hästens utveckling är det mycket bra att videofilma ridningen. Ett tips är att filma en gång i månaden och då rida alla gångarter i de övningarna som du brukar rida i. Se på filmen i lugn och ro flera gånger. Titta efter vad som behöver förbättras med kom ihåg att också vad som är bra.

När ridningen går framåt så följer ryttaren själv med i sin egen utveckling och har ofta svårt att märka framstegen. Då är det bra att kunna se hur det såg ut för några månader sedan och kunna konstatera att det faktiskt går framåt. Tex. kunde kanske hästen inte trava på en volt i januari, och i mars fungerade det utmärkt!

Om det inte blir några framsteg eller t.o.m. blir sämre får man ta sig en ordentlig funderare på varför det är så. Är det något i ridningen som inte fungerar, är det problem i kommunikationen mellan häst och ryttare, har hästen ont någonstans eller är foderstaten fel osv.

Ta gärna hjälp av din instruktör när du skall analysera din ridning.

Ett annat tips som egentligen hör till en annan årstid: ta en uppställningsbild på din häst varje sommar för att se att hästen får mer muskler och blir ståtligare för varje år. 

Lycka till!

November tips - Vila

Vila!?

Behöver hästar vila?

Varför i så fall?

På Island har det varit en gammal tradition att låta hästarna vila från slutet av september (när fåren hade tagits hem från fjället) till efter nyår. Att de gjorde så berodde bla på att det ofta var dålig tillgång på foder till hästarna vilket gjorde att det var praktiskt att låta dem vila och gå ute. Idag är det vanligt att tränarna på Island rider hela hösten.

Viktigt att veta:

En häst behåller sin grundkondition i sex veckor (jämför med oss människor, 3 dagar)

En häst kan inte vila sig i form, den måste tränas också.

Varför skall då hästarna vila?

Unghästar behöver flera kortare vilor under inridningen för att smälta allt det nya och successivt ställa om sig från att vara hästar till att bli ridhästar.

Verksamhetshästar som används till många nybörjare återhämtar sig bra om de får vila och dessutom självläker lite små skavanker.

Ridhästar mår bra av att få var hästar och framförallt tror jag att det är nyttigt för oss ryttare att vila ifrån ridningen en period så att vi riktigt får längta efter att få komma igång igen!

Tävlingshästar/avelshingstar som arbetar riktigt hårt mår bra av att få vila efter en mycket intensiv tävlings- och eller betäckningsperiod.

De sista åren har vi låtit våra ridhästar vila ca 4 veckor någon gång under november – december. Då får de gå ute dygnet runt och vila helt och hållet ifrån träning. Att vi väljer just den tiden på året beror på att vi tycker att det passar bra in i vårt träningsupplägg rent tidsmässigt och att det oftast är tråkigast väder då.

Jag brukar skoja och säga:

Rider man riktigt bra behöver hästen aldrig vila

Rider man ganska bra behöver hästen vila en del

Rider man ganska dåligt behöver hästen vila mycket

Rider man riktigt dåligt skall hästen vila jämt.

Obs skämt!

Titta också under knappen,Fråga IA & DENNI, där vi fått in en mycket bra fråga om vila.

Oktober tips - Analysera din ridning

Hösten är den perfekta tiden på året att analysera sin egen ridning och i lugn och ro gå igenom vad det är som fungerar bra i träningen och vad som borde fungera bättre. Under tävlingssäsongen på vår, sommar och tidig höst, får man lön för det arbete som lagts ner under höst, vinter och tidig vår. Om hästen är ordentligt förberedd: lösgjord och välriden med bra framåtbjudning blir det ett tjockt lönekuvert som räcker länge. Är hästen sämre grundriden och mindre väl förberedd inför tävlingssäsongen kan det vara en väldigt liten lön, kanske ingen alls eller i värsta fall: skulder!

Under hösten arbetar vi mycket lösgörande med hästarna, ser till att de svarar på lätta hjälper, både framåt och åt sidan och är lätta i handen. Vi vill att hästen skall kännas lika ridbar i alla gångarter och tempon.

En bra självkontroll är att rida på stora mittvolten, minska den till 15 meter i diameter, och när hästen känns ridbar ge efter¨på tygeln, framförallt innertygeln, och se var man hamnar. En lösgjord häst som styrs med säte och skänkel fortsätter på samma volt i samma tempo och söker sig framåt-nedåt (välver ryggen).

