Diva_exterior2

Undersköna Diva fotad av Ingela Bjurenborg direkt efter exteriörbedömningen på VM-03 i danmark där hon fick sitt VM-guld i klassen 7 år och äldre.

Våra avelsston

Diva från Gategården som är född 1993  har vi fött upp själva.

Diva var världens högst bedöma islandshäst från 2003 - 2008! Nu är hon världens näst högst bedömda islandshäst! Hon har högst poäng av alla för exteriör, hela 9,02 poäng med bland annat 10,0 för benkvalité (vid bedömningen 1998 erhöll hon 10,0 för hovar)! Divas totalbedömning är 8,81, med 8,68 för ridegenskaper. Blup 126.

Domarnas omdöme om Diva när hon visades som femåring lyder: Extremt välbyggt och vackert sto med mycket bra och utveckligsbara ridegenskaper.

divatxt

Suddig bild från den “gamla goda tiden” dagen efter 5-årsvisningen.

Divas mor är Freyja frá Tumabrekku och hennes far är Mökkur frá Varmaleak. Diva har följande avkommor: Gaei från Hocksbo, Ess från Lindnäs - visad som fyrgångare med totalt 8,03, Víva från Lindnäs - visad som fyrgångare med totalt  8,00, Divar från Lindnäs - totalt 8,68, Rúna från Lindnäs, Alisa från Lindnäs, Glans från Lindnäs, Magni från Lindnäs, Freyja Divudóttir från Lindnäs och Saedis Divudóttir från Lindnäs. Läs mer om avkommorna under fliken “Våra uppfödningar” Upp till höger på den här sidan. Där finns fadern namn, färg, BLUP m.m.

Disaframdelb

Disa från Hocksbo som är född 2009 har vi oxå fött upp själva.

Disa har extremt bra tölt och är njutning att se in aktion. Hennes totalbedömning är 8,45, som fyrgångare. Poängen för exteriör är 8,35 med 9,0 för Proportioner och Hovar. Den totala ridbedömningen är 8,51 med 9,5 för Tölt, Kort Tölt och Form under ryttare och 9,0 för Galopp, Kort Galopp och Spirit. Hennes högsta uttagningspoäng i tölt T1 är 7,90 och i fyrgång V1 7,27.

Disas mor är Freyja frá Tumabrekku och hennes far är Flipi från Österåker. Disa har följande avkommor: Skýr från Lindnäs, TýraDisudóttir från Lindnäs och Sjódis Disudóttir från Lindnäs. Läs mer om avkommorna under fliken “Våra uppfödningar” Upp till höger på den här sidan. Där finns fadern namn, färg, BLUP m.m.

Bilden på Disa är tagen av Melina Svénden på SM 2008 när hon fick fyra x 9,0 i tölt arbetstempo!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Freyja SM-96 sm1

IA och Freyja SM 1996

Foto: Björn Jerdborg

IA och Týra SM 1994

Foto: Björn Jerdborg

 

Vaenting på Island

 

DenniochasdisSM05_sm

Denni och Ásdis SM 2005

Foto:Broncophoto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra tidigare avelsston som alla fyra är i hästhimlen

Världens bästa Freyja frá Tumabrekku föddes 1982 och avlivades den 7:e maj 2003. Freyja var efter Freyr 881 frá Flugumýri och undan Raudka frá Tumabrekku.

Freyja är nu ELITsto som hon har tilldelats för utmärkt förärvning

Freyjas totalbedömning är 8,25 poäng, med 8,16 för ridegenskaper och 8,39 för exteriör (bl a hela 10 för benkvalité!!). För tölt och galopp har hon 9,0.

Domarnas omdöme om Freyja lyder: Välbyggt sto med sällsynt bra benkvalité och utomordentligt goda fyrgångsridegenskaper.

1988 vann Freyja SM i Tölt T1 samt blev Årets islandshäst samma år. Efter att ha fått sex föl i rad kom Freyja tillbaka som tävlingshäst 1996 och placerade sig bl a fyra i Tölt T1 på NM.

Freyja var fantastisk! Sex av hennes avkommor är förstaklass: Tindra, Diva, Freyr, Gigja, Vilja och Disa. Fem fyrgångare och en femgångare!

Týra frá Enni som är född 1987 har givit oss tretton fina föl sedan hon avslutade sin tävlingskarriär 1994. Då hade hon fått brons i tölt T1 på NM, samt placerat sig i toppen på flera nationella tävlingar i Sverige. Hennes första bedömda avkomma är Laufi, Ulrika Nilssons godkända hingst. Nu är Týras andra avkomma bedömd: Venus från Hocksbo som gick in i  förstaklass med 8,45 för ridgegenskaper och 9,5 för tölt!

Týras totalbedömning är 8,32 poäng, med 8,28 för ridegenskaper och 8,38 för exteriör. Hon har 9,5 för benkvalité samt 9,0 för tölt, galopp och vilja.

Týra gavs omdömet: Mycket välbyggt fyrgångssto med utmärkt benkvalité. Utomordentliga ridegenskaper.

Vaenting frá Thotandi är efter Orri frá Thúfu.               Vaenting, som vi köpt från Svana och Einar Öder Magnusson, är bedömd i första klass för ridegenskaper. Hon har mycket vilja och ett härligt lynne.

Tyvärr blev hon sparkad sommaren 2001 och fick en fraktur i bakknäet. Hon stod blick stilla i fem veckor i boxen och la sig ner första gången sex veckor efter skadan. Eftersom hon var så lugn och klok har skadan läkt så pass att vi efter en mycket lång konvalecens kunde rida henne igen.

Vi märkte dock att hon hade svårt att samla sig och insåg att hennes ridkarriär var över. Nu betäcks hon istället och hennes avkommor ärver hennes underbara sätt.

Ásdis frá Laekjarbottnum fick Denni syn på under VM i Danmark 2003. Han såg bara Haffi skritta på henne och gick till mig och berättade att han hade hittat en ny Freyja (som inte fanns med oss längre). Denni sa till mig att han hade bestämt att vi skulle ha Ásdis. Jag förstod inte hur.

När vi senare på kvällen tittade i tävlingsprogrammet så vi att Freyjas pappa var Ásdis morfar! Genom ett samarbetsavtal med familjen Nevander fick vi möjlighet att köpa Ásdis. Vi fick inte ens ta på henne pga smittorisken och vi hade bara sett henne i skritt. Senare fick vi reda på att hon var förstaklass, vilket var bra! Två dagar efter köpet var klart startade Haffi och Ásdis och det var härligt att se henne tölta. Med mycket höga poäng togs sig Haffi till A-finalen i tölt där de senare placerade sig fyra.

För att göra en lång historia kort kan vi hoppa fram två år i tiden och då på VM i Norrköping 2005 tog sig Denni och Ásdis också till A-finalen i tölt där de slutade femma. Ett av världens bästa töltston är nu vår och Nevanders avelssto och vi ser fram emot att se hennes avkommer.