Om hästen däremot ökar farten håller troligtvis ryttaren för mycket i båda tyglarna, om hästen drar sig utåt används innertygeln för mycket, drar sig inåt, för mycket yttertygel. Prova själv och se vad som händer!

En häst som grundtränas på rätt sätt är det mycket enkelt att senare framkalla mer energi för att få mer aktion och större steg och då är ju tävlingshästen där!

Jag tycker att vi överlag lägger för mycket tid och energi på samling och aktion och för lite tid på lösgörande arbete och grundridning.

Lycka till med det roliga och trevliga grundarbete med din häst! Det är underbart att rida på hösten!

September tips - Fodring vid transportering

Jag har funderat en hel del på hur många hästägare fodrar sina hästar i samband med transport och lektioner.

Ofta ser jag att eleven tar hästen direkt ur transporten och sadlar för att sedan rida lektion. Efter lektionen får hästen kraftfoder som den givetvis smaskar i sig. Hästen erbjuds vatten som den tyvärr oftast tackar nej till. Så lastas hästen och hemfärden startar. Om man gör på det här sättet åker man hem med en häst som är kanske är svettig, har fått för lite vätska, inte fått möjlighet att kissa och på toppen av alltihopa har den fått kraftfoder som suger upp vätska (se själv hur mycket pelleterat kraftfoder sväller om man häller vatten på det). Inte bra!

Mitt råd är att göra så här istället:

Transportera hästen till kursen. Vid framkomst ställs hästen in i en box där den erbjuds vatten och får möjlighet att kissa.

Efter ridlektionen får hästen gå in i boxen igen och erbjuds vatten. Sedan kan den få betforsoppa (ordentligt uppblött betfor med hö i) eller uppblött hö alt hösilage (som redan innehåller mkt vätska).

Sedan lastar man sin häst och åker hem med en häst som har fått möjlighet att kissat och vätskebalansen är under kontroll.

Under själva transporten skall hästen ej stå och äta torrt hö eftersom hästar inte gärna dricker så mycket som de bör under transportering. Vid långa transporter är det bättre att ge betforsoppa med hö. Vid kortare transporter behöver hästen ingen mat

Augusti tips - Eksemston o deras föl

Under de tolv åren vi har haft betäckningsstation har vi träffat många eksemston som har med sig föl när de kommer för att betäckas. Ibland vill ägaren att stoet och fölet skall stå inne på kvällen, natten och morgonen och bara vara ute från ca 10 – 16. Givetvis gör vi som ägaren ber oss. Det betyder att fölungen står på box ca 18 timmar per dygn. Vi har sett att de fölen inte utvecklas lika mycket som de som är ute och kan röra sig fritt hela dygnet. Oftast är de inte heller lika lekfulla.

Vår rekommendation är att låta stoet gå ute dygnet runt med eksemtäcke i en öppen hage där det blåser mycket. Det allra bästa är att stoet har tillgång till en ligghall som hon själv kan välja om hon vill gå in i. Givetvis skall stoet smörjas in och tvättas. De stona som inte klarar att gå ute trots noggrann skötsel och användande av täcke tycker inte jag skall ha föl.

Vår erfarenhet är att de allra flesta eksemston klarar sig mycket bra med eksemtäcke.

Tyvärr har vi själva två ston från Island som har eksem. De har hela sommarhalvåret på sig eksemtäcke med maglapp och huva och går i öppna hagar utan skog och vattensamlingar. Vi visiterar dem noga två gånger per dag och lagar täckena direkt om de går sönder (stoet har under tiden ett reservtäcke på sig). Det fungerar alldeles utmärkt och fölen kan fräsa runt så mycket de vill under hela dygnet. Och de gör de! Speciellt på kvällarna har fölen helt underbara racertävlingar!

Juli tips - Inkallning

För att få bra kontakt med mina hästar lär jag dem att komma när jag ropar. Jag vill att de hästar som jag tränar vill vara med mig. Därför går jag aldrig och fångar dem i hagen eller hämtar dem i boxen. På vintern är det enkelt att träna, det är bara att ropa så kommer hästarna (de vill ju in till maten). Om de är vid grinden när jag kommer får de inget godis, men om de är en bit bort och kommer när jag ropar belönar jag dem alltid med godis.

När våren kommer kan det ibland bli lite besvärligare eftersom mina hästar inte får vara ute och äta så mycket som de vill och skall gå in långt innan de själva tycker att de är mätta….

Oftast kommer de faktiskt ändå (beteendet sitter så starkt).  Om en häst inte kommer när jag kallar går jag och möter den på halva vägen, men jag går aldrig ända fram. Hästen måste alltid välja att komma till mig.

Nu tänker du kanske, ja det är lätt för henne att säga som bara har några hästar som hon fött upp själv, men jag lärde alla hästar vi har hade på träning tidigare att komma på inkallning. Känslan att ropa på en maffig hingst som då kommer i full fart och på vägen gör några rejäla bocksprång i pur glädje över att just jag ropar på just honom är härlig!

Jag lär även hästarna att komma när jag kallar på dem i longeringsvolten och i paddocken. När jag löslongerar hästarna lär jag dem att göra halt när jag säger hoo och komma när jag säger kom. Det brukar ta någon dag att lära dem att skilja på kommandona. Idag lärde jag en treåring det och han var väldigt söt när han tvärstannade när jag sa hoo och sedan tittade på mig och undrade: skall jag komma in till dig nu. Ännu roligare var det när jag sa trav och han dansade iväg i uttrycksfull luftig trav. Det är så kul när man ser att de börjar ta kontakt och fundera på vad tränaren vill att de skall göra.

Juni tips - Träning i samband med betessäsongen

Nu börjar en härlig tid att rida och vara i stallet! Hästarna kan gå ute och njuta av betet.

Ett problem som lätt uppstår med all tillgång på bete är att våra lättfödda hästar blir för feta under sommaren. Om du skall rida och träna måste hästen vara på stall eller i en hage utan bete en del av dygnet. Det är dock viktigt att hästen får i sig mat med max 12 timmars mellanrum. Dessutom skall hästen få vila några timmar från betet innan ridningen. Det är inte roligt för hästen (eller ryttaren) att tas direkt från bete till träning. I varjefall inte om hästen och ryttaren skall prestera något under ridpasset.

Så här brukar vi göra: Hästarna står på stall på natten, på  morgonen får de ½ kg Kraffthö och ½ kg halm, ca 20 minuter senare ca ¼  kg Krafftfoder. Efter ca 2 timmar rider vi och mitt på dagen släpper vi ut dem på bete i ca 6 timmar. Vi sextiden kommer de in i stallet igen och sent på kvällen får de ½ kg Kraffthö, ½ kg halm och ca ¼  kg Krafftfoder. Om det är någon häst som är smal får den vara ute längre och får mer mat (fast vi har aldrig smala hästar…). Tävlingshästar och hingstar får oftast mer hö och mera Krafftfoder.

Givetvis passar inte det här alla, men tänkt bara på att hästen får vila sin mage några timmar från betet innan ridningen och att det aldrig går mer än 12 timmar mellan utfodringarna.

Njut av din häst och den underbara som

Maj tips - Jämnstarkt ryttare

Jag har under flera år tänkt på att det är viktigt att vara lika stark i vänster och höger sida. Jag försöker träna det i vardagen genom att göra följande saker lika mycket med vänster resp höger hand:

Borsta hästen (även svans och man)

Mocka

Dra hösilage och hösilageplast

Väga upp krafftfoder med skopa till utehästarna (bara med vänster arm, då jag är högerhänt)

Leda hästarna på båda sidorna

Använda vänster hand till miniräknaren och till pinkoden på säkerhetsdosan

Jag började med det här för många år sedan då jag blev dålig i ryggen och efter min ryggoperation var jag så svag så jag kände att min högersida skulle få förslitningsskador.

När jag senare började träna berättade min vän att jag skulle märka hur oliksidig jag är när jag tränar armstyrkan i styrkeapparaterna. Jag var inte lite stolt när jag var lika stark (eller svag, vilket man vill…) i armarna och det var samma sak med benen.

Det betyder att min egen träning i vardagen ger resultat! Jag märker också att jag inte känner någon skillnad i de olika varven utan att det ändras efter vilken häst jag rider på. Spöet går också lika bra att hålla i höger resp vänster hand.

När jag var ung, smal och vältränad hade jag svårt att rida i ena varvet och jag ville bara ha spöet i den ena handen. Det är härligt att någonting med kroppen utvecklas positivt